Un copil din clasa are paduchi. Ce e de facut?

| | Actualizat: 2019-09-26 11:41:05

De la bun inceput trebuie spus ca nu exista nicio strategie de prevenire a contaminarii cu paduchi.

Singurul lucru pe care parintii il pot face este sa verifice bine parul copilului pentru a vedea daca au ajuns micii si enervantii daunatori. Abia daca acest lucru s-a intamplat se poate interveni cu un tratament specific.

Atentie! Avem in clasa un copil care are paduchi! Este genul de informatie care se raspandeste ultra-rapid pe grupurile de whatsapp ale parintilor, iar isteria se instaleaza pe loc. Parintii intra in panica si nu stiu ce au de facut. Din pacate, nu exista strategii sau produse care sa impiedice infestarea cu paduchi a copilului.

In momentul in care afli de aparitia unui caz de pediculoza, e bine sa incepi cateva zile la rand sa verifici temeinic parul copilului, in speial ceafa, tamplele si zona din spatele urechilor, acolo unde parazitii cuibaresc cel mai adesea, incercand astfel sa identifici semnele unei eventuale infestari.

Ridica suvite subtiri de par, apoi lasa-le sa alunece. Priveste atent pe lungimea firului de par, de la baza spre varf. Paduchii, care au de regula o culoare gri-cenusiu, tind sa se confunde cu nuanta parului. Ouale, care au aproximativ un milimetru lungime, difera de matreata prin forma lor ovoidala si pentru ca sunt mai stralucitoare si mai consistente. In plus, acestea tind sa ramana ferm fixate de par, in timp ce matreata se desprinde cu usurinta chiar si atunci cand sufli.

Potrivit medicilor pediatri, acest control trebuie facut de catre parinti cam la 15 zile de la inceperea gradinitei sau a scolii. Dar daca stim ca in comunitate au fost deja raportate cazuri de pediculoza, este bine sa fim si mai atenti si sa verificam mai des, chiar in fiecare zi. Inclusiv fratii si surorile copilului care ar putea fi infestat cu paduchi.

Dupa cum am mai spus, nu exista produse care aplicate pe capul copiilor neinfestati sa tina daunatorii la distanta. Cat priveste tratamentele, care nu sunt altceva decat insecticide, acestea trebuie facute doar daca exista un diagnostic de infestare, adica numai daca au fost efectiv vazuti, pe par, paduchi sau oua, lindini. Chiar daca cel mic a intrat in contact direct, strans, cu un copil infestat cu paduchi, spalatul pe cap al copilului “sanatos” cu sampoane specifice eliminarii paduchilor nu are efect preventiv.

Expertii spun ca nu toata lumea ia paduchi, de aceea este inutil sa ii tratam in avans pe cei care inca nu ii au. In plus, ar putea fi contraproductiv. Pe de o parte pentru ca sunt produse care pot fi iritante pentru piele, cat si pentru ca pot induce rezistenta la eliminarea ulterioara a paduchilor.

Pieptenele antipidocchi, utilizat in general in combinatie cu tratamente chimice, este util si ca instrument pentru controlul si detectarea timpurie a parazitilor. Nu este necesar sa il folositi, dar poate fi util, intrucat ajuta la eliminarea corecta si rapida a oualor de paduchi.

Evident, controlul nu trebuie sa se transforme intr-un moment de tortura pentru copil!

Citeste si despre