Orice parinte vrea ca micutul sau sa nu pateasca nimic rau si incearca sa evite toate situatiile care il pun in pericol.
Din pacate nu poti fi langa el in fiecare secunda, asa ca singura cale pentru a-l proteja si cand nu esti acolo este sa-l inveti sa se protejeze singur.
Inca de la nastere parintii se preocupa de garantarea sigurantei fizice si emotionale ale copilului. Asta devine prioritatea "zero" a oricarei mame si a oricarui tata, dar este important sa nu te transformi intr-un parinte ultraprotector si pesimist, ci sa te asiguri ca micutul tau stie sa se protejeze singur in anumite situatii.
Norme simple de siguranta pe care orice copil trebuie sa le stie
1. Nu deschide usa cand esti singur acasa
Copilul trebuie sa stie ca daca cineva suna la usa cand este singur acasa nu trebuie sa deschida. Daca este cineva de-al casei sigur are cheie si nu este nevoie sa foloseasca soneria. De asemenea, este bine sa nu raspunda nici la telefon.
2. Cere ajutor daca esti hartuit
Bullying-ul este un fenomen care incepe sa se produca la varste tot mai fragede si este important sa vorbesti despre asta cu copilul tau. Micutii care au tendinta sa fie mai solitari sau timizi risca sa se transforme in victimele preferate ale celor rautaciosi. Tocmai de aceea este important sa ii explici ca este important sa ceara ajutor daca alt copil isi bate joc de el, il umileste sau il agreseaza fizic. Este important sa inteleaga ca a cere ajutor nu este un semn de slabiciune, ci de inteligenta.
3. Nu permite strainilor sa te atinga
Corpul unui copil ii apartine si trebuie sa invete de mic ca altii nu au voie sa il atinga. Saruturile, mangaierile, imbratisarile sunt permise doar persoanelor pe care le cunoaste si le iubeste, cu care imparte un anumit nivel de intimitate. De aceea este important sa nu-l fortezi sa sarute sau sa imbratiseze oameni pe care nu-i cunoaste. Explica-i, de asemenea, ca sunt anumite parti ale corpului pe care nimeni nu are voie sa le atinga, nici macar persoanele in care are incredere, si ca, daca asa ceva se intampla, trebuie sa refuze si sa iti spuna imediat.
4. Memoreaza adresa de acasa si numarul de telefon al parintilor
Copiii sunt ca argintul viu si o secunda de neatentie e suficienta pentru a se pierde, mai ales in zonele aglomerate. De aceea este important sa stie ca, daca se pierde, nu trebuie sa plece din locul in care se afla si ca poate sa ceara ajutorul unui adult, de preferat al celor care sunt si ei insotiti de copii. In astfel de cazuri este bine sa cunoasca adresa de acasa si numarul de telefon al parintilor.
5. Uita-te mereu in stanga si in dreapta cand traversezi strada
Pentru a evita acidentele, e bine sa iti inveti copilul cum este corect sa traverseze. Trebuie sa stie ca strada se trece doar pe la trecerile de pietoni, doar pe culoarea verde a semaforului si dupa ce te-ai uitat si in stanga, si in dreapta, pentru a te asigura ca nu vine nicio masina sau ca acestea sunt stationate.
6. Invata-l diferenta intre secretele bune si cele rele
Abuzatorii sau pedolfii joaca de cele mai multe or "cartea" secretelor cu copiii. Explica-i micutului tau ca exista secrete bune si secrete rele. Acestea din urma sunt acele secrete care il fac sa se simta incomod, care il sperie, il intristeaza sau il ingrijoreaza. Pe acelea trebuie sa ti le spuna si trebuie sa stie ca nu va fi certat pentru ceea ce va spune.
7. Navigarea pe Internet trebuie sa se faca dupa anumite reguli
Lumea virtuala nu este nici ea lipsita de riscuri. Din contra! De aceea, cand copilul tau este suficient de mare pentru a naviga pe Internet, trebuie sa ii explici ca nu trebuie sa furnizeze nimanui date personale sau sa discute cu persoane pe care nu le cunoaste in viata reala. Este important sa stabilesti cu el cat mai devreme o relatie bazata pe incredere, pentru ca ulterior sa iti povesteasca orice lucru ciudat pe care il descopera cand navigheaza pe Internet.
8. Sa nu pleci niciodata cu persoane necunoscute
Copilul trebuie sa stie ca nu trebuie sa plece niciodata cu cineva, indiferent ce pretext ar folosi pentru a-l convinge. Chiar daca o persoana ii spune ca este un prieten de-al tau, nu trebuie sa aiba incredere si, desigur, nu trebuie sa urce niciodata in masina unui necunoscut. De aceea este important sa fie luat in permanenta de la scoala de un parinte sau un bunic, iar el trebuie sa stie ca si daca uneori acestia intarzie, el trebuie sa ramana pe loc si sa astepte.
9. Deschide gura cand trebuie sa te aperi
Vocea este cea mai importanta "arma" de aparare cand este agresat. Copilul trebuie sa stie ca are dreptul sa refuze ceva. Invata-l sa spuna hotarat "Nu!", "Ajunge!", "Gata!", in timp ce se uita in ochii celui care il agreseaza si intinde mainile in fata in semn de aparare. Daca se simte incomod intr-o anumita situatie, poate sa plece, sa tipe si sa ceara ajutorul unui adult.
10. Joaca-te in siguranta
Multe accidente se intampla in timp ce copiii se joaca. De aceea este important ca micutul tau sa stie ca nu trebuie sa bage in gura jucarii, obiecte mici, ca nu are voie sa se joace cu obiecte ascutite sau cu cutite si ca nu trebuie sa accepte sa faca anumite lucruri in timpul jocurilor doar pentru ca alti copii il preseaza.