Protejeaza-ti copilul de capcanele calculatorului

| | Actualizat: 2010-02-01 16:06:10

 

Calculatorul va intra la un moment dat in viata copilului tau si este foarte important sa stii cum sa pregatesti calculatorul pentru a putea fi folosit in siguranta de catre copii. Trebuie sa stii cum sa faci din calculator un mediu sigur pentru copilul tau pentru a evita eventualele abuzuri.

Necesitatea unui cont de utilizator separat


Creeaza un cont separat de utilizator pentru copilul tau. Ofera-i copilului un cont de Limited User (utilizator cu puteri limitate). Invata-l cum sa acceseze contul lui, dar nu si alte conturi de pe PC.

Fiecare utilizator va avea astfel un Desktop si o sectiune de My Documents separate. Utilizatorii cu puteri limitate nu vor putea face modificari in sistemul de operare al calculatorului, nu vor putea instala componente noi de calculator sau programe, inclusiv majoritatea jocurilor, media playere sau programe de chat.

Pentru a creea un cont de utilizator separat, intra in contul tau principal de Administrator al sistemului de operare apoi click Start > Control Panel > Add or Remove User Accounts si click Create New Account.

Odata ce ai creat contul, intoarce-te in Control Panel, apoi click User Accounts, click Set up Parental Controls (program special pentru parinti). La Windows Settings, click Windows Vista Web Filter si aplica restrictiile de internet pe care le doresti pentru continul online.

La Windows Settings, click Games si fixeaza ratingul pentru jocurile pe care i le permiti copilului tau sa se joace.

Windows Vista iti permite si sa setezi un timp limitat de folosire al calculatorului cat si un program de monitorizare a activitatilor copilului pe calculator.
 Limiteaza accesul la internet

Exista cateva modalitati simple prin care poti sa limitezi accesul la internet pentru copiii care folosesc calculatorul. Browserul Internet Explorer iti ofera cateva optiuni pentru o folosire mai sigura.

Poti sa creezi profiluri de utilizatori pentru fiecare membru al familiei si sa setezi pagina de start pentru fiecare. Cu ajutorul acestor unelte, copilul tau nu va fi nevoit sa navigheze tot internetul pentru a gasi ceea ce il intereseaza si riscul de a gasi continut neadecvat va fi considerabil mai scazut.

De exemplu, daca micutul tau e scolar si vrei sa setezi pagina de start pe un site educativ (exemplu: referat.ro, clopotel.ro), incepe prin a naviga la pagina respectiva. Apoi click pe butonul Tools din meniul browserului si selecteaza Internet Options. La Homepage, click Use Current si apoi click OK pentru a implementa modificarea.

In sectiunea Favorites din browser adauga site-uri preaprobate de tine pentru un acces mai usor. Copilul tau poate accesa astfel usor site-ul echipei preferate de sport sau site-uri educative. Pentru a face acest lucru incepe prin a te duce la o pagina de web pe care vrei sa o adaugi, apoi mergi la Favorites, click Add to Favorites si apoi click OK. Site-ul va fi adaugat in mod automat.

Este de asemenea usor sa vezi ce continut a fost vizionat de catre copilul tau daca accesezi sectiunea History. Pentru a vedea acest lucru da click pe iconita de History (este langa Favorites) pe tool bar si paginile vizionate anterior vor aparea intr-o lista, in functie de ziua si saptamana vizionarii.
 Reguli generale pentru folosirea internetului de catre copii

• Ca o regula generala, nu ii da voie copilului tau sa se intalneasca personal cu copii pe care si i-a facut prieteni pe internet. Daca tine musai, muta relatia pe telefon si apoi vorbeste cu parintii copilului.

• Tine calculatorul in sufragerie, unde poate vedea toata lumea ce face copilul, nu in camera lui.

• Monitorizeaza-i adresa de e-mail facand un cont comun cu al lui.

• Exista programe speciale de monitorizare a accesului copiilor pe calculator. Pentru mai multa siguranta poti cumpara un astfel de program.


Citeste si despre