De ce este nevoie de educatie sexuala in scoli si tot ce trebuie sa stii despre asta

| | Actualizat: 2017-06-29 16:40:04

Subiectul introduceri orelor de educatie sexuala in scoli a fost aprig discutat de-a lungul timpului. De o parte a dezbaterii sunt parintii care considera ca elevii nu au nevoie sa invete astfel de lucruri la scoala, deoarece nu ar trebui sa-i preocupe aceste aspecte. Mai mult, spun ei, aceste ore vor avea ca rezultat inceperea vietii sexuale la varste mai fragede si mai multi parteneri sexuali la varsta adulta.

De cealalta parte a baricadei sunt cei care sustin ca educatie sexuala la varste mici ii va tine pe adolescenti departe de bolile cu trasmitere sexuala, dar si de sarcini neplanuite. De partea lor sunt statisticile care arata ca in acest moment tara noastra se afla printre tarile europene cu cea mai mare rata a natalitatii in randul fetelor cu varsta sub 15 ani, in timp ce in statele care au introdus astfel de cursuri in scoli a scazut numarul adolescentelor care raman insarcinate.

Ce este educatia sexuala?

Pentru a intelege mai bine ce inseamna de fapt aceste ore de educatie sexuala, e necesara definirea lor. In cadrul acestor ore, copiii vor invata anatomia sexuala umana, reproducerea sexuala, vor afla despre relatiile sexuale si despre mai multe aspecte ale comportamentului uman. Educatia sexuala acopera atat aspectele fizice si biologice ale sexualitatii cat si pe cele emotionale si sociale.

Le vor fi explicate elevilor consecintele unei vieti sexuale active, incepand de la conceptia si dezvoltarea embrionului si modalitati de a evita o sarcina neplanificata pana la riscurile pe care le presupun infectiile cu transmitere sexuala, asa numitele BTS-uri, si cai de a le evita.

Educatia sexuala nu presupune incurajarea elevilor de a-si incepe viata sexuala mai devreme, ci familiarizarea elevilor cu totalitatea consecintelor actului sexual si cu ce trebuie sa faca pentru a fi in siguranta in cazul in care si-au inceput viata sexuala.

Cand isi incep adolescentii romani viata sexuala - date statistice

Statisticile ne arata ca o ora de educatie sexuala in programa obligatorie ar fi necesara insa. Potrivit unui studiu realizat de UNICEF (Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite) in tara noastra, 15% dintre adolescenti si-au inceput viata sexuala. Dintre ecestia, 23% sunt baieti si 11% fete, 20% in mediul urban si 14% in mediul rural.

Un sfert dintre adolescentii romani de peste 14 ani si-au inceput viata sexuala, si 1% dintre adolescentii sub 14 ani. Media de varsta pentru inceperea vietii sexuale este de 15,5, iar in ceea ce priveste partenerii, studiul UNICEF a relevat ca adolescentii activi sexual au avut in medie 2,3 parteneri.

In ceea ce priveste utilizarea metodelor de contraceptie pentru a preveni contractarea unei boli cu transmitere sexuala sau pentru a preveni o eventuala sarcina, un procent de 47% dintre adolescenti care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca au folosit prezervativul la fiecare contact sexual. 63% au declarat ca au folosit aceasta metoda de protectie deoarece nu-si doreau o sarcina, in timp ce 19% au optat pentru prezervativ deoarece ii protejeaza de BTS-uri.

O alta analiza alarmanta, realizata de Fundatia Tineri pentru Tineri, arata ca 16,3% dintre tinerii romani cu varste intre 14 si 25 de ani nu au folosit prezervativul niciodata. Cei care nu au folosit prezervativul isi justifica alegerea prin faptul ca respectivul contact sexual a fost neprevazut sau prin faptul ca au incredere in partener/a. Ca si consecinta a faptului ca adolescentii nu folosesc metode contraceptive, in 2014, Ministerul Sanatatii a raportat faptul ca s-au inregistrat 544 de avorturi la fete cu varsta sub 15 ani si peste 7.280 de avorturi in cazul fetelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani.

In cazul tinerelor cu varsta intre 20 si 24 de ani s-au inregistrat 15.316 avorturi. Datele acestea sunt totusi imbucuratoare intr-o oarecare masura, deoarece sunt mai mici decat in anul anterior - 2013, cand in cazul tinerelor cu varsta intre 15 si 19 ani au fost 7.611 avorturi, iar la fetele sub 15 ani s-au inregistrat 664 de cazuri.

De altfel, tara noastra are cea mai ridicata rata a avorturilor din intreaga Uniune Europeana - 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, dublu fata de media din Uniune. Insa nu numai avorturile inregistrate la tinere sub 20 de ani sunt ingrijoratoare, ci si nasterilor. Datele arata ca un copil din 10 este nascut de o mama cu varsta sub 20 de ani.

De ce ar trebui sa avem o ora obligatorie de educatie sexuala in scoli

In prezent, scoala romaneasca nu are in programa ore de educatie sexuala, ci doar un optional, care trateaza intr-o oarecare masura si aceste aspecte, numit "Educatie pentru sanatate", disponibil doar cu acordul parintilor.

Iata cateva dintre motivele pentru care predarea de ore de educatie sexuala este necesara in scolile de la noi din tara:

1. Inainte de a-si incepe viata sexuala, adolescentii ar trebui sa cunoasca toate riscurile

Datele arata ca varsta la care isi pierd virginitatea adolescentii romani este de 15,5 ani, asadar pana la aceasta varsta, ei ar trebui sa fie la curent cu toate riscurile la care se expun, precum si cum sa le evite. Desi in prezent multi adolescenti stiu ca un act sexual poate duce la diverse afectiuni sau poate provoca o sarcina neplanificata, multi dintre ei aleg sa se ghideze dupa ideea ca nu li se va intampla lor sau au incredere deplina in partenerii lor.

2. Curiozitatea specifica varstei adolescentei ii va determina sa caute raspunsuri in surse nepotrivite

Adolescentii sunt curiosi si vor cauta raspunsuri pentru intrebarile lor in surse nepotrivite, cum ar fi site-uri cu un continut explicit, precum si prieteni mai mari, care de multe ori pot fi la fel de neinformati ca si ei.

3. Orele de educatie sexuala nu vor avea drept consecinta scaderea varstei medii de incepere a vietii sexuale

Faptul ca elevii vor invata despre sex si despre consecintele lui nu va duce neaparat la o scadere a varstei la care isi pierd virginitatea deoarece, stiind riscurile la care se expun, vor deveni mai precauti.

4. Avand notiuni legate de organe sexuale pot sa defineasca un abuz sexual

Pentru ca vor avea in vocabular notiunile necesare, vor putea identifica si semnala atunci cand ei insisi sau alte persoane din jurul lor sunt victime ale unui abuz sexual. In multe cazuri, copiii sau adolescentii abuzati sexual nu povestesc altor persoane ce li se intampla pentru ca ori nu isi dau seama ca li se intampla un lucru rau, ori traiesc cu impresia ca este ceva rusinos despre care nu ar trebui sa vorbeasca niciodata.

Un studiu realizat in 2012 arata ca 30% dintre romance au experimentat, incepand de la varsta de 15 ani, violenta fizica si/sau sexuala provocata de un partener sau non-partener, iar educatia sexuala ar putea sa opreasca din fasa acest fenomen.

5. Educatia sexuala ii va ajuta pe adolescenti sa acorde atentie sanatatii intime

Adolescentele si adolescentii vor realiza importanta controalelor medicale regulate, precum si importanta igienei riguroase in zonele intime. Mai mult decat atat, aceste cursuri de educatie sexuala ii vor ajuta pe adolescenti si copii sa dobandeasca notiuni despre sexualitate si functionarea aparatului reproductiv feminin si masculin, omniprezente in viata oricarui adult.

Cum se desfasoara ora de educatie sexuala in alte tari

Finlanda este prima tara din Europa care a introdus aceasta disciplina obligatorie in curricula, in anii '70, intr-o incercare de a-i pune in tema pe copii cu privire sexualitate, insa in prezent majoritatea tarilor europene au aceasta ora in programa.

Vecinii lor, suedezii, au introdus lecti optionale inca din 1942. Si in Franta educatia sexuala este obligatorie inca din 2001.

In acelasi timp, alaturi de Romania, in Cipru, Lituania si Polonia, educatia sexuala a ramas o materie optionala.

In Finlanda metodele de predare sunt bazate pe clipuri, jocuri sau discutii, iar din punctul de vedere al sarcinilor in randul adolescentelor, orele de educatiei sexuala s-au dovedit a fi benefice, numarul adolescentelor care raman insarcinate fiind mult mai mic. Varsta la care incepe in mod oficial educatia sexuala si exista posibilitatea pentru inscrierea copiilor la ore optionale de educatie sexuala este de 6 ani in Belgia, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg si Suedia, 7 ani in Finlanda, 9 ani in Germania, 10 ani in Austria, 12 ani in Danemarca, 13 ani in Olanda, 14 ani in Spania si Italia.

Subiectele abordate in cadrul acestora variaza in functie de varsta, daca la inceput sunt abordate diferentele dintre baieti si fete, atunci cand ajung la liceu, elevilor le sunt explicate notiuni precum ejaculare, masturbare, avort, etica sexuala si minoritati sexuale. Chiar daca aceste varste ar putea parea mici la o prima vedere, opinia psihologilor este ca micutii ar trebui sa inceapa sa invete notiuni despre sexualitate inca din gradinita.

Tu ce parere ai despre aceasta dezbatere? Esti de acord cu introducerea unei ore de educatie sexuala obligatorie in scoli? La ce varsta ar trebui introdusa in curricula ora de educatie sexuala? Scrie-ne opinia ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre