Prima experienta sexuala

| | Actualizat: 2017-09-13 15:04:37
Intrebare:

- Fata mea are 15 ani si are un prieten de ceva luni bune (prietenul este un pic mai mare ca ea). Am observat ca isi doresc \"ceva mai mult\" dar nu stiu cum sa o abordez si daca ar trebui sa o las sa faca pasul acesta.

Raspuns:

Pentru adolescenti, "initierea sexuala" implica spargerea unor tabuuri si dezvaluirea unor mistere. 

Este primul pas al initierii in vederea pregatirii pentru noile modele comportamentale ale individului adult.

Aceasta situatie implica teama, curiozitate, neliniste si nesiguranta in fata necunoscutului, dar in acelasi timp si dorinta de "a afla" si de "a face" pentru a putea "deveni" conform cu adultii.

In cazul fetelor, acceptarea unirii sexuale are caracterul ambiguu al luptei interioare intre dorinta sexuala si instinctul de conservare a integritatii fizice.

Instinctul de aparare erotica este legat de cel al integritatii corporale, mai cu seama atunci cand este vorba de prima experienta sexuala, care implica pierderea virginitatii.

Ea nu urmareste, ca partenerul sau masculin, numai satisfacerea dorintei sexuale, ci o raporteaza inconstient si la perspectiva maternitatii, ca pe o implinire a feminitatii. 

Astfel, participarea femeii la unirea sexuala cu barbatul este dubla: pe de o parte dorinta de a se darui partenerului, iar pe de alta parte dorinta (de cele mai multe ori inconstienta) de a deveni mama.

Aceasta daruire este insa, aproape in toate cazurile, insotita de angoasa ca ar putea fi tradata, parasita, fara  a-si putea indeplini rolul complet legat de feminitate.

Prima experienta sexuala este precedata de o intreaga suita de imagini, sentimente si reprezentari psihice ale individului.

Acestea construiesc o "imagine" a dorintei personale in care-si plaseaza viitorul partener aspiratiile. 

In cazul fetei, ceea ce conteaza in primul rand este pregatirea emotional-afectiva, care urmeaza sa realizeze un acord armonios intre sentimentul erotic si actul sexual.

Cand sa-si inceapa viata sexuala e o hotarare greu de luat pentru tanara fata dar cu siguranta trebuie sa fie hotararea ei, nu inainte de a-si asculta cu atentie vocea interioara.

Aceasta nu va ceda la insistentele altcuiva indiferent daca argumentele sunt pro sau contra.

Ceea ce pot face cu adevarat parintii este sa nu ingreuneze si mai mult aceasta decizie, sa nu induca sentimente de vinovatie si de teama care sa creeze ideea ca sexul este rau in sine, sa aiba incredere ca adolescenta va lua singura hotararea cea mai buna pentru ea si sa nu hotarasca in locul ei.

Mircea Raslescu
Psiholog - Psihologia copilului si adolescentului
Cabinetul Alter Ego

Citeste si despre