Tendinta tinerilor este sa consume orice foarte repede. Aceeasi tendinta se observa si in domeniul relatiilor. S-a scurtat perioada de curtare a femeilor sau chiar s-au inversat rolurile si femeile, din dorinta de a fi egale cu barbatii, au initiativa atunci cand le place un posibil partener.
Numai ca cele doua aspecte – renuntarea barbatilor la curtare si initiativa femeilor – pun relatiile dintre sexe intr-un context nou care le afecteaza stabilitatea si durabilitatea in timp.
Un barbat atunci cand curteaza investeste (exact ca intr-o afacere) in femeia pe care o curteaza, investeste timp si incet incet sentimente, lucru care contribuie la stabilitatea lui in relatie si la durabilitatea relatiei in timp. Cand un barbat renunta la curtare si arde etapele premergatoare ale unei relatii nu investeste – obtine totul repede si interesul scade la fel de repede.
O femeie cu initiativa la inceputul unei relatii, il deposedeaza pe viitorul partener de acest atribut indispensabil masculinitatii, astfel ca el nu va mai avea intiativa sau va avea foarte putina in momentele importante care ar trebui sa duca la consolidarea relatiei. Femeia desi se vrea egala, in acest sens manifestandu-si initiativa, in sinea ei nu respecta un barbat fara intiativa. Lipsa acestui respect, chiar inconstienta, duce in timp la degradarea interactiunii dintre cei doi si, implicit, la afectarea calitatii, stabilitatii si durabilitatii relatiei.
Un alt aspect care contribuie la faptul ca exista mai multe relatii scurte sau aventuri este o tendinta a populatiei tinere de a ramane imatura emotional si anume de a nu-si asuma resposabilitatea propriilor trairi, propriilor actiuni si propriei fericiri. Mai exact sunt multi tineri care cauta fericirea in ceilalti, in cazul de fata, in partenerii de sex opus. Imaturitatea emotionala este o caracteristica a celor care incep relatiile pe baze fragile (barbati care nu mai curteaza din teama de a fi respinsi , femei care au intiativa in curtare din teama ca nu sunt sufficient de attractive si vor ramane singure) . Aceste categorii de tineri sunt cei care asteapta de la partener si de la relatie sa ii implineasca, sa ii faca fericiti, lucru care se dovedeste in scurt timp imposibil, ceea ce contribuie la aparitia reprosurilor si tensiunilor in relatie si incheierea ei sau transformarea intr-o relatie toxica.
In concluzie, o inversare a rolurilor dintre barbat si femeie si imaturitatea emotionala, alaturi de societatea de consum care obliga tinerii sa intre intr-un iures carieristic in care niciodata “nu este suficient si intotdeauna se poate mai mult” (dar nu le spune nimeni care e targetul final) contribuie la scurtarea duratei relatiilor sau o deterioarare a calitatii lor. Tinerii prefera sa se orienteze pe cariera pentru ca acolo simt ca detin controlul (sentiment iluzoriu, de altfel) si acolo au recompense immediate (bonusuri, mariri, avansari) pe cand, in relatii, propriile sentimente ii fac sa simta ca nu au control, nu au control asupra reactiei celui dorit, este nevoie sa astepte, sa viseze, sa spere, sa investeasca riscant (poate fi respins).
Alexandra Siru, psiholog in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament