"Daca o mama doreste sa construiasca o relatie stransa cu copilul sau adolescent, ce i-ai spune sa faca?" Iata o intrebare pe care te provocam sa o adresezi adolescentului tau. Vei fi uimita de raspunsurile sale.
Iata cateva lucruri pe care adolescentul tau ar vrea sa ti le spuna:
1. Fii cool
Retrage-te din peisaj atunci cand trebuie si implica-te totodata, ori de cate ori este nevoie. Abordeaza o tinuta clasica, eleganta si in acelasi timp la moda. Informeaza-te asupra celor mai recente tendinte in materie de moda.
Fii mereu o gazda ospitaliera cu prietenii adolescenti ai fiului, respectiv cu amicele fiicei tale - genul acela de gazda care are mereu grija ca musafirii sa nu ramana fara mancare.
2. Lasa conversatiile sa decurga natural
Oricat de mult ti-ai dori sa stii ce se mai intampla in viata copilului tau adolescent, nu forta conversatia prin intrebari repetate. Lasa dialogul sa decurga in mod natural, in timp ce luati cina impreuna, faceti cumparaturi sau mergeti cu masina.
Incearca totodata sa-ti petreci mai mult timp in compania copilului. Proximitatea are rolul sa favorizeze conversatia.
3. Nu fi ipocrita
Adolescentii miros ipocrizia de la o posta. Este extrem de important pentru un parinte sa recunoasca cand greseste si sa se scuze cu inima umila. De asemenea, este important sa discute despre propriile esecuri la momentul potrivit.
Daca fiul tau sau fiica ta te vad ca pe un om normal, cu defecte si calitati, dar care face eforturi sa devina mai bun, este mult mai probabil sa te respecte si sa vrea sa invete de la tine.
4. Scapa de tendinta de a microgestiona
Multi parinti de adolescenti cad prada obiceiului de a microgestiona lucrurile, mai ales cand copiii par sa o ia pe carari gresite. Una este sa supraveghezi si sa monitorizezi evolutia adolescentului, respectandu-i nevoia de intimitate si independenta, si alta este sa exerciti un control strict asupra copilului.
Este esential sa inveti sa ai incredere in propriul tau copil si sa il lasi sa ia propriile decizii. Acest lucru il face sa se simta respectat si iti va intari si tie convingerea ca este demn de incredere.
5. Nu-ti satisface nevoile emotionale prin copil
L-ai purtat in pantec timp de noua luni si i-ai oferit toata dragostea ta de cand a venit pe lume. Iti doresti, cum este si firesc, ca aceasta dragoste sa fie reciproca. Daca fortezi, insa, aceasta reciprocitate, copilul nu se va simti confortabil si se va indeparta de tine.
Nu cersi, asadar, dragostea copilului tau si nu-l tine legat de tine. Nevoile emotionale ale adultului pot fi intarite in multe feluri: in cadrul casniciei, a cuplului sau prin relatiile cu prietenii.
6. Comporta-te exact cum ti-ai dori sa se comporte nora ta
Baietii ajung deseori sa se casatoreasca cu femei care seamana cu mamele care i-au crescut. Daca iti pasa de fericirea conjugala a copiilor tai, canalizeaza-ti eforturile in directia evolutiei personale si dezvolta-ti acele trasaturi de caracter pe care ai vrea sa le aiba viitoarea mireasa a fiului tau.
Fii o persoana mai buna, atat cat poti tu sa fii.
7. Nu cicali
Cand vine vorba de schimbarea comportamentului, cele mai bune motivatii se regasesc in consecintele naturale ale lucrurilor. Discuta despre urmarile anumitor fapte si lasa-l pe adolesecent sa traga concluzii.
Doar asa ii arati cu adevarat ca il respecti si ai incredere in abilitatea lui de a face alegeri bune. In timp, adolescentul va invata sa-si asume responsabilitatea pentru propriile fapte.
8. Traieste-ti viata
Chiar daca esti mama, viata ta nu trebuie sa se invarta exclusiv in jurul copiilor. E ca si cand n-ai fi capabila sa ai o viata proprie, ceea ce duce inevitabil la pierderea respectului acestora. Cand interesele tale sunt independente de cele ale copiilor tai, aflati la varsta adolescentei, exista mai multe sanse sa construiesti o relatie sanatoasa cu ei.
Totodata, modelul tau de viata ii va inspira sa fie mai independenti, mai pasionati si mai hotarati.
9. Cere-i opinia
Adolescentii au nevoie sa li se confirme ca sunt si ei importanti. Ei vor sa auda ca parerea lor conteaza. Intreaba-ti, asadar, copilul, ce crede despre cutare lucru si fii gata sa-l asculti pana la capat.
10. Fii pregatita sa ii dai sfaturi
Adolescentii sunt framantati de tot felul de intrebari: despre Dumnezeu, despre societatea in care traiesc, despre universul infinit. Si cand copilul tau iti adreseaza o intrebare, ar fi bine sa stii sa-i raspunzi. Studiaza, asadar, daca vrei sa te ridici la nivelul conversatiei si sa faci impresie buna.