Ai trecut cu succes peste toate provocarile rolului de mama si momentele delicate din viata copilului tau: alaptatul la san la doua noaptea, puseurile de febra de la doi ani si emotiile primei zile de scoala? Copilul tau este acum adolescent si te asteapta o noua perioada dificila. Anii adolescentei sunt caracterizati de o crestere si dezvoltare intensa, nu doar din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional si intelectual.
Este normal sa te simti confuza sau depasita de situatie in aceasta perioada. Vestea buna este ca exista solutii pentru toate problemele pe care tu si copilul tau le puteti intampina. In ciuda conceptiei unor adulti, care considera adolescentii personalitati dificile, acestia dau dovada de cele mai multe ori de optimism si energie, sunt foarte grijulii si idealisti, punanad accent pe ceea ce este cinstit si corect.
Lasand la o parte conflictele care se pot genera intre tine si copil, anii adolescentei reprezinta o perioada in care il poti ajuta sa-si modeleze personalitatea, pentru a ajunge o persoana remarcabila.
Adolescenta trebuie inteleasa in mod corespunzator
Adolescenta debuteaza la unii copii mai devreme, la altii ceva mai tarziu, in functie de nivelul lor de dezvoltare fizica. Ce trebuie sa retii este ca fiecare adolescent este diferit. Unii se dezvolta precoce, altii au puseuri de crestere aproape de varsta majoratului. Exista si copii care se dezvolta incet, dar constant.
Este important sa faci diferenta intre perioada de pubertate, cand incep sa se dezvolte caracteristicele sexuale, si anii adolescentei propriu-zise. Conceptia comuna este ca pubertatea inseamna dezvoltarea sanilor si aparitia ciclului menstrual la fete, respectiv a parului pe fata si in zona intima la baieti. Aceastea sunt doar cateva dintre schimbarile fizice caracteristice varstei. Exista insa si alte modificari fizice, mai putin vizibile din exterior si care incep inca de la varsta de 8 ani si continua pana la varsta de 14 ani.
La inceputul adolescentei, copilul poate manifesta schimbari dramatice de atitudine vizavi de parinti. Este varsta cand incepe sa se separe de mama si tata si sa devina independent. El devine din ce in ce mai constient de modul in care este perceput de ceilalti, in special de alti adolescenti, si incearca cu disperare sa se integreze. Asa se explica de ce un adolescent acorda mai multa importanta parerilor exprimate de colegi si prieteni, in detrimentul parerii tale si a partenerului tau de viata.
Adolescentul simte nevoia sa incerce diferite look-uri si "identitati" si devina extrem de constient de diferentele existente intre el si alti copii de varsta lui. Acest fapt poate declansa perioade de stres si conflicte cu parintii.
Adolescenta poate da batai de cap
Unul dintre cele mai comune stereotipuri legate de adolescenta este atitudinea rebela si comportamentul salbatic. Adolescentul este percept in mod gresit drept un copil aflat in permanent conflict cu parintii. Este adevarat ca unii copii le pot da parintilor batai mari de cap, din cauza schimbarilor emotionale bruste, insa aceasta nu este o regula generala.
Scopul principal al adolescentului este sa-si dobandeasca independenta. El se va indeparta treptat de parinti, in special de cel care i-a fost mai apropiat. Acest fapt poate lasa senzatia ca adolescentul este mereu in conflict cu parintele sau ca nu mai doreste sa stea in preajma lui, asa cum obisnuia.
Pe masura ce se maturizeaza, el va incepe sa-si dezvolte gandirea abstracta si rationala si sa-si formeze propriul cod moral. Daca inainte obisnuia sa se conformeze spuselor tale si sa iti faca mereu pe plac, poti avea supriza sa constati ca nu mai doreste sa-l controlezi. Isi va afirma brusc opiniile si se va razvrati atunci cand vei incerca sa-ti impui autoritatea.
Ca parinte, trebuie sa ii oferi copilului tau suficient spatiu personal si sa nu exagerezi cu dorinta de control. Asculta-l si da-i ocazia sa isi exprime propriile opinii si sa-si formeze propriile gusturi.
10 trucuri pentru parinti de adolescenti
Daca ai nevoie de o "harta" care sa te ajute sa traversezi cu brio anii adolescentei, iata cateva sfaturi utile:
Educa-te
Citeste carti de specialitate si aminteste-ti de propria adolescenta. Poate ca te-ai luptat si tu cu acneea sau cu sentimentul de jena dat de dezvoltarea precoce sau intarziata. Asteapta-te la schimbari de atitudine din partea copilului tau si pregateste-te emotional pentru eventualele conflicte de opinii. Cand stii la ce sa te astepti, faci fata mai usor problemelor. Si cu cat te informezi mai mult, cu atat vei fi pregatita mai bine.
Discuta cu copilul tau din timp
Nu te jena sa vorbesti cu fiica ta despre menstruatie sau cu fiul tau despre ejacularea in somn. Orice adolescent are nevoie sa fie informat din timp despre schimbarile fizice prin care urmeaza sa treaca si de diferentele care apar intre baieti si fete.
Atentie insa: nu ii incarca memoria cu informatii, raspunde-i doar la intrebari. Daca nu cunosti raspunsul la o problema, poti oricand sa apelezi la o persoana de incredere, care sa ii explice ceea ce are nevoie sa stie.
Tu iti cunosti cel mai bine copilul. Il poti auzi cand face glume legate de sex sau cand incepe sa manifeste interes crescut pentru infatisarea personala. Profita de moment pentru a-i pune cateva intrebari:
- Ai remarcat vreo schimbare legata de corpul tau?
- Ai vreun sentiment nou, ciudat?
- Te simti uneori trist si nu stii de ce?
Examinarea fizica realizata de medicul pediatru este un alt moment prielnic pentru a deschide conversatia. Doctorul il poate informa despre schimbarile la care trebuie sa se astepte in anii ce urmeaza. Acasa, poti relua subiectul cu el si poti lamuri alte aspecte. Cu cat astepti mai mult, cu atat risti ca adolescentul sa-si formeze o parere gresita sau sa se simta rusinat ori speriat de schimbarile fizice si emotionale prin care trece.
Din contra, o discutie avuta inainte ca aceste schimbari sa se produca iti vor ajuta copilul sa ramana deschis la conversatie, pe toate perioada adolescentei. Ofera-i materiale informative despre adolescenta si impartaseste-i amintirile tale legate de aceasta perioada. Faptul ca mama si tata au trecut prin ce trece si el il vor ajuta sa depaseasca mult mai usor momentul.
Pune-te in locul lui
Empatizeaza cu copilul tau, ajuta-l sa inteleaga ca e normal sa fie un pic ingrijorat. Nu e nimic in neregula daca uneori ca un om mare si in momentul imediat urmator, ca un copil.
Alege-ti batalia corecta
Daca fiica ta vrea sa-si vopseasca parul, sa-si faca manichiura neagra si sa poarte haine caraghioase, gandeste-te de doua ori inainte de a obiecta. In adolescenta, copiii au tendinta sa-si socheze parintii. E mai bine sa iti lasi fiul sau fiica sa faca ceva temporar, atata vreme cat e inofensiv. Pastreaza-ti argumentele contra fumat, droguri si alcool sau orice schimbare care le poate afecta fizicul permanent.
Intreaba-ti copilul de ce vrea sa se imbrace sau sa arate intr-un anume fel si ce simte cand o face. Discuta si despre modul in care ceilalti il vor privi, daca arata diferit. Ajuta-l sa inteleaga cum va fi perceput.
Seteaza-ti asteptari realiste
Asteptarile pe care le ai de la copilul tau adolescent il pot face nefericit. El intelege totusi ca il iubesti si ca de aceea iti doresti sa ia note bune la scoala, sa se comporte politicos si sa respecte regulile casei. Cand asteptarile tale sunt setate in mod corespunzator, cel mai probabil adolescentul se va conforma cerintelor tale. Daca ii ceri insa prea mult, poate simti ca nu il iubesti.
Informeaza-l corect
Adolescenta este o perioada a experimentarii si poate include comportamente riscante. Nu evita discutiile despre sex, droguri si alcool. O conversatie deschisa il va ajuta sa actioneze in mod responsabil, atunci cand va fi cazul. Impartaseste-i valorile tale si argumenteaza-i de ce anumite lucruri sunt bune si altele nu. Fa cunostinta cu prietenii lui si cu parintii acestora. Pastreaza mereu comunicarea deschisa, pentru a le asigura adolescentilor un mediu sigur.
Recunoaste semnalele de alarma
Daca apar schimbari dramatice in comportamentului sau e nevoie de atentia unui specialist. Iata ce semnale de alarma trebuie sa recunosti:
- slabit sau ingrasat exagerat;
- tulburari de somn;
- schimbari rapide si drastice in personalitatea copilului;
- schimbarea brusca a prietenilor;
- absentare de la ore;
- note proaste;
- discutii despre suicid;
- semne ca ar fuma, ar bea alcool sau s-ar droga;
- probleme cu legea.
Orice alt comportament nepotrivit, extins pe o perioada mai mare de 6 saptamani, poate indica probleme grave. Cand un adolescent de 13 si 14 ani incepe sa ia note foarte proaste, e cazul sa ceri sfatul unui medic, terapeut sau consilier scolar.
Respecta-i intimitatea
Unii parinti cred in mod eronat ca tot ce face copilul e treaba lor. Pentru a-l ajuta sa devina un adult responsabil si capabil sa se descurce singur, in orice situatie, trebuie sa ii acorzi intimitate. Lasa-l sa vorbeasca la telefon in camera lui, fara sa il deranjezi. Nu-i controla e-mailurile, sms-urile sau jurnalul. Intervin-o doar daca constati anumite semnale de alarma.
Bineinteles ca trebuie sa stii unde iese si cu cine si la ce ora se va intoarce. Insa nu ai nevoie sa stii toate detaliile. Si nici sa te astepti sa fii si tu invitata la petrecere. Acorda-i incredere si arata-i ca ai incredere in ceea ce face. Fii insa ferma daca iti incalca increderea si limiteaza-i iesirile in oras cu prietenii, pana cand isi corecteaza comportamentul.
Verifica ceea ce vizioneaza si citeste
Cand vine vorba de internet si televizor, nu te sfii sa intervii. Timpul petrecut in fata calculatorului sau a consolei de jocuri trebuie limitat. Respectarea rutinei de somn este foarte importanta, daca vrei sa eviti problemele cu trezitul de dimineata sau alte tulburari asociate utilizarii necorespunzatoare a mijloacelor media.
In plus, ai datoria de a-ti proteja copilul de pericolele care pandesc pe internet.
Stabileste reguli adecvate
Un adolescent are nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte. Incurajeaza-l sa-si respecte ora de culcare, mai ales in timpul saptamanii. In week-end, poti sa-i acorzi jumatate de ora in plus, ca rasplata pentru ca a respectat rutina de somn.
Nu te ofensa daca nu doreste sa-si petreaca tot timpul cu tine. De multe ori, adolescentul simte nevoia sa ramana singur, pentru a se bucura de intimitate.
"Se va sfarsi totul vreodata?"
E intrebarea pe care multi parinti si-o pun in gand. Nu-ti face griji, pe masura ce copilul tau se maturizeaza, va deveni un tanar independent, responsabil si comunicativ.
Copilul tau este adolescent? Cu ce probleme te-ai confruntat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Cele trei stadii ale adolescentei
Comportamentul copilului in preadolescenta si cum sa-i faci fata
4 sfaturi pe care sa le dai copilului in adolescenta
Ce trebuie sa stie fetita ta despre menstruatie?
4 probleme frecvente la copilul adolescent