Cum iti ajuti adolescentul sa isi gaseasca primul job

| | Actualizat: 2018-07-13 00:00:00

Pentru multi dintre noi, sa gasim un job poate fi o adevarata aventura, presarata cu respingeri si oferte neatractive, in cautarea locului de munca ideal. Pentru un adolescent in cautarea primului sau job, trairile sale in procesul de cautare se intensifica; ca parinte, este normal sa iti doresti sa iti ajuti copilul sa isi gaseasca un job. Insa care este cea mai buna metoda de a-l ajuta?

Atunci cand ajuti un adolescent sa isi gaseasca un loc de munca, trebuie sa ai in vedere faptul ca adolescentul tau are trebui sa depuna efortul cel mai mare in cadrul acestui proces, iar tu trebuie sa fii cel care sa il sfatuiasca, sa ii ofere feedback, sa il incurajeze si nu sa ii completezi CV si aplicatiile, sau sa il programeze la interviuri, pentru ca tu nu vei fi cu el atunci cand el este la serviciu.

Copilul tau va trebui sa rezolve probleme, sa stie sa puna intrebari si sa treaca prin toate experientele pe care le implica un loc de munca, totul fara ajutorul tau, asa ca pentru a-l ajuta sa se descurce atunci cand va merge efectiv sa lucreze, cel mai bine este sa incepi prin a-l lasa sa treaca prin procesul de cautare de unul singur, pentru a-si dezvolta abilitati ce ii vor fi utile mai tarziu.

Iata ce trebuie sa stii pentru a-ti ajuta adolescentul sa isi gaseasca primul job:

Avantajele si dezavantajele angajarii

Problema nu este ca adolescentul sa isi gaseasca un job, provocarea vine din a gasi jobul ideal pentru el; Chiar daca va fi platit cu salariul minim pe economie in care va primi o deducere personala de 420 de lei, important este mediul in care isi desfasoara activitatea. Daca copilul tau adolescent va avea succes la primul sau loc de munca, acest succes ii va da incredere in propriile forte, incredere ce se va reflecta si in alte aspecte ale vietii sale, incluzand activitatea sa academica. In acelasi timp, un esec la locul de munca, desi poate fi o experienta de viata din care poate invata, nu ii va aduce aceleasi beneficii ca si succesul unui prim job. Asa ca ajuta-ti copilul, cantarind cu atentie de la inceput ce presupune angajarea sa.

Momentul

Este acum momentul sa se angajeze? Are timp pentru un job? Va trebui sa renunte la job cu prima ocazie cand plecati in vacanta, sau cand incepe sezonul de antrenamente? Un job de o luna nu da bine intr-un CV, asa ca analizeaza inainte daca acum este momentul potrivit.

Programul

Daca programul adolescentului tau este deja incarcat la capacitate maxima, atunci probabil va trebui sa renunte la ceva pentru a acorda timp jobului. Angajatorii nu vor de obicei sa instruiasca pe cineva, doar pentru un job ocazional; vara poate fi momentul cel mai bun pentru ca un adolescent sa se angajeze deoarece poate sa lucreze pentru mai multe ore si poate fi instruit, insa in timpul scolii, va trebui probabil sa isi reduca orele de lucru, sau chiar sa renunte la job.

Piata locurilor de munca din zona

Unele zone vor avea mai multe oferte pentru joburi care sa i se potriveasca adolescentului tau, in timp ce in alte zone optiunile ar putea fi mai restranse; analizeaza acest aspect si vorbeste cu copilul tau pentru a decide care ii sunt optiunile.

Transportul

Analizati impreuna care sunt modalitatile de transport pe care le-ar putea folosi pentru a se deplasa.

Abilitatile si interesele adolescentului

Multe dintre primele joburi nu sunt intotdeauna si cele mai interesante, asa ca incearca sa identifici punctele forte ale adolescentului tau, care sa poate fi apreciate in cadrul primului sa job:

  • daca are lipici la copiii mai mici, o optiune ar fi sa faca babysitting
  • daca este dezinvolt si vorbaret, un job in vanzari, sau casier ar putea sa i se potriveasca de minune
  • daca este interesat de moda, atunci poate lucra intr-un magazin de specialitate
  • daca este pasionat de natura si spatii deschise, ar putea fi salvamar

Redactarea CV-ului pentru angajare

Ajuta-l sa isi intocmeasca un curriculum vitae care sa includa realizarile sale, astfel incat adolescentul sa se simta stapan pe sine, dar si sa il ajuti sa isi dezvolte cateva puncte de reper privind abilitatile si experienta avuta, despre care ar putea sa vorbeasca in cadrul unui interviu; puteti include orice activitati de voluntariat ale adolescentului, talente deosebite pe care le are, interesele sale, notele, experiente anterioare de lucru (babysitting, plimbatul cateilor), referinte daca exista.

Identificarea ofertelor de angajare

Adolescentul ar trebui sa fie cel care sa faca selectia ofertelor de pe piata de munca si sa utilizeze reteaua sociala pe care o are deja; ar trebui sa vorbeasca cu prietenii sai de aceeasi varsta, cu siguranta multi dintre ei au deja un job si il pot indruma. O alta metoda eficienta este sa mearga acolo unde si-ar dori un job si sa intrebe daca au posturi disponibile in care s-ar putea incadra.

Cum il ajuti sa se pregateasca pentru intalnirea cu angajatorii

In lipsa experientei, prezentarea este totul, angajatorii vor dori tineri entuziasti, cu avant, de incredere, care sa ajunga la timp la locul de munca, asa ca incurajeaza-l pe adolescentul tau sa respecte urmatoarele reguli la interviu:

  • sa se imbrace adecvat ocaziei si sa nu intarzie
  • sa isi verifice curriculum vitae, pentru a se asigura cu nu are greseli
  • sa asculte cu atentie ce este intrebat la interviu
  • sa faca contact vizual cu cel care il intervieveaza si sa zambeasca
  • sa multumeasca

Putin sunt cei ce reusesc sa se angajeze mergand la un singur interviu, asa ca ajuta-l sa infrunte respingerile, sa invete din greseli si sa persevereze pentru ca primul job este si prima lui usa deschisa spre independenta si maturitate.

Citeste si despre