Odata ajunsi la adolescenta, multi copii incep sa aiba probleme de atitudine. Oricat de mult te-ai stradui sa indrepti lucrurile, adolescentul va gasi mereu o replica de copil razvravit, pentru a-ti arata ca e ca el si nu ca tine.
Iti va respinge principiile si iti va ignora opiniile, presupunand ca stie mult mai bine decat tine ce trebuie facut. Ba mai mult, te poate invinovati pentru orice interventie minora in viata lui si se poate inchide in sine, refuzand orice comunicare.
Adolescentul trebuie perceput ca atare
Trebuie sa recunosti si sa accepti faptul ca adolescentul este un om aproape matur. Totul este diferit si nou pentru el. Adolescentul se confrunta cu emotii si sentimente pe care nu le-a mai experimentat pana in prezent. Sta in natura lui sa incerce sa-si exerseze si sa-si dovedeasca independenta. Ca parinte, ai tendinta sa il privesti tot ca pe un copil. A fost atat de dependent de tine, incat ai uitat ca acum a crescut. Si aici este greseala pe care o face adultul.
Parintii trateaza adolescentii ca pe niste copii, in timp ce adolescentii se considera deja adulti. Aceasta diferenta de perceptie cauzeaza tensiuni mari in relatia parinte-copil. O abordare corecta a realitatii te poate ajuta sa gasesti solutii optime in situatii critice si sa-ti cresti copilul adolescent intr-un mod mai intelept.
Ca sa intelegi si sa faci fata razvratirii adolescentului, este important sa cunosti urmatoarele aspecte:
1. Sfatul parintilor nu mai conteaza
Majoritatea adolescentilor resping sfaturile parintilor, mai ales cand acestia incearca sa-i forteze sa faca ceva impotriva vointei lor. Solutia?
- Invata cum sa faci fata respingerilor. Poti sa-i dai sfaturi copilului tau, insa nu te astepta sa le urmeze neaparat;
- Accepta realitatea. Adolescentul are propriile preferinte si gusturi. Acest comportament este perfect normal;
- Daca simti ca o ia pe o cale gresita, nu-l forta sa vada lucrurile din puntul tau de vedere. Discuta cu el de la egal la egal. Exprima-ti opinia si fii ferm in atitudine.
2. Adolescentul ia decizii pe cont propriu
Pana nu demult, ai fost cea mai importanta persoana din viata copilului tau. A depins de tine in ceea ce priveste asigurarea hranei, imbracamintei, activitatilor zilnice si confortului de acasa. Acum insa, isi doreste sa ia propriile decizii si nu mai vrea sa intervii. Solutia?
- Acorda-ti un pic de timp. Este dificil pentru un parinte sa accepte dintr-odata independenta copilului;
- Si tu ai fost adolescent. Pune-te in locul copilului tau si respecta-i nevoia de independenta;
- Fii cinstit si sincer atat cu tine insuti, cat si cu copilul tau. Comunicati ca doi oameni care se inteleg unul pe celalalt. Nu concluzia discutiei este importanta, ci comunicarea in sine, empatizarea si sprijinul afectiv.
3. Adolescentul descopera noi pasiuni
Te-ai obisnuit sa il vezi alergand prin toata casa, antrenandu-te sa te joci cu el. Acum, vrea sa stea pana tarziu la petreceri.
- Da-i libertatea de care are nevoie, insa nu uita de reguli. Ele trebuie sa fie clare si pertinente;
- Stabileste o ora limita pentru venitul acasa;
- Lasa-l sa se bucure de adolescenta, monitorizandu-i totodata obiceiurile bune si rele.
4. Adolescentul pur si simplu nu intelege punctul de vedere al parintelui
Cu siguranta te simti coplesit atunci cand incerci din greu sa-ti faci copilul sa-ti inteleaga punctul de vedere. Daca il impiedici sa faca un anumit lucru, chiar daca este vorba de ceva gresit, va simti ca nu-l respecti. Adolescentul vrea sa faca totul in felul lui. Solutia?
- Accepta faptul ca opinia copilului poate fi complet diferita de a ta. Ceea ce pare gresit pentru tine se poate dovedi benefic pentru el;
- Puteti avea viziuni total diferite asupra anumitor lucruri. De fapt, personalitatile voastre pot fi complet diferite;
- In loc sa-ti impui opinia cu forta, incearca sa-l monitorizezi si sa-l supraveghezi indeaproape.
Modalitati de abordare a problemelor legate de atitudinea adolescentilor
Adolescenta este o perioada furtunoasa. Daca intelegi acest lucru si te inarmezi cu rabdare si discretie, munca ta este pe jumatate facuta. Iata cum poti aborda eficient problemele specifice perioadei de adolescenta:
1. Ignora si asteapta
Parintele are tendinta de a insufla anumite comportamente copilului, asemenea unui profesor. Cand acesta devine impertinent, cel mai bun mod de a face fata situatiei este sa-i ignori atitudinea. Nimic nu zdruncina mai tare un adolescent razvratit decat o atitudine calma si rationala.
Daca atitudinea impertinenta devine insa obisnuinta, spune-i ca acest comportament este ofensator si ca speri ca isi va indrepta atitudinea in curand.
2. Trateaza lucrurile cu calm
Trebuie sa dai dovada de tact atunci cand adolescentul si-a facut un obicei din a-ti raspunde impertinent. Spune-i ca abaterile sale nu vor mai fi tolerate si ca vei lua masuri adecvate, daca nu isi schimba atitudinea.
Uneori, adolescentii nu vor sa fie nepoliticosi, doar se lasa dusi de val. Odata ce si-au dat seama ca ranesc oamenii fara sa vrea, s-ar putea sa renunte la impertinenta.
3. Schimba-ti stilul
Cand adolescentul a depasit anumite limite, te simti indreptatit ca parinte sa ii dai o lectie. Si bine faci! Nu apela insa la pedepsele clasice. Nu numai ca nu vor functiona, dar ii vor da un motiv in plus sa se razvrateasca impotriva ta.
Pune-l sa te ajute la anumite treburi casnice sau du-l sa viziteze un centru de plasament. Doar asa ai sansa sa-i dezvolti un simt al valorii si sa-l inveti sa aprecieze ceea ce are.
4. Apeleaza la umor
Rasul este cel mai bun medicament. Apeleaza la umor pentru a detensiona o discutie aprinsa, te va ajuta si te tine sa te racoresti si sa vezi problema din perspectiva celuilalt. Nu lua insa lucrurile in bataie de joc si nici nu ridiculiza, altfel vei agrava si mai mult lucrurile.
5. Arata-ti aprecierea
Aprecierea celorlalti ridica moralul oricui. Arata-i copilului ca il apreciezi cu adevarat, ori de cate ori se descurca bine intr-o situatie. Nu exagera cu laudele, adolescentul este suficient de inteligent ca sa-si dea seama cand te prefaci si cand esti sincer.
Exprima-te cat mai precis atunci cand apreciezi. Nu spune doar "felicitari", intreaba-ti copilul cum a ajuns la performanta respectiva si lauda-l in mod intelept.