Internetul si retelele de socializare reprezinta o mare fereastra spre lume pentru adolescenti. Aici, ei pot gasi tot felul de opinii, dar acest lucru nu este intotdeauna in beneficiul lor. La fel cum exista continuturi captivante si hranitoare pentru minte, trup si suflet, exista si raspandirea unor concepte si informatii periculoase, cum ar fi cele despre consumul de droguri sau tulburarile alimentare. Astazi am dori sa vorbim despre un concept care este in crestere si caruia parintii trebuie sa-i acorde atentie.
Poate ca acest termen nu iti spune mare lucru, dar probabil ca ai auzit de "new age", de "legea atractiei" sau de "manifestare". Pe site-uri precum TikTok, exista o proliferare de videoclipuri care ii indeamna pe tineri sa adopte anumite atitudini, cum ar fi pozitivitatea toxica, si sa efectueze nenumarate ritualuri pentru a-si schimba viata. Totul sub premisa ca "lumea conspira in favoarea lor".
In acest fel, ceea ce poate parea initial inofensiv si chiar benefic, poate deveni un risc atunci cand este dus la extrem.
Ce este pronoia?
Termenul pronoia a fost descris pentru prima data in 1982 de Fred H. Goldner si este conceput ca fiind omologul paranoiei. In paranoia exista o convingere puternica si irationala ca lumea si ceilalti oameni vor sa ne faca rau sau sa ne raneasca. Chiar daca nu exista dovezi sau probe, persoana presupune ca totul si toata lumea este impotriva ei. Astfel, devine suspicioasa si neincrezatoare, tinde sa se izoleze si reactioneaza disproportionat.
In pronoia, pe de alta parte, se presupune ca universul conspira in favoarea noastra si ca totul se intampla intotdeauna in beneficiul nostru. Persoana se asteapta intotdeauna la ce este mai bun din partea celorlalti si a lumii. Aceasta gandire este aparent pozitiva si, cu siguranta, foarte placuta de adoptat. Cu toate acestea, este periculoasa din cauza lipsei sale de contact cu realitatea.
O tendinta in crestere in randul adolescentilor
Aceasta tendinta are o prezenta puternica pe retelele sociale. Din aceste perspective, tinerii sunt incurajati sa aiba incredere oarba in viata si in ceilalti. In acest fel, ei cred ca pot obtine tot ceea ce isi doresc doar prin intentia si atitudinea lor pozitiva. De asemenea, ajutandu-se cu o serie de ritualuri sau autosugestii pentru a le obtine.
Merita mentionat faptul ca nu toate elementele promovate sunt negative. De fapt, optimismul este unul dintre cele mai benefice puncte forte ale caracterului, deoarece s-a demonstrat ca ne ajuta sa depasim adversitatile, sa fim mai fericiti si sa avem mai mult succes. In plus, anumite acte de autosugestie, cum ar fi afirmatiile pozitive sau vizualizarea creativa, ii pot ajuta pe copii sa se simta mai bine, sa isi creasca stima de sine si sa se indrepte spre obiectivele lor.
Cu toate acestea, pronoia prezinta mai multe pericole prin faptul ca incurajeaza anumite atitudini nesanatoase. Iata cateva dintre aceste pericole.
Pozitivitate toxica
A avea o atitudine buna este foarte benefica, dar acest lucru nu trebuie inteles gresit. Tendintele mentionate mai sus ii incurajeaza pe tineri sa mentina o stare de spirit constant pozitiva si sa fie mereu veseli, calmi si optimisti. In teorie, acest lucru ii va ajuta sa atraga ceea ce isi doresc, dar in realitate este o utopie.
Cu totii trecem prin situatii nefavorabile si, odata cu ele, apare o gama larga de emotii care nu trebuie reprimate. Furia, tristetea sau frica au un rol si este important sa le gestionam in mod corespunzator pentru a ramane sanatosi din punct de vedere mental.
Lipsa de control
Prontitudinea ne invita sa presupunem ca lumea conspira in favoarea noastra. Totusi, acest lucru implica faptul ca nu detinem controlul, ci depindem de o entitate sau de o energie exterioara care sa ne asigure necesarul. Astfel de atitudini au fost legate de dezvoltarea unor tulburari precum anxietatea sau depresia.
Abandonarea in fata factorilor externi ii poate determina pe adolescenti sa se simta neajutorati in fata dificultatilor. In acest fel, ei devin frustrati si se simt incapabili in fata lipsei de succes, precum si paralizati si lipsiti de puterea de a-si proiecta si crea propria viata.
Lipsa de actiune
Prontitudinea poate duce, de asemenea, la lipsa de actiune. Daca tanarul porneste de la premisa ca lumea se misca in favoarea sa, el intelege ca nu este necesara actiunea pentru a-si atinge obiectivele. Cu toate acestea, simpla dorinta pentru ceva nu va face ca acel lucru sa se intample. Mai mult, a avea aceasta convingere poate duce la pierderea de timp si de oportunitati valoroase. Initiativa, efortul si perseverenta sunt instrumente foarte necesare care pot fi anulate in aceste cazuri.
Lipsa de realism
In cele din urma, acest tip de gandire ne determina sa ne deconectam de realitate si sa ignoram faptele, care sunt cele care ar trebui sa ne ghideze cu adevarat. De exemplu, adolescentii pot presupune ca ceilalti oameni ii apreciaza si le doresc tot ce este mai bun pentru ei, cand nu este asa. Sau pot crede ca relatia lor abuziva sau maltratata are un "de ce" si ca totul se va rezolva in favoarea lor. Acesta este un risc real, deoarece il poate impiedica sa stabileasca limitele necesare.
FOTO: freepik.com