Sa fii adolescent in prezent este mai dificil decat in urma cu 20 de ani. De vina sunt retelele de socializare

| | Actualizat: 2024-10-24 11:09:25

Adolescenta este o perioada complexa. Este o etapa a vietii in care au loc multe schimbari fizice, psihologice si emotionale determinate de hormoni. Este o perioada dificila atat pentru parinti, cat si pentru copii, care incearca sa navigheze impreuna printre provocarile care vin odata cu ea.

Dar chiar daca parintii au trecut deja prin ea si au deja o idee mai mult sau mai putin clara la ce sa se astepte cand va veni randul copiilor lor, adevarul este ca a fi adolescent nu mai este la fel ca pe vremea lor. De fapt, in ciuda faptului ca in aceasta etapa exista adesea diferente intre parinti si copii, exista un lucru asupra caruia ambii sunt de acord: a fi adolescent este mai dificil decat era acum 20 de ani. Iar retelele sociale sunt de vina.

"Este mai dificil sa fii adolescent azi"

Acest lucru reiese dintr-o cercetare realizata de Pew Research Center, care a intrebat peste 1 400 de parinti si adolescenti (cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani): „In comparatie cu acum 20 de ani, credeti ca a fi adolescent astazi este mai greu, mai usor sau aproximativ la fel?”

Ambele grupuri au raspuns la fel: este mai dificil sa fii adolescent astazi. In cazul parintilor, 69% dintre parinti cred acest lucru, in timp ce 44% dintre adolescenti cred acest lucru - desi 29% au spus ca nu sunt siguri.

Atunci cand parintii au fost intrebati de ce cred ca este mai dificil sa fii adolescent in ziua de azi, raspunsul lor a fost coplesitor: 65% au mentionat tehnologia drept cauza. Dintre acestia, 41% au spus ca social media a fost de vina.

„Social media este o plaga pentru societate, in special pentru adolescenti. Acestia nu pot scapa de presiunile sociale si sunt bombardati constant cu imagini si continut care ii fac sa se simta nesiguri si mai putin perfecti, creand un stres inutil de care nu pot scapa”, a declarat un parinte care a participat la sondaj.

Altii au observat ca utilizarea internetului in general conduce la si creeaza probleme care nu existau inainte, cum ar fi intalnirea cu comentarii negative, jignitoare sau ofensatoare si sentimentul de a fi mai izolati din cauza schimbarilor in modul in care comunica si socializeaza cu colegii lor.

Adolescentii cred ca social media ii determina sa „isi creeze o imagine”

La randul lor, adolescentii considera ca exista mai multa presiune si asteptari mai mari de la ei in prezent, in comparatie cu ceea ce se astepta de la adolescenti in trecut. Cu toate acestea, 39% au fost de acord ca tehnologia a fost unul dintre motivele pentru care este mai greu sa fii adolescent astazi.

„Social media nu a facut parte din adolescenta parintilor mei si simt ca ei nu au fost nevoiti sa isi „creeze o imagine” sau sa fie intr-un anumit fel pentru a se integra, asa cum o fac astazi”, a comentat o fata.

In mod interesant, dintre putinii tineri care au considerat ca este mai usor sa fii adolescent astazi (12% dintre respondenti), 60% au mentionat ca, in opinia lor, acest lucru este posibil datorita tehnologiei: „Tehnologia a facut mai usoara legatura cu prietenii”, a comentat un baiat. Printre alte lucruri pe care unii parinti si adolescenti le-au indicat ca fiind motivul pentru care este mai dificil sa fii adolescent in zilele noastre, unii au mentionat ca nu mai exista aceeasi siguranta ca acum 20 de ani si ca lumea s-a schimbat in rau.

Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre