Un smartphone oferit copilului tau este egal cu un gram de cocaina

| | Actualizat: 2018-10-23 00:00:00

Sa-i oferi copilului tau un smartphone este ca si cum "i-ai oferi un gram de cocaina," este avertismentul unui terapeut de top in dependenta.

Timpul petrecut cu prietenii pe mesagerie si Instagram poate fi la fel de periculos pentru adolescenti ca si drogurile si alcoolul si ar trebui tratate ca atare. Asta au fost informatile primite de conducerea si profesorii unei scoli, la o conferinta despre educatie de la Londra.

"Un telefon inseamna un gram de cocaina"

Mandy Saligari, specialist la clinica de reabilitare "Harley Street Charter" din Londra, impreuna cu experti in dependenta de tehnologie si dezvoltarea adolescentilor au ajuns la concluzia ca problema timpului petrecut de un copil pe smartphone ar trebui sa fie vazuta ca un potential mijloc pentru dependenta.

"Intotdeauna spun oamenilor: Cand ii dai copilului un comprimat sau un telefon, ii dai cu adevarat o sticla de vin sau un gram de cocaina. De ce acordam atat de putina atentie acelor lucruri care au aceleasi efecte pe care le au drogurile si alcoolul atunci cand lucreaza la aceleasi impulsuri ale creierului?" se intreaba Mandy Saligari.

Comentariile sale sunt conforme cu ultimele statistici potrivit carora copiii cu varsta sub 13 ani sunt tratati pentru dependenta de tehnologia digitală - o treime dintre copiii britanici cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani, admit ca nu au un echilibru bun intre timpul petrecut pe ecran si alte activitati.

"Cand se gandesc la dependenta, oamenii o asociaza cu o substanta sau lichid, dar ea se poate manifesta in multe moduri diferite," a spus Saligari. Ea da ca exmplu de dependenta si obsesiile alimentare sau sexul.

Nu doar drogurile dau dependenta

Mandy Saligari a precizat ca doua treimi dintre pacientii ei, cu varste intre 16 si 20 de ani, cauta tratament pentru dependenta - o "crestere dramatica" fata de acum 10 ani.

Intr-un sondaj recent, realizat pe un esantion de 1500 de profesori, aproximativ doua treimi au declarat ca sunt constienti ca dintre elevii care impart continut pornografice, multi sunt la scolara primara.

"Multi dintre pacientii mei sunt fete de 13-14 ani care sunt implicate in relatii sexuale si spun ca acest lucru este normal," a dezvaluit Saligari.

Aceasta a mai spus ca multor fete tinere li se pare normal sa trimita poze de pe mobil cu ele goale, dar nu accepta ca un parinte sau un adult sa le atraga atentia.

Citeste si despre