„Chroming”, trendul viral de pe TikTok care face victime in randul adolescentilor! Ce este, ce efecte are asupra sanatatii

| | Actualizat: 2024-10-12 13:24:01

„Chromingul” sau „Cromarea” reprezinta o metoda de distractie tot mai populara printre adolescenti, dar si extrem de periculoasa.

Aceasta practica implica inhalarea de hidrocarburi provenite din diverse produse legale, cum ar fi markere permanente, deodorante, lacuri de unghii, vopsele metalice, detergenti si diluanti. Dr. Anthony Pizon, profesor de medicina de urgenta la Universitatea din Pittsburgh, explica faptul ca termenul „cromare” deriva din efectul vopselelor metalice pulverizate, care lasa un reziduu cromat pe piele.

Metodele comune de cromare includ inhalarea substantelor direct din recipient sau dintr-o carpa saturata cu produsul. Dr. Betty Choi, medic pediatru, subliniaza ca utilizarea inhalantilor nu este o noutate, dar in ultimele decenii s-a observat o revenire a experimentarii in randul adolescentilor, cu o crestere a numarului de utilizatori.

Statisticile arata ca utilizarea inhalantilor in randul tinerilor americani (intre 12 si 17 ani) a scazut de la 684.000 in 2015 la 554.000 in 2022, dar tendintele recente indica o crestere, ajungand la 564.000 in 2023. Dr. Pizon observa ca, adesea, adolescentii cauta aceste substante ca o forma de a se relaxa sau de a se automedica, in contextul cresterii problemelor de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia.

Pe retelele sociale, cum ar fi TikTok, au aparut videoclipuri care popularizeaza aceasta practica sub denumirea de „WhipTok”, care se refera la inhalarea substantelor, inclusiv a oxidului de azot. Desi TikTok incearca sa limiteze accesul la acest tip de continut, problema persista, mai ales datorita accesibilitatii produselor implicate.

Riscurile „Cromarii” pentru sanatate

Multi adolescenti considera ca inhalarea acestor substante nu prezinta un risc, deoarece sunt disponibile legal. Totusi, efectele nocive ale „cromarii” sunt semnificative. Acestea includ intoxicatii acute, asemanatoare celor cauzate de alcool, cu simptome precum euforie, ameteli, dificultati de vorbire si probleme respiratorii. Efectele pe termen lung pot include leziuni organice, afectarea capacitatii cognitive, probleme de memorie si tulburari de sanatate mintala.

Expertii atrag atentia asupra riscurilor fatale asociate cu aceasta practica, mentionand ca un consum necontrolat poate duce chiar la deces, uneori dupa o singura sesiune de inhalare. In plus, modul de utilizare a produselor poate crea riscuri suplimentare, cum ar fi sufocarea.

Desi nu exista date precise privind numarul anual de decese cauzate de inhalanti, s-au inregistrat cazuri tragice. De exemplu, o mama din Regatul Unit a raportat moartea fiului sau de 11 ani din cauza unui stop cardiac, suspectat a fi cauzat de inhalarea de substante toxice. Aceasta tragedie s-a adaugat la alte incidente similare, subliniind necesitatea constientizarii si educatiei cu privire la riscurile asociate cu inhalarea substantelor.

Sursa : stiripesurse.ro

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre