Copilul tau a fost operat de apendicita? Ce poate manca dupa operatie

| | Actualizat: 2023-09-02 20:53:15

Apendicita acuta este o boala gastrointestinala frecventa la copii, care se rezolva printr-o interventie chirurgicala simpla. Cu toate acestea, copiii care au fost operati de apendicita trebuie sa urmeze o dieta speciala dupa interventia chirurgicala. Nu uita ca primele cateva zile sunt esentiale pentru o recuperare reusita.

Interventia chirurgicala de indepartare a apendicelui poate fi facuta pe cale deschisa - printr-o incizie - sau laparoscopica. Indiferent de caz, dieta va fi intotdeauna aceeasi. Este necesar sa se tina cont de aspectele postoperatorii legate de lipsa poftei de mancare si a energiei, de facilitarea tranzitului intestinal, de reducere a gazelor, de favorizarea vindecarii, printre alte aspecte.

Alegerea alimentelor potrivite si a texturilor potrivite ajuta la asigurarea unei recuperari optime si la evitarea complicatiilor. Iata cateva indrumari privind regimul alimentar al copiilor care au suferit o operatie de apendicita. Bineinteles, aceasta este doar o completare la instructiunile medicilor care il supravegheaza.

Ce alimente pot manca si ce alimente ar trebui sa evite?

Se recomanda ca tipul de dieta care trebuie urmata sa fie blanda si usor de digerat in primele zile. Acest lucru va permite sistemului digestiv sa se refaca incetul cu incetul. Pentru primele cateva ore, este indicata o dieta lichida si, daca este bine tolerata, se trece la o dieta mai consistenta (semilichida si moale).

Toleranta individuala poate varia, dar, in general, trebuie evitate alimentele greu de digerat sau care pot exercita presiune asupra zonei abdominale.

Nationwide Children's sugereaza sa se inceapa cu o dieta lichida si sa se treaca rapid la o dieta moale, incepand cu biscuiti pentru a fi siguri ca alimentele nu vor provoca greata sau varsaturi.

Dupa operatie, este important sa ai in vedere starea generala a copilului. De exemplu, copilul poate fi epuizat dupa cateva zile de durere, poate avea inca abdomenul umflat, poate avea gaze sau poate suferi de constipatie. Ca sa nu mai vorbim de teama de intregul proces de operatie. Prin urmare, primul lucru care trebuie facut este de a calma copilul, astfel incat sa fie relaxat atunci cand mananca.

Alimente si preparate pentru copiii cu operatie de apendicita

Alimentele si consistenta meselor trebuie sa fie axate pe obtinerea unei recuperari rapide si sigure in urma procesului chirurgical, precum si pe favorizarea vindecarii si evitarea complicatiilor. Prin urmare, se recomanda includerea urmatoarelor alimente.

1. Lichide clare

In primele ore dupa operatie, puteti incepe supa de pui si sucuri de fructe, toate strecurate. Acest lucru se face intr-o perioada scurta de timp.

Cu acest tip de lichid, hidratarea poate fi mentinuta fara a supraincarca tractul digestiv. Daca exista o buna toleranta, atunci aportul este crescut treptat, variind, de asemenea, consistenta.

2. Supe creme si piureuri

Odata ce lichidele clare au fost tolerate, urmatorul pas este sa se incerce alimentele semilichide de consistenta mai mare, cum ar fi iaurtul, cremele de legume, supele, cerealele cu lapte degresat si smoothie-urile de fructe. Ideea este de a mentine efortul digestiv la un nivel scazut.

Cu toate acestea, dieta pentru apendicita nu este un protocol strict in ceea ce priveste consistenta. Este important sa se tina cont de recomandarile medicului curant si de starea copilului.

3. Alimentele moi

Intr-o scurta perioada de tranzitie, se introduc alimente moi, cum ar fi piureul de cartofi, dovleacul, orezul fiert, compotul de mere si banane bine coapte. Aceste alimente sunt usor de digerat si furnizeaza carbohidrati si zaharuri complexe ca sursa de energie, fibre, potasiu si compusi activi esentiali.

Potrivit Scolii de Sanatate Publica de la Harvard, merele au un tip de fibre numit pectina care ajuta in cazul tulburarilor intestinale. In plus, quercetina din mere este o substanta naturala cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

Aceste alimente pot fi combinate cu fructe care contin vitamina C pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar, dupa cum relateaza un articol publicat in revista Nutrients. Se recomanda, asadar, kiwi, ananas, citrice si altele, sub forma intreaga sau in sucuri.

4. O dieta regulata

Odata ce copilul este pregatit pentru dieta obisnuita, se recomanda ca aceasta sa fie o dieta sanatoasa, cu alimente care mentin o buna sanatate intestinala (fructe, cereale integrale, legume, leguminoase) pentru a evita constipatia.

De asemenea, este necesar sa incluzi alimente care au substante nutritive care ajuta la vindecare. Pentru aceasta, sunt recomandate proteinele slabe, cum ar fi puiul, curcanul, ouale, pestele gras, legumele, tofu, tempeh si produsele lactate cu continut scazut de grasimi.

Alimente care trebuie evitate

In primele etape ale recuperarii, evita anumite alimente care pot exercita presiune asupra zonei chirurgicale sau pot provoca disconfort gastrointestinal, precum:

Alimentele grase si picante - pot creste iritarea sistemului digestiv si pot provoca disconfort abdominal. Evitati alimentele prajite, sosurile picante si produsele lactate cu grasimi complete.

Alimente care pot provoca flatulenta - in primele zile dupa interventia chirurgicala, leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare si altele), broccoli, conopida, varza si alte tipuri de varza in general nu trebuie incluse in alimentatie. Acestea pot provoca balonare si gaze, ceea ce poate fi incomod in timpul recuperarii.

Bauturile carbogazoase si acidulate - Prezenta dioxidului de carbon (CO₂) in aceste bauturi provoaca, de asemenea, gaze si balonare. In plus, potrivit UChicago Medicine , aceste alimente procesate sunt bogate in zahar si pot provoca si mai multa balonare.

Alimentele tari si crocante - ar trebui evitate in dieta copiilor care au fost operati de apendicita. Nucile, popcornul, semintele si biscuitii tari nu ar trebui sa fie consumate in primele zile, deoarece pot fi greu de mestecat si digerat.

Bauturi cu cofeina - potrivit Universitatii de Medicina din Michigan, bauturile cu cofeina, cum ar fi cafeaua si bauturile energizante, pot avea un efect stimulator asupra sistemului digestiv, crescand motilitatea intestinala si provocand diaree.

Ce se poate intampla daca nu se respecta o dieta corecta?

In urma operatiei de apendicectomie, o dieta neadecvata poate avea consecinte nedorite, precum:

  • Constipatie: care pune presiune pe zona abdominala si poate fi inconfortabil pentru copil.
  • Greata si varsaturi
  • Intarzierea vindecarii: o alimentatie deficitara poate afecta procesul de vindecare, prelungind timpul de recuperare.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre