Pierderea parului la adolescenti: simptome, cauze si tratament

| | Actualizat: 2022-04-07 09:13:00

Caderea parului este frecvent intalnita in adolescenta. De cele mai multe ori apare din cauza schimbarilor hormonale, insa cauzele sunt multiple. Cu toate acestea, desi este o perioada normala, caderea parului poate avea un impact negativ in ceea ce priveste stima de sine. Cu precadere in cazul fetelor.  

Cauzele pierderii parului la adolescenti

Exista mai multe cauze ale caderii parului la adolescenti, printre care se numara dezechilibrele hormonale, factorii genetici si anumite afectiuni medicale de baza.

1. Factori genetici

Alopecia de tip masculin sau feminin este o forma genetica de cadere a parului care apare in mod previzibil si este cunoscuta sub numele de alopecie androgenica.

Alopecia masculina incepe, de obicei, cu o recesiune in forma de U, V sau M a liniei parului si o pierdere treptata a parului la nivelul crestetului capului. In schimb, tiparul feminin este caracterizat de o subtiere treptata a parului pe toata lungimea capului.

 

In general, acest tip de cadere a parului incepe la varsta adulta, dar poate fi observat si in adolescenta. Prin urmare, nu este neobisnuit ca tinerii sa se confrunte cu acest tip de alopecie, mai ales daca exista un istoric similar in familie.

2. Alopecia areata

Alopecia areata este o afectiune autoimuna caracterizata prin caderea parului pe alocuri cauzata de un atac tintit al sistemului de aparare asupra foliculilor de par. Pe langa scalp, afectiunea se poate manifesta pe orice regiune a corpului cu par, cum ar fi sprancenele, gene, dar si pe restul corpului. 

Majoritate persoanelor afectate de alopecie aerata de confrunta cu aceasta inaintea varstei de 30 de ani, unii chiar in tinerete.

3. Obiceiuri alimentare proaste

Dezechilibrele alimentare sau o dieta deficitara in nutrienti esentiali pot provoca caderea parului. Printre elementele cel mai frecvent implicate se numara urmatoarele: Lipsa de Vitamina A, E, D si C,  zinc, biotina, niacina, acid folic sau seleniu.

4. Patologii tiroidiene

Bolile glandei tiroide pot provoca caderea parului in adolescenta sau pot fi responsabile de aparitia parului slab si fragil.

5. Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Acest sindrom prezinta niveluri crescute de hormoni sexuali masculini (cum ar fi androgenii) care provoaca anumite dezechilibre in organism, cum ar fi intreruperea ciclurilor menstruale, subtierea parului si acnee. Tratamentul corect al acestei afectiuni poate ajuta la regenerarea parului cu proprietati normale.

Cum recunosti o pierdere a parului in cazul adolescentilor

Pubertatea genereaza fluctuatii ale nivelului unor hormoni care, dupa cum am vazut, sunt capabili sa modifice cresterea parului. Caderea parului poate incepe imediat dupa pubertate si se poate agrava in timp.

In general, in timpul adolescentei, caderea parului se produce in anumite zone, au un model aparte, dar se observa si o subtiere a firelor de par. In plus, in acele ocazii in care caderea parului este cauzata de o afectiune medicala subiacenta, este posibil sa apara si alte simptome asociate.

Tratarea caderii parului la adolescenti

Diagnosticarea timpurie de catre personalul medical specializat poate imbunatati sanatatea parului si poate incuraja cresterea si regenerarea parului.

Medicul poate diagnostica cauza caderii parului cu ajutorul unei examinari fizice, a unui test de sange, a istoricului personal al adolescentului si, daca este necesar, a unei mici biopsii a scalpului.

Tratamentul difera de la caz la caz, in functie de cauza caderii parului: 

  • Alopecia areata: injectiile locale cu corticosteroizi si unguentele topice pot ajuta la ameliorarea afectiunii. Medicamentele imunomodulatoare sunt, de asemenea, foarte utile in acest scop.
  • Cauze genetice: minoxidilul si spironolactona sunt in general indicate, precum si finasterida si plasma bogata in trombocite (PRP).
  • Alimentatia deficitara: corectarea obiceiurilor alimentare si a deficientelor de vitamine si minerale este esentiala.
  • Sindromul ovarelor polichistice: se utilizeaza adesea contraceptive orale, spironolactona sau metformina.
  • Boala tiroidiana: in acest caz sunt indicate medicamente pentru a echilibra nivelul hormonilor.

Exista si alte cauze de cadere a parului, cum ar fi consumul anumitor medicamente, lupusul, veruca scalpului sau efluviul telogen. Din acest motiv, este important sa fim constienti de faptul ca, in unele cazuri, tratamentul nu inverseaza complet tabloul clinic.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre