Probabil ca nu exista adolescent care sa nu fi vazut macar un film de groaza la viata lui si sa nu caute genul acesta de experiente. Fie ca vorbim despre filme vizionate la cinema, la o petrecere la prieteni acasa sau chiar singuri, un lucru este cert: adolescentii au o preferinta aparte pentru acest gen de filme, mai mult decat la orice alta varsta. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca aceste filme le provoaca simturile, le dau adrenalina si ii fac sa traiasca intens scenariul.
Daca in viata de zi cu zi am face orice sa evitam situatiile stresante sau infricosatoare, ei bine in ceea ce priveste fictiunea, cautam acest gen de experiente, mai ales la varsta adolescentei.
Nevoia de adrenalina, motivul pentru care adolescentii prefera filmele horror
Atunci cand vizionam filme de groaza, se activeaza o emotie primara, care ne face sa simtim pericolul. Nivelul de adrenalina din sange creste, iar tensiunea este la cote maxime. Aflati la o varsta de permanenta cautare, adolescentii incearca sa se provoace pe ei insisi si sa determine ce toleranta au la astfel de situatii. Este o etapa fireasca in procesul de trecere de la copilarie la maturitate, iar adolescentii se simt eliberati atunci cand pot face anumite lucruri specifice adultilor, cum ar fi vizionarea de filme de groaza, fara interdictii.
Pe de alta parte, psihologii spun ca vizionarea de filme (de groaza si nu numai) favorizeaza socializarea intre tineri. Fie ca vorbim despre filme vizionate la cinema sau acasa la unul dintre adolescenti, cu tot grupul de prieteni, acest gen de filme produc o experienta interesanta si provocatoare pentru tineri.
Filmele de groaza au o multime de stimuli
Adolescentii sunt atrasi de sunet, lumini, de starea prelungita de suspans, care face loc calmului, atunci cand situatia este rezolvata.
Dincolo de ocazia de socializare, filmele de groaza pot fi o ocazie buna pentru a petrece timp impreuna, in familie. Ii puteti invita pe adolescenti sa aleaga ei un film la care vor sa va uitati impreuna, iar la final sa discutati despre cum li s-a parut, ce au simtit, ce i-a speriat si cum si-au gestionat frica. In acest fel, ei invata sa isi gestioneze emotiile, dar si sa vorbeasca despre ele. Este un moment bun pentru ca parintii sa sublinieze faptul ca frica nu este o emotie negativa.
Nu in ultimul rand, este important ca parintii sa aiba un anumit control asupra filmelor pe care le aleg adolescentii. Multe dintre ele nu sunt potrivite pentru minori, de exemplu, si pot avea scene care sa ii afecteze. Mintea lor nu este pregatita sa gestioneze astfel de imagini, asa ca este important sa existe un control. De asemenea, daca vedeti ca filmul a avut un impact mare asupra psihicului lor, este de preferat sa discutati cu ei si sa ii asigurati ca este vorba doar despre fictiune, sa vorbiti despre ce ii ingrijoreaza si sa le explicati ca este normal ce simt.
FOTO: Freepik