Ziua Pacalelii nu se sarbatoreste doar in familie, in cadru restrans si nu este un moment dedicat exclusiv copiilor. Farsele de 1 Aprilie au luat amploare de-a lungul timpului si au fost organizate si la nivel mondial, cand multe tari "s-au jucat" cu naivitatea cetatenilor lor, organizandu-le pacaleli care au intrat in istorie. De la descoperirea cadavrului monstrului din Loch Ness si pana la cultivarea spaghetelor in propria gradina, istoria este plina de pacaleli celebre.
Imaginile color cu nylon
In 1962, singurul canal de televiziune de la vremea respectiva din Suedia a organizat o farsa telespectactorilor, care inca persista in amintirile acestora si astazi. Expertul tehnic al canalului a lansat informatia conform careia acoperirea ecranelor televizoarelor cu dresuri sau nylon ar fi ajutat la vizionarea imaginilor color (avand in vedere ca pe atunci, imaginile erau emise doar alb-negru).
Aproape toti suedezii au cazut in capcana si au purces la "ambalarea" televizoarelor.
Cultivarea spaghetelor
O alta pacaleala care a facut furori in istorie a fost organizata in Elvetia, tot de un canal de televiziune, in 1957. In timpul emisiunii Panorama, de pe postul BBC, moderatorii au lansat anuntul ca fermierii din toata tara isi pot cultiva spaghetele in propria gradina. Acestia au continuat anuntul cu "pentru cei care iubesc acest preparat, nimic nu se compara cu spaghetele adevarate, crescute si cultivate in propria casa".
Cetatenii au crezut farsa si au sunat la postul cu pricina pentru a intreba care este "reteta" prin care pot cultiva aceste delicatese in gradina. Reprezentantii postului au continuat farsa si le-au raspuns: "Puneti o crenguta de spaghete intr-o cutie cu sos de rosii si sperati la tot ce este mai bun."
Morcovii suieratori
In 2002, britanicii au gustat o alta farsa celebra, pusa la cale de lantul de supermaketuri Tesco, care anuntau, printr-o reclama publicata in revista Sun, ca au reusit sa dezvolte un soi de morcovi care fluiera, pe baza unor modificari genetice. Acestia sustineau ca legumele fusesera concepute cu gauri in ei si ca suieraturile se auzeau doar in timpul gatitului.
Mare le-a fost mirarea sa constate ca oamenii s-au inghesuit in magazine pentru a cumpara morocovii fluieratori.
Momentul cu 0 gravitatie si fenomenul plutirii in aer
In dimineata zilei de 1 Aprilie 1976, la postul de radio BBC 2, astronomul Patrick Moore a anuntat ca la ora 9:48 AM avea sa se produca un eveniment astronomic unic in viata. Potrivit acestuia, planeta Pluto urma sa treaca prin spatele planetei Jupiter, provocand un efect special, care va reduce forta gravitationala a Pamantului. Acesta a declarat ca persoanele care vor sari in aer exact la momentul respectiv, vor pluti pret de cateva clipe.
Reprezentantii postului au fost surprinsi sa constate ca o multime de oameni au sunat dupa ora respectiva, marturisind ca au reusit sa pluteasca in aer, exact asa cum anuntase specialistul.
Eruperea vulcanului Edgecumbe
In data de 1 aprilie 1974, locuitorii orasului Sitka din Alaska au intrat in panica atunci cand au observat nori de fum deasupra vulcanului Edgecumbe. Fumul gros parea sa anunte ca vulcanul va erupe foarte curand. Isteria din randul locuitorilor nu a trecut decat in momentul in care s-a dovedit ca fumul de deasupra vulcanului era "opera" lui Porky Bickar, un cetatean recunoscut pentru astfel de farse. Acesta daduse foc la mai multe cauciucuri, pe marginea craterului vulcanului, incercand sa-si pacaleasca concetatenii.
Descoperirea cadavrului monstrului din lacul Loch Ness
Si scotienii au cazut victime unei farse istorice, in 1972, pe data de 1 aprilie, cand vestea ca s-a descoperit cadavrul celebrului monstru din Loch Ness a tinut primele pagini ale ziarelor locale. Zoologii, dar si alti curiosi, au luat informatia in serios si s-au deplasat de indata pe malul lacului Loch Ness, pentru a vedea cum arata acest animal, despre care exista foarte putine dovezi si date istorice.
Entuziasmul s-a pierdut rapid cand au constatat ca, de fapt, animalul care murise pe lacul celebrului lac nu era altceva decat un leu de mare.
Mai cunosti si alte pacaleli celebre in lume? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!