De ce sarbatorim Ziua Mamei?

| | Actualizat: 2017-03-06 11:08:32

Ziua mamei isi are originea in festivalul dedicat mamei zeilor, pe nume Rhea in Grecia Antica. Aceasta era sotia lui Cronos ( zeul timpului) si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.

In perioada anilor 1600, in Anglia, se celebra "Sambata mamelor" in saptamana a patra a postului Pastelui pentru a sarbatori mamele. In acea perioada majoritatea erau oameni saraci ce lucrau ca servitori pentru cei bogati, iar cu ocazia Zilei mamei, ei o celebrau in casa stapanului lor, iar mamele aveau permisiunea de a o petrece alaturi de persoanele dragi.

Odata cu aparitia crestinismului, "Mama Biserica" a inlocuit treptat "Mama Zeita", majoritatea ceremoniilor ce cinsteau pe Cybele au devenit ceremonii pentru cinstirea Mariei, mama lui Iisus Hristos.

Mamele reprezentau puterea spirituala ce ne-a dat nastere si ne protejeaza. Cu timpul, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura, numita "Ziua Mamei".

Julia Ward Howe, a propus in anul 1872, pentru prima oara in Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, o zi dedicata totodata si pacii. Mai tarziu, in anul 1907, s-a inceput o campanie condusa de Ana Jarvis pentru stabilirea zilei nationale a mamei.

Aceasta a reusit sa convinga Biserica din Virginia pentru a sarbatori ziua mamei in luna mai, moment in care se comemora doia ani de la moartea mamei sale.

Julia era foarte atasata de mama sa, iar dupa moartea acesteia, impreuna cu sora sa au incercat sa stabileasca o zi speciala numai pentru mame. Ziua mamei era dedicata nu numai mamicilor, ci si copiilor, pentru a invata sa aprecieze dragostea pentru parinti deoarece unii deseori isi neglijeaza mama.

Julia era convinsa ca o zi dedicata mamei va duce la cresterea respectului fata de parinti si va uni foarte mult familiile.

In urma campaniei conduse de Julia, prima zi a mamei a fost stabilita pe 10 mai 1908. Florile specifice acestei zile speciale au devenit garoafele, florile favorite ale fostei doamne Jarvis, mama Juliei. Acum, garoafele rosii reprezinta simbolul unei mame inca in viata, in timp ce o garoafa alba comemoreaza pierderea ei.

In anul 1910, a avut loc prima proclamatie a Zilei Mamei, citita de guvernatorul statului Virginia. Apoi, aceasta zi a fost sarbatorita si de Oklahoma, in acelasi an, iar din acel moment, Ziua Mamei a fost celebrata in toate statele.

In anul 1914, Ziua Mamei a fost proclamata ca fiind zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai. In ziua de azi multe taru sarbatoresc ziua mamai in perioade diferite, insa Danemarca, Finlanda, Italia, Australia si Belgia aniverseaza Ziua Mamei in aceeasi zi cu cea a Statelor Unite.

Laura Moise
Redactor Copilul.ro

Citeste si despre