Este din nou Craciun si categoric este momentul sa ne relaxam, sa ne intalnim cu prietenii, cu familia si sa uitam de rutina zilnica si de grijile ei. Asadar, aceasta perioada este speciala prin incarcatura ei emotionala, pentru ca din punct de vedere alimentar nu ar trebui sa fie decat, pur si simplu, o perioada ca oricare alta.
Acest lucru este teoretic, pentru ca stim bine ca lucrurile stau cu totul altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu pot fi refuzate... bineinteles ca toate acestea sunt de cea mai buna calitate si la ore cat mai tarzii. In general, dupa sarbatori, castigul ponderal este de 3 pana la 6 kg.
Pentru a nu ruina efortul depus peste an si pentru a nu ne trezi la inceput de ianuarie cu starea de sanatate si imaginea alterate, trebuie sa incercam sa controlam la maxim ce consumam si mai ales in ce combinatii. Vestea buna este ca este foarte simplu sa evitam disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
Mananca la distanta de cel putin o ora
Trebuie sa oferim stomacului putin timp sa digere ceea ce a consumat la masa anterioara inainte de a veni cu o alta "avalansa". Astfel, riscul indigestiei va fi diminuat.
Alege o gustare usoara
Alege gustari usoare, precum: piept de pui sau curcan, branza degresata sau fructe de mare.
Atentie la marimea portiei
Trebuie sa urmariti aromele si calitatea alimentelor pentru a nu obtine un stomac prea plin.
Evita alimentele grase si prajite
Evitarea alimentelor grase precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan, peste, legume si fructe proaspete bogate te va ajuta sa iti mentii o dieta sanatoasa.
Limiteaza alimentele care favorizeaza indigestia
Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale.
Apa
Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine activ sistemul digestiv si pentru a evita deshidratarea.
Alcoolul
Consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat alcoolul creeaza o serie de probleme: creste tensiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale.
Dupa cum stim cu totii, zilele si mai ales noptile de sarbatori inseamna mese copioase, consum de alcool, atmosfera in care se fumeaza si, de aceea, recuperarea ulterioara este obligatoriu sa se faca intr-o dieta usoara.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro