La finalul unui an plin de provocari pe toate planurile, sarbatorile de iarna ne ofera ocazia de a petrece mai mult timp alaturi de cei dragi, de a ne bucura de Craciun si de a intampina noul an cu speranta. Si cine se bucura mai mult de magia acestor zile decat copiii? Asadar, imprumuta de la cei mici entuziasmul lor pentru acest moment al anului si implica-i mai mult in pregatirile pentru Craciun.
Ofera-le un rol
Indiferent de varsta, copiilor le place sa se simta importanti si apreciati, asa ca nu-i exclude atunci cand imparti atributiile pe care le are fiecare membru al familiei in pregatirea Craciunului. In functie de varsta, pot ajuta la unele aspecte legate de curatenie, la cumparaturi sau la ambalarea cadourilor. Pe cei mai mici, care anul acesta nu s-au mai putut bucura de serbarea de Craciun de la gradinita sau de la scoala, ii poti ruga sa pregateasca un mic moment artistic. Creativitatea si entuziasmul lor vor aduce, cu siguranta, un plus de amuzament si emotie sarbatorilor tale.
Traditia felicitarilor de Craciun
Chiar daca acum avem la dispozitie mijloace tehnologice avansate de a pastra legatura cu toti cei dragi, fie si in conditiile in care nu ne mai putem intalni pe cat de des ne-ar placea, o felicitare scrisa de mana sau confectionata de cei mici va fi mereu o bucurie pentru membrii familiei, care cu siguranta o vor pretui. Cumpara pentru micutul tau cateva foi de carton, creioane colorate si carioci si roaga-l sa creeze cateva felicitari pentru bunici si alte rude apropriate. Nu numai ca va fi foarte amuzant pentru el, dar si destinatarii vor fi incantati.
Jocuri de Craciun
Pentru a face aceasta perioada din an si mai frumoasa pentru copilul sau copiii tai, reinventeaza unele jocuri pentru a fi in ton cu Craciunul. „Baba oarba” poate deveni „Gaseste-l pe Mos Craciun”, iar din cateva piese Lego poti construi atelierul de jucarii al Mosului de la Polul Nord. Depinde doar de imaginatia ta sa dai un nou sens festiv unora dintre jocurile preferate ale copilului tau.
Decorarea bradului
Copiii adora sa decoreze bradul de Craciun, asa ca acesta este un alt moment potrivit sa-i lasi sa-si manifeste creativitatea. Pe langa globurile si decoratiunile traditionale, poti pune in brad si cateva ornamente confectionate de copii. Acesta este si un moment potrivit pentru a impartasi cu cei mici povesti despre Craciun din copilaria ta sau chiar a parintilor tai. Acest lucru ii va face pe copii sa se simta si mai apropiati de membrii familiei si, in plus, le va oferi o mai buna intelegere asupra semnificatiei acestei sarbatori.
Doneaza jucarii
O alta modalitate prin care iti poti invata copilul sa fie recunoscator pentru tot ceea ce are, dar si generos fata de cei care au mai putin, este sa-l implici in actiuni caritabile. In preajma Craciunului, multe ONG-uri si asociatii caritabile organizeaza strangeri de fonduri sau de produse pentru cei mai putini norocosi. Daca te-ai decis sa faci si tu o donatie, implica-ti copilul in alegerea jucariilor, hainutelor sau produselor care vor ajunge la familii aflate in dificultate. Craciunul este poate cel mai potrivit moment din an pentru a-i oferi celui mic o lectie despre generozitate, dar si despre implicare sociala.
Craciunul este, in general, o bucurie pentru toti copiii. Implicandu-i in activitatile de familie, dar si in cele din societate, specifice acestui moment din an, nu numai ca ii vei face si mai fericiti, dar ii vei invata ceva nou despre placerea de a darui si de a impartasi.
Sursa foto: Unsplash.com