Idei pentru micul dejun de Craciun

| | Actualizat: 2017-04-06 12:18:15

Micul dejun de Craciun trebuie sa fie la fel de special ca toate celelalte festinuri de sarbatori. Dupa ce membrii familiei si-au desfacut cadourile de la Mosul cel bun, nimic nu poate fi mai frumos decat sa va adunati la masa cu mic, cu mare. Iata cateva idei pentru micul dejun de Craciun, prin care poti marca zilele de sarbatoare intr-un mod cu adevarat unic!

Clatite cu dovleac

Proviziile tale de dovleac pot fi utilizate cu brio acest sezon. Prepara in diminetile de Craciun clatite savuroase pentru cei dragi sau pentru oaspeti, in timp record. Te vei indragosti de ele la prima degustare!

Ingrediente

350 ml lapte
200 grame piure de dovleac
1 ou
2 linguri ulei vegetal
2 linguri otet
240 g faina
2 linguri zahar brun
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
1 jumatate lingurita praf de ghimbir
1 jumatate lingurita sare

Mod de preparare

Amesteca intr-un bol laptele, piureul de dovleac, oul, uleiul si otetul. Combina faina, zaharul brun, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, ghimbirul si sarea intr-un castron separat. Incorporeaza ingredientele uscate in cele umede, pana cand obtii o compozitie omogena.

Incinge o tigaie anti-aderenta la foc mediu si prajeste clatitele pe ambele parti. Serveste-le cu miere, sirop de artar, dulceata, gem, marmelada sau crema de ciocolata. 

Omleta cu sparanghel

Sanatos, savuros si surprinzator. Asa poate fi micul dejun de Craciun, daca te hotarasti sa prepari delicioasa omleta cu sparanghel.

Ingrediente

2 linguri unt nesarat
1 jumatate de ceapa taiata marunt
1 jumatate lingurita de sare
500 grame sparangel curatat si taiat in bucati mici
65 grame urda
6 oua mari
un praf de tarhon uscat
65 de grame branza elvetiana maruntita

Mod de preparare 

Topeste untul intr-o tigaie la foc mediu si soteaza ceapa timp de 3 minute, pana cand devine transparenta. Adauga sparanghelul si lasa-l la gatit inca 3 minute. Bate ouale bine, apoi incorporeaza branza, sarea si tarhonul.

Toarna compozitia in tigaie si las-o la prajit 4-5 minute, fara sa o intorci. Intre timp, incalzeste cuptorul. Presara branza elvetiana peste omleta si introdu-o la cuptor timp de 6-8 minute. Tai-o in felii egale si serveste-o imediat.

Gofre cu dovleac si merisoare

Laptele batut, dovleacul si faina integrala emana arome imbietoare sub forma unor gofre savuroase, perfecte pentru micul dejun in zilele de Craciun. Savureaza-le cu dulceata de merisoare, pentru un plus de antioxidanti!

Ingrediente

180 grame faina alba
150 grame faina integrala
65 grame zahar
2 lingurite si jumatate praf de copt
1 lingurita si jumatate sare
350 ml lapte batut
250 grame dovleac la conserva
1 ou mare
1 lingura ulei de rapita
1 lingurita esenta de vanilie
2 albusuri de ou

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 120 de grade Celsius si tapeteaza o tava de copt cu hartie de pergament. Amesteca intr-un bol mare cele doua tipuri de faina, praful de copt si sarea. Separat, combina laptele batut, dovleacul, oul si esenta de vanilie. Incorporeaza ingredientele uscate in cele umede, pana obtii o compozitie omogena. Bate spuma albusurile de ou cu mixerul, apoi adauga-le in compozitie si amesteca bine.

Incinge bine aparatul de preparat gofre si pune cate 80 grame din compozitie, pentru a forma "napolitanele" savuroase. Pune-le in tava de copt pe masura ce le coci, pentru a le mentine calde. Asezoneaza-le cu dulceata de merisoare si pofta buna!  

Paine prajita umpluta

Painea prajita este un aliment reprezentativ pentru micul dejun, care poate fi preparata si altfel decat sub forma banalelor tartine unse cu unt. O umplutura delicioasa de branza cremoasa si capsune proaspete ii vor da cu totul alta aroma si infatisare!

Ingrediente

2 oua
120 ml lapte
1 jumatate lingurita zahar
240 grame crema de branza
12 felii de paine alba
200 grame capsune proaspete, feliate
1 lingura de unt
sirop de artar, pentru servire
sirop de capsune, pentru servire
2 linguri zahar tos

Mod de preparare

Intr-un bol mic, amesteca ouale, laptele si zaharul. Intinde crema de branza pe o parte a feliilor de paine, presara deasupra feliile de capsune si uneste-le doua cate doua, ca intr-un sandvici normal. Topeste untul intr-o tigaie anti-aderenta la foc mediu.

Trece sandviciurile prin compozitia preparata cu ou si lapte si prajeste-le in unt pe ambele parti, pana devin maronii (cate 2-3 minute). Serveste-le cu sirop de artar, sirop de capsune si pudrate cu zahar tos. 

Spirale cu miere si scortisoara

Aceste spirale ademenitoare, preparate din aluat cu drojdie, pot fi coapte chiar in seara de Ajun, pentru un mic dejun gata sa fie savurat la micul dejun in dimineata primei zile de Craciun.

Ingrediente

60 ml miere
80 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
60 grame unt nesarat
120 ml smantana
1 galbenus de ou mare
1 lingurita esenta de vanilie
360 grame faina
un praf de sare
1 jumatate lingurita scortisoara praf
1 ligurita zahar
zahar tos pentru decor

Mod de preparare

Amesteca 1 lingura de miere cu putina apa calda intr-un bol. Presara deasupra drojdia si las-o la dizolvat 5-10 minute, apoi amesteca. In alt bol mare, bate untul cu smantana, galbenusul de ou si restul de miere. Adauga faina, sarea si scortisoara si bate-le bine cu mixerul. Toarna deasupra mixtura cu drojdia si mai proceseaza aluatul inca doua minute.

Presara faina pe masa si framanta bine coca, apoi pune-o la dospit cel putin 1 ora. Taie coca in doua parti egale, apoi intinde-le bine cu sucitorul si taie fiecare sectiune in patrate egale, pe care sa le tai apoi si pe ele in jumatate.

Ia cate doua fasii si rasuceste-le, apoi asaza spiralele intr-o tava de copt tapetata cu hartie de pergament. Presara deasupra zaharul si, cat le lasi putin sa se "odihneasca", preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Coace spiralele timp de 15 minute, pana devin aramii si imprastie mirosul de sarbatoare in jur.

Citeste si despre