Atelierul De-a design-ul
In plina vacanta de vara, 13 copii cu varste intre 9 si 14 ani s-au jucat "De-a design-ul" avand ocazia sa experimenteze, sa creeze, sa viseze la un obiect de design, si anume un cuier. Totul a fost posibil cu ajutorul sponsorului nostru, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) care a avut initiativa de a dezvolta un atelier pentru copii si de a le da sansa ca trei dintre obiectele propuse de ei sa se concretizeze in prototipuri, la scara reala.
Din partea Asociatiei De-a arhitectura, atelierul a fost conceput si coordonat de arhitecta Oana Coarfa (ea insasi a creat cuierul Kodama) si acompaniata de arhitecta Madalina Bold.
In prima zi de lucru, copiii au aflat ce inseamna design-ul de obiect, au vazut multe exemple interesante de cuiere, dar au si stabilit pentru ce persoane vor crea cuierul lor. Au facut prima schita a cuierului, dar au plecat totusi nelamuriti de ce nu au facut din prima zi macheta cuierului lor… Mai aveau insa multe de experimentat…
A doua zi de lucru a fost foarte frumoasa, cu multe machete ale structurilor din natura, de la care se inspira si designerii, cu machete de idee a cuierului lor, bucurandu-se de diferitele materiale de bricolaj care le-au permis sa isi testeze ideea. A treia zi a fost o zi incarcata! Copiii au avut de finalizat macheta cuierului, au invatat cum sa isi pregateasca prezentarea in fata juriului si a parintilor, au avut emotii si bucuria lucrului finalizat.
Juriul, format din architecta Oana Popescu (din partea Asociatiei De-a arhitectura) si arhitecta Carmen Dumitrescu si arhitecta Andreea Ivanciof (din partea APMR) au decis:
Locul 1 - Cuierul suspendat - autor Miruna Radulescu
Cuierul suspendat a cucerit juriul prin forma simpla, iesita din tipare, dar si prin prezentarea coerenta. Este un obiect simplu, care a fost apreciat prin noutatea de a agata cuierul mai degraba de a-l sprijini. Este un cuier pentru o familie cu 3 membrii, si din aceasta cauza are trei brate, dar se poate adapta si pentru mai multi utilizatori.
Locul 2 - Cuierul sportiv - autor Ieronim Sonea
Cuierul a fost premiat pentru designul indraznet, pentru claritatea cu care a conectat clientul (persoanele iubitoare de sport) cu forma obiectului. Macheta este foarte bine realizata, cu atentie la proportii si materiale, stabila. Scaunul atasat cuierului are rolul de a oferi odihna persoanelor sportive.
Locul 3 - Cuierul carte - autor Nora Ghenciulescu
Cuierul a fost premiat pentru felul in care a impacat dorinta de a fi un obiect functional dar si unul care formeaza aptitudini utilizatorului. Cuierul este si un suport de haine, valize, palarii, pantofi, dar si o biblioteca generoasa de carti pe care le poti lua la iesirea din casa. Este un cuier pentru persoanele care iubesc deopotriva cartile si calatoriile.
Premiul special - Cuierul pentru fotografi - autor Andu Lupsa
Cuierul a fost apreciat in mod special pentru forma simpla si dedicatia pentru un utilizator specific, un pasionat de fotografie.
Ne bucuram ca acesta generatie de copii are sansa de a se descoperi ca designeri de la o varsta asa de frageda si le dorim o cariera frumoasa si implinita!
Si pentru ca designerii adevarati au nevoie de expunere si promovare, machetele copiilor vor fi expuse in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2014, la Sala Dalles, in perioada 25-31 iulie 2014.
Machetele si cele trei prototipuri vor putea fi admirate si in cadrul Targului International de Mobila, Echipamente si Accesorii BIFE-SIM, 10-14 septembrie 2014, ROMEXPO.
Multumim si Ordinului Arhitectilor din Romania pentru minunata locatie, Gradina OAR, o oaza de natura, cultura si frumos in peisajul Bucurestiului contemporan.