Conferinta: Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum

| | Actualizat: 2013-10-23 00:00:00

Conferinta: Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum

27 0ctombrie 2013, ora 11:00

Prezinta: geobiolog Mirela Dragos

Demult, cam cu 15 – 2,5 milioane de ani in urma, adica de pe la mijlocul Miocenului si pana la jumatatea Pliocenului, conditiile de viata din tara noastra erau diferite fata de cele actuale. in acea perioada clima era cald-temperata, cu tendinte de racire, temperaturile medii anuale fiind mai ridicate decat cele actuale; flora existenta atunci era asemanatoare celei subtropicale actuale.

In zonele din jurul apelor, vegetatia subtropicala era completata de zone intinse, inierbate, care se prelungeau catre mijlocul continentului. Acesta este "decorul" in care a trait Deinotherium gigantisimum, gigantul taramurilor noastre. in limba romana, denumirea stiintifica s-ar traduce ca "animal teribil, infricosator", caci in greaca veche, therion inseamna animal, iar deinos – ingrozitor. Deinotheriumul a fost cel mai mare reprezentant al Proboscidienilor (mamifere preistorice inzestrate cu trompa).

Acest urias preistoric a disparut in Cuaternar, la inceputul glaciatiunilor. Primul schelet, aproape complet al unui Deinotherium a fost descoperit in 1890, la Manzati (VS), de catre geologul si paleontologul Gregoriu Stefanescu (1836-1911), profesor, la acea data, la Universitatea din Bucuresti.

Dupa 15 ani de sapaturi au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului. Pentru montarea lui pe suport metalic, in 1906, Prof. stefanescu aduce in tara, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw. Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti este cel pe baza caruia s-a descris, pentru prima data in stiinta, aceasta specie (holotip). Este o piesa de valoare stiintifica mondiala, importanta pentru cunoasterea faunei preistorice, fiind si un exponat de exceptie din patrimoniul cultural detinut de Romania.

Conferinta se va desfasura in Sala Multimedia a Muzeului. Accesul publicului in sala se face in intervalul 10:45 – 11:00, pe baza biletului de vizitare a Muzeului.

Conferinta face parte din ciclul de articole si conferinte din cadrul proiectului "Istoria lumii vii in 10 exponate"

Proiect realizat de catre Muzeul "Antipa" si revista educationala Terra Magazin ce isi propune sa prezinte elevilor si publicului larg cele mai importante 10 piese din expunerea permanenta a Muzeului.

Citeste si despre