"Insomnie Culturala" la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Capitala este un program de vizitare prelungita ce va fi implementat in ultima sambata din lunile august, septembrie si octombrie, cand vor putea fi vizitate, pana la ora 00.00, expozitiile permanente si temporare.
In aceste zile, muzeul va putea fi vizitat intre orele 16:00 – 00:00, pentru a oferi publicului ocazia de a vedea exponatele "intr-o cu totul alta lumina"
Vor putea fi vizitate expozitiile permanente Tezaur Istoric si Lapidarium (incluzand copia Columnei lui Traian), dar si cele temporare.
Astfel, pe 25 august, in prima zi de "Insomnie Culturala", vor putea fi vizitate, in holul muzeului, expozitiile "Copilaria de altadata, la tara!" si "Genio Helvetico".
Expozitia "Copilaria de altadata, la tara!" prezinta jucariile copiilor de la sat. Vizitatorii vor putea admira jucarii care au apartinut copiilor romani, sasi si secui care si-au trait viata la sat, nucleul societatii in epocile trecute ale istoriei.
In expozitia "Genio Helvetico. Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti", vizitatorii au posibilitatea sa admire atat ceasuri care au apartinut unor personalitati de seama ale istoriei Romaniei – regele Carol I, regina Maria, mitropolitul Veniamin Costachi, Nicolae Titulescu, Armand Calinescu, Gheorghe I. Bratianu, Nicolae Iorga, maresalul Alexandru Averescu, maresalul Ion Antonescu, cat si piese "anonime" spectaculoase prin decor.
Expozitia "Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere" aduce in prim plan, prin intermediul hartilor, documentelor, imaginilor, publicatiilor si obiectelor, principale trasee diplomatice, evolutia frontierelor si societatii acestei provincii.
"Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon" – un manuscris din vremea lui stefan cel Mare – este prezentat in cadrul proiectului "Exponatul lunii" la Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Sursa: edu-news.ro