Orice intalnire cu copiii sta sub semnul jocului. Noi ne jucam cu creioane, acuarele, tempera, plastilina, lut, hartie si ce mai vrem, incercand sa vedem ce-i cu ele si sa le gasim un rost. Descoperim impreuna punctul, linia, pata – elemente care ne imping spre forma. Vedem ca lumina poate exercita asupra ei unele deformari, vedem ca o putem percepe prin intermediul umbrei si al luminii.
Lector: Maria Irina Petreanu
Data incepere: 13 Septembrie 2012
Ora curs: 18:30
Numar ateliere: 10
Frecventa: saptamanal, joi
Tip: Practic
Varsta Minima: 7
Varsta Maxima: 12
Cost: 400 RON (inclusiv materialele de lucru)
Cost redus (card fidelitate): 360 RON (card fidelitate)
Locatie: Scoala de arte si maniere / Stefan Mihaileanu 28B, ap 2, mezanin - vis-a-vis de Biserica Popa Soare / vizita in parc si la Muzeul National de Arta
Numar maxim persoane: 15
Dar pentru asta trebuie sa sarim din foaie direct in lut, unde cream obiecte, obiecte reale. Dar lumina inseamna si culoare. O descompunem si o recompunem si ne vom afla in fata unei palete nemarginite de nuante, tonuri, contraste, raporturi, intensitati etc .etc. cu care ne jucam cum vrem noi.
In ceea ce priveste asternerea culorii pe hartie, vorbim despre tusa si despre tipurile de suprafete pe care le putem obtine. Dar oricat de jucaus ar fi totul, am obosit un pic de la atata predat. Asa ca facem o plimbare in parc, unde, daca suntem atenti, vedem cum ochiul nostru percepe lucrurile in perspectiva.
Si iata-ne cu abc-ul invatat si pregatiti pentru a scrie cuvinte: acum putem vorbi despre compozitie, si vedem ca ea este importanta, fie ca o construim liber sau riguros.
N-ar strica sa facem o vizita la muzeu, unde privim opere de arta mai cu atentie, observand si intelegand.
Tematica atelierelor de arta plastica, adresate copiilor este urmatoarea:
1. punctul, linia, pata – tusa si tipurile de suprafete
2. modelaj in lut
3. monocromie si clar obscurul
4. culoarea (cercul cromatic) si colajul
5. compozitia inchisa sau deschisa, statica sau dinamica si compozitie abstracta in culoare (din forme nedefinite)
6. exercitiu de creativitate constand in realizarea unei lucrari pornind de la niste cuvinte date
7. invatam cate ceva despre corpurile geometrice/desen dupa natura moarta
8. iesire din atelier (parc sau muzeu). Aceasta sedinta va avea loc sambata, in cursul diminetii si se va stabili de comun acord cu parintii.
9. exercitiu de creativitate si de atentie (constand in confectionarea unei lucrari pornind de la o foaie de hartie pe care este lipita o parte dintr-o lucrare a marilor maestrii trebuind ca restul sa fie continuat in armonie cu bucatica de lucrare data)
10. invatam sa desenam corpul uman. compozitie cu personaje
In final se va organiza o expozitie la fundatie cu cele mai reusite lucrari realizate de cursanti.
Sursa: Scoala de arte si maniere