Ne-am jucat ALTFEL, de-a arhitectura, cu 2680 copii din toata tara

| | Actualizat: 2015-04-21 12:31:25

A trecut si saptamana „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” din 2015, iar noi, echipa Asociatiei De-a arhitectura, impreuna cu 50 arhitecti membri si voluntari ai asociatiei si 15 studenti arhitecti voluntari, ne-am bucurat sa intalnim 2680 copii din 11 orase din tara (Bucuresti, Botosani, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Iasi, Sibiu, Suceava, Timisoara, Vaslui). 

Cu totii ne-am jucat de-a Detectivii urbani, de-a Nisipurile Magice, am facut ateliere HandsOn!, am ciripit pe langa casutele de pasarele la Ciripita, am ascultat conferintele de la Povestita, am construit structuri gustoase si am invatat Lectia sigurantei. invatatoarea Mariana Iancu, clasa a III-a E, de la scoala Nr. 97 din Bucuresti, ne transmite parerilor elevilor participanti la atelier: „Arhitectura este sportul mintii dupa sah, deoarece necesita multa creativitate!" – Vlad Ionescu; „Mi-a placut mult activitatea de azi pentru ca este o combinatie intre matematica si desen.” – Rares Cavaler; Teodora Daia ne spune ca ar mai vrea sa faca aceasta activitate deoarece „te face sa iti pui mintea la contributie si sa fii creativ!”.

Pentru al treilea an la rand ne-am jucat De-a Arhitectura Povestita, un program de conferinte care ofera posibiltatea elevilor sa se intalneasca fata in fata cu arhitectii oraselor de astazi. Spatiul creat a fost unul aparent de poveste, cu orase printre stele, cu un oras intre ape, un oras labirint sau un oras al soarelui, cu case nepatrate sau tari fara arhitecti, dar toate acestea au fost, de fapt, metafore prin care copiii au intrat in contact, pe intelesul lor, cu realitatea vietii urbane din prezent. Fie ca s-a intamplat la Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj, Brasov sau Iasi, cu ajutorul si sustinerea brandului de origine germana YTONG, arhitectii invitati au reusit sa deschida noi porti in imaginatia elevilor, sa le ofere teme de gandire, care sa ii inspire spre noi jocurii care sa ii antreneze si sa ii ajute sa descopere orasele lor din alta perspectiva.  1600 elevi au putut asculta si chestiona povestile spuse de arhitectii invitati: Ana Hogas si Ionut Florea (Into the World), stefan Simion si Irina Melita (The Poster), Andrei Ivanescu, Eliza Yokina (SYAA), Ana Maria Goilav (scoala de la Bunesti), Roxana Strut-stefanovici, Magda Vieriu si Octavian Hrebenciuc (Volumetrica), Andrei Muresanu, Gabriel Rosca (Cooplan), Marius Timofte (3Dplan), Mihai Sima, Sorin Ciuariu, Brandusa Havasi, Atelier MASS si Vlad Rusu.

Copiii din 8 clase (0-V) din Bucuresti, Botosani, Buzau, Suceava si Vaslui au beneficiat de o Lectie de siguranta oferita de partenerul De-a arhitectura, Goodyear Dunlop Tires Romania. in sala de clasa pilotul AMS, Andrei Mitrasca, le-a explicat elevilor semnificatia semnelor de circulatie, apoi copiii au vizionat doua filmulete educative marca Goodyear si au primit veste reflectorizante despre care au invatat ca ii ajuta sa fie mai in siguranta. Dupa toata teoria, a urmat partea practica, cand copiii si arhitectii voluntari De-a arhitectura au creat un spatiu de joaca in sala de clasa. Copiii au invatat despre echipa care lucreaza la realizarea unui oras (urbanisti, arhitecti, peisagisti, ingineri), despre functiunile dintr-un oras, despre ce inseamna fatada unei cladiri (de fapt „fata” ei) si cum arata diferit in functie de ce se intampla in interiorul cladirii.

Atelierele De-a arhitectura HandsOn! au placut enorm participantilor la saptamana scoala Altfel din Bucuresti, Bacau, Baia Sprie, Bistrita, Brasov, Cluj, Constanta, Sibiu si Timisoara. indrumati de voluntarii De-a arhitectura in sala de clasa, elevii au construit macheta unei casute la scara unui omulet LEGO© si au invatat astfel ce este acela un plan, o mobilare, au realizat peretii, ferestrele si usile, si prima lor structura de acoperis.

Gandit special ca o activitate care se poate desfasura lejer in saptamana scoala Altfel, kit-ul pentru Detectivi Urbani dezvoltat de De-a arhitectura implica o aventura – o expeditie in oras unde elevii depisteaza diferite functiuni, gasesc reperele zonei, invata sa se orienteze pe harta si pe strada, interactioneaza cu locuitorii zonei, observandu-i specificul. Pentru ca vremea nu a permis in unele locatii, voluntarii nostri din Bucuresti, Cluj, Constanta, Roman si Sibiu au aplicat planul B, o lectie in clasa, interactiva si interesanta. 

O activitate inedita in acest an a avut loc in Bucuresti in parteneriat cu Libraria Merlin Books & Toys Store unde, timp de 5 zile, aproximativ 150 copii din clasele I-III s-au jucat cu Nisipurile Magice sub indrumarea arhitectilor voluntari De-a arhitectura. Personajele principale ale jocului cu nisipurile magice au fost Bubber, Shape It! si Kinetic, trei nisipuri revolutionare, cu o textura matasoasa, lipsite de toxicitate, usor de folosit, usor de curatat, cu care copiii si-au antrenat creativitatea, si-au dezvoltat imaginatia creand lumi alternative si povesti, in acest caz, urbane. 

O alta activitate desfasurata doar in Bucuresti, care continua proiectul Case Ciripite, au fost atelierele Ciripite, unde aproximativ 110 copii din clasele I-III au construit hranitoare pentru pasarele cu ajutorul voluntarilor De-a arhitectura si ai Societatii Ornitologice Romane, unul dintre partenerii proiectului. Copiii au avut la dispozitie un kit de hranitoare pe care l-au asamblat cu mare entuziasm si au invatat despre diferitele specii de pasari, unde ar trebui sa amplaseze hranitoarele si, in final, au fost ghidati prin Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” a Universitatii Bucuresti, cel de-al doilea partener al proiectului. Copiii s-au orientat cu ajutorului unei harti si au descoperit in Gradina Botanica cele 12 casute semnate de designeri. 

In final in Constanta am avut ocazia sa testam cursul de gradinita pe care l-am dezvoltat si care se va putea implementa din urmatorul an scolar.  Copiii au construit cu bucurie structuri delicoase folosind jeleuri si bete.

Dupa o asemenea desfasurare de forte, este esential sa le multumim tuturor voluntarilor care au raspuns pozitiv cererii noastre de ajutor si tuturor partenerilor si sustinatorilor fara de care copiii ar fi ratat oportunitatea unor activitati nascocite cu pasiune de De-a arhitectura.

Citeste si despre