Salvati Copiii intareste programul de sprijin pentru copiii ramasi singuri acasa: Harta pe judete

| | Actualizat: 2020-11-24 12:06:44

In prima etapa a interventiei, peste 360 de copii cu parinţii plecaţi la munca in strainatate din cinci judeţe, Suceava, Iasi, Vaslui, Mures si Hunedoara vor fi integrati in programe complexe de sprijin psiho-socio-educational, cu sprijinul PEPCO Romania.

TABLOU DE TARA: SITUATIA PE JUDETE

Cel mai mare numar de copii cu parintii plecati la munca in strainatate este in judetul Suceava. Conform ANDPDCA, in iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate.

Judetul Iasi se situeaza pe a doua pozitie in ceea ce priveste numarul copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate din Romania: 5.254 de copii.

Totodata, Iasi ocupa primul loc in topul judetelor cu copii aflati in sistemul de protectie speciala.

Pe fondul unei griji deficitare din partea bunicilor, fie din cauza neputintei, fie a lipsei abilitatilor de parenting si a diferentei de opinii generata de diferenta de varsta, riscul de institutionalizare al copiilor cu parintii plecati este considerabil, asa ca si din acest punct de vedere serviciile pentru copii cu parintii plecati sunt extrem de importante, mai ales daca tinem cont si de dificultatile generate de pandemie.” (specialist SPAS judetul Iasi).

In judetul Vaslui, 3.243 copii sunt inregistrati in evidentele serviciilor publice de asistenta sociala ca avand parinti plecati la munca in strainatate. Dupa Iasi, este judetul cu cel mai mare numar de copii aflati in sistemul de protectie speciala si detine a treia cea mai mica rata de ocupare a populatiei1 din judetele din Romania.

In scoala noastra avem o multime de copii cu parintii plecati la munca in strainatate. Ni se intampla deseori sa avem in fata noastra o clasa nu de elevi, ci de emotii, copii foarte tristi, carora le este dificil sa se adune, sa fie atenti la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emotionale cu sacul, de atentie, de sustinere, de rabdare, de incurajare, de a iesi din acest spatiu, de a vedea mai mult. Dificultatea parinţilor de a gasi un loc de munca este extrem de mare in zona noastra, de aceea aleg parinţii aceasta cale, nu intotdeauna cea mai buna pentru copii.” (director şcoala, judeţul Vaslui).

In judetul Mures, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectati de migratia economica a parintilor.

Dupa ce a plecat mama ne-a fost foarte greu...mamaie imi promitea ca mama va veni, dar mama nu venea si stateam mult singura..... imi amintesc cand ne-a trimis mama bani prima oara,mamaie mi-a luat o ciocolata mare si adidasi noi. La scoala nu-mi placea pentru ca nu stiam sa-mi fac temele si mamaie imi spunea mereu ca nu stie sa ma ajute. De cand vin la Salvaţi Copiii, a inceput sa fie altfel, nici mamaie parca nu mai e aşa de suparata, cand vede ca ma descurc cu lecţiile mult mai bine şi caţi prieteni noi mi-am facut. ” (Ioana, 10 ani, Sighişoara)

Mai mult decat atat, avand in vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confrunta copiii şi familiile din Valea Jiului, in cadrul aceluiaşi program Salvati Copiii Romania va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.

Alti 500 de copii din cele cinci judete vor beneficia de activitatile din proiect, participand la activitati de educatie non-formala si consiliere individuala.

INTERVENtIA DIN PETRILA

In Petrila, 72% din populatie, inclusiv familiile cu copii, locuieste in zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul intregului judet, odata cu inchiderea minelor, plecarea la munca in strainatate a devenit alternativa pentru parintii aflati in imposibilitatea de a obtine mijloacele de trai necesare.

Ultimele statistici indica un numar de 1.819 de copii cu parintii plecati la munca in strainatate, in tot judetul Hunedoara.

Atunci cand s-au inchis scolile, ca masura de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat intr-o situatie grava de excluziune: fara acces la scoala online, ei au fost pur si simplu marginalizati.

Pentru copiii cu parintii plecati la munca in strainatate, trauma a fost dubla: nu i-au avut alaturi pe parinti si atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emotiile cauzate de izolarea de colegi si profesori. Pe de alta parte, au avut temeri pentru parintii lor din strainatate.

Reintegrarea educationala a acestor copii este imperativa si ea trebuie facuta atent, cu ajutorul specialistior in psihologie si educatie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Migratia economica este tot mai pronuntata in randul parintilor din tara noastra, iar cei mai afectati de pe urma acestui fenomen sunt de regula copiii ramasi in urma, deseori fara sprijinul necesar. Anul acesta dificultatile intampinate de cei mici s-au intensificat, din pacate, odata cu izbucnirea pandemiei.

Din dorinta de a oferi tuturor copiilor sanse egale la educatie, la un viitor luminos si optimist, am continuat sa ne implicam in comunitatile cele mai afectate, alaturi de partenerii nostri de la Salvati Copiii. Izbucnirea pandemiei a insemnat revizuirea si adaptarea rapida a strategiei la cele mai stringente nevoi, astfel incat copiii din mediile defavorizate sa nu fie complet izolati si sa poata tine pasul cu scoala online.”, a adaugat Bogdan Grigoriu, Director Operational PEPCO Romania

In decursul acestui an, Salvati Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii, ai caror parinţi sunt plecaţi la munca in strainatate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic sa faca faţa vulnerabilizarilor suplimentare, cu sprijinul PEPCO Romania. Astfel, acestia au fost inclusi in clasele de educatie remediala, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la scoala online, au fost consiliati psihologic, atat ei, cat si familiile lor si au beneficiat de suport material de urgenta, cu sprijinul echipelor mobile locale.

Servicii destinate protectiei copiilor cu parintii plecati in strainatate

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate face necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii.

Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, incepand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.

Peste 9.500 de copii şi 6.600 de adulţi, persoane in grija carora au ramas sau parinti, au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa.

Peste 124.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, precum si cu privire la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

Persoana de contact: Anca Stamin, Director Programe Organizatia Salvati Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro, tel. – 0745.039.084.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvati Copiii Romania construieste programe sociale, politici publice si practici solide in beneficiul copilului din Romania. Expertiza si complexitatea proiectelor la nivel national fac din organizatie o institutie sociala esentiala, al carei rol este medierea intre societatea si autoritatea publica, in beneficiul copilului. in trei decenii de activitate, Salvati Copiii a intervenit activ in societate, identificand solutii concrete pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si a militat, in acelasi timp, pentru o colaborare viabila cu autoritatile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvati Copiii si-a asumat rolul de supraveghere vigilenta a autoritatilor publice, in asa fel incat acestea sa implementeze politici publice de durata care sa corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodata, organizatia a reusit sa creeze retele active de solidaritate, prin incurajarea responsabilitatii sociale a companiilor si a societatii, in sens larg. in calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfaşoara programe in peste 120 de ţari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul in care copiii sunt trataţi şi producerea schimbarilor imediate şi de durata in viaţa acestora. in cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.

 

Despre PEPCO Romania

PEPCO este un lant european de retail care ofera clientilor sai acces usor si rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-si imbraca familia si pentru a-si ingriji sau decora casele, la preturi mici. PEPCO opereaza 2000 de magazine in Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat in 2004 in Polonia si de atunci a captat interesul unui numar tot mai mare de clienti, extinzandu-si ulterior operatiunile in Europa Centrala si de Est.

in domeniul responsabilitatii sociale, PEPCO se concentreaza pe sprijinirea copiilor, implicandu-se in principal in activitati care vizeaza imbunatatirea calitatii timpului liber. Exista in derulare zeci de programe CSR la locul de munca in fiecare tara in care PEPCO este prezent. in toate aceste tari cooperam cu organizatii neguvernamentale care ajuta copiii din familiile sau comunitatile defavorizate. Aceste organizatii se concentreaza pe dezvoltarea personala si emotionala a copiilor, pe consolidarea abilitatilor si competentelor acestora si pe sprijinirea accesului la educatie. De asemenea, intreprind activitati care vizeaza cresterea interesului lor pentru arta, cultura si sport.

www.pepco.ro

 

 

1 Institutul National de Statistica, 2019

Citeste si despre