Urcati copiii in Caravana Muzeelor!

| | Actualizat: 2012-11-27 13:59:48

Aveti un copil cu varsta de 6-10 ani? Il asteapta o vacanta lunga, in care v-ati dori sa ii umpleti timpul cu activitati educative, creative si relaxante in acelasi timp? Global Mindscape va vine in intampinare cu o propunere inedita: urcati-l pe micut in Caravana Muzeelor si porniti alaturi de noi intr-o calatorie prin cinci muzee bucurestene, in care se vor desfasura, in vacanta de vara, ateliere de educatie cultural-artistica.

Prin intermediul jocului si al artelor, copiii vor descoperi, pe intelesul lor, cateva secrete ale muzeelor si tehnici artistice inspirate de obiectele de pret gazduite de acestea. Pe care, fireste, le vor experimenta: cu pensula in mana si foaia alba in fata, prin lucrari in creion, pastel, carbune, tempera sau chiar modelaj.

Atelierele de vacanta ale Caravanei Muzeelor se desfasoara saptamanal, de miercuri pana sambata, orele 10:00 - 12:00, in perioada 11 iulie - 8 septembrie si sunt gazduite de: Muzeul Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida", Muzeul National al Pompierilor, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul de Arta "Vasile Grigore – pictor si colectionar" si... un muzeu-surpriza la care se opreste Caravana in luna septembrie. Angelica Iacob (specialist educatie culturala) si Eduard Constantin (artist) vor conduce Caravana prin cele cinci muzee.

La sfarsitul lunii iulie si la mijlocul lunii august Caravana poposeste la un muzeu care, prin obiectele pe care le observam indeaproape, ne poarta in lumea tehnicii: Muzeul Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" (25-28 iulie si 8-11 august). Ne vom pune intrebari cum ar fi: cum se folosea un telefon in secolul XX? Cat si in ce fel seamana acesta cu tabletele din ziua de astazi? Vom afla multe lucruri curioase, vom compara obiectele, ne vom impartasi ideile si vom realiza schite in pastel sau carbune, intelegand modul de functionare a obiectelor prezentate.

Activitatile incep miercuri, 25 iulie si 8 august, cand observam un telefon Ericsson din 1930 si schitam componentele obiectului de colectie cu rabdare de miniaturist. Joi, 26 iulie si 9 august, studiem un motor cu ardere interna Wolff, vechi de peste 100 de ani, apoi realizam desene in pastel in care ne concentram pe pastrarea proportiilor. Aventura continua vineri, 27 iulie si 10 august: povestim despre un anuntator de canton si incercam, in desenele noastre, sa surprindem modul de imbinare a pieselor. Sambata, 28 iulie si 11 august, ne oprim asupra temei Avion cu motor / Ia-ma si pe mine-n zbor: observam motorul de avion IAR 14 si studiem in carbune modulele din care acesta este alcatuit.

Urmeaza statia Foisorul de Foc si destinul pompierilor (1-4 august si 29 august-1 septembrie). La Muzeul National al Pompierilor descoperim turnul de observare a incendiilor - cea mai inalta constructie a Bucurestiului la sfarsitul secolului al XIX-lea, precum si pompe, machete, uniforme, medalii; realizam un steag, ne fotografiem cu o casca si ii cunoastem pe cei care ne protejeaza de foc. Astfel, miercuri, 1 august si 29 august, fiecare ne arata ca si eu stiu unde este Foisorul: povestim despre importanta Foisorului de Foc, admiram Bucurestiul de sus si realizam schite ale cladirii. in zilele de joi, 2 august si 30 august, discutam despre Foisor si istoria pompierilor: descoperim steaguri, insigne, medalii si apoi confectionam un steag din material textil. A treia intalnire, vineri, 3 august si 31 august, este una foarte speciala: ii cunoastem mai bine pe cei care ne protejeaza de foc, apoi desenam ce ne-a impresionat. Iar sambata, 4 august si 1 septembrie, discutam despre uniformele pompierilor, ne fotografiem cu o casca, apoi colam fotografia si desenam o tinuta adecvata.

Urmatoarea oprire a Caravanei ne prilejuieste o vizita Cu sevaletul la Muzeul Satului (15-18 august). intr-o poienita a Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", zona Moldovei, ne vom intinde sevaletele si, ca niste mici, dar veritabili artisti inspirati de impresionism, vom picta in aer liber ceea ce ne inconjoara (tinand cont de momentul zilei si de coltul in care ne asezam sevaletul): copaci, case, fantani si... ce alte idei ne mai inspira peisajul. Astfel, ziua de miercuri, 15 august, are tema Muzeul Satului prin ochii nostri: ne familiarizam cu muzeul si pictam un peisaj cu ce ne-a placut mai mult.

Joi, 16 august, discutam despre obiceiurile din Moldova si pictam, la sevalet, o gospodarie provenind din aceasta regiune. La portita este titlul lucrarilor noastre din ziua de vineri, 17 august: ne oprim asupra detaliilor decorative ale caselor si vesmintelor, aflam ce anume le-a inspirat, apoi pictam elementele unui pridvor. La ultima intalnire, sambata, 18 august, povestim despre viata la sat, despre muncile agricole si pictam un colt de gospodarie cu fantana sau sura. 

in perioada 22 - 25 august Caravana opreste la Muzeul de Arta "Vasile Grigore – pictor si colectionar", unde vom descoperi impreuna personalitatea artistului si colectionarului: Vasile Grigore si secretele unei colectii. In prima zi (miercuri, 22 august) vom picta o natura statica in culori vii, la fel ca Vasile Grigore, pentru a-i intelege mai bine stilul si preferintele. A doua zi, joi, 23 august, va fi dedicata pictorilor si colectionarilor cunoscuti de artist, iar ceea ce vom picta – unei persoane dragi. A treia zi, vineri, 24 august, admiram discuri de vinil si ascultam fragmente de muzica traditionala, ne oprim asupra unui covor, a unei icoane pe sticla, a unui vas de ceramica, apoi combinam intr-o lucrare elementele decorative care ne-au placut. Ultima zi, sambata, 25 august, va fi destinata artei orientale: inspirati de stampe japoneze, de piese de ceramica si de covoarele orientale din colectie, realizam sectiuni dintr-un proiect de covor, pe care le asamblam la final.

Caravana Muzeelor asteapta copiii mai curiosi din fire la ultima sa oprire: Un muzeu-surpriza in peisajul Bucurestiului (perioada 5 - 8 septembrie).

Detalii si inscrieri: 

www.globalmindscape.ro, office@globalmindscape.ro, 0724.083.932

Numarul maxim de participanti: 15 copii

Taxa de participare (include materialele folosite si biletul de intrare in muzeu):

25 RON / copil / zi (pentru o singura participare)

20 RON  / copil / zi (pentru cel putin doua participari) 

Caravana Muzeelor este organizata de Global Mindscape in parteneriat cu: 


Muzeul de Arta "Vasile Grigore – Pictor si colectionar": www.muzeul-vasile-grigore.ro 

Str. Maria Rosetti nr. 29, sector 2, Bucureşti

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti": www.muzeul-satului.ro 

Sos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucureşti

S.C. ELECTRICA SERV. S.A. - Muzeul Tehnic "Prof. Inginer Dimitrie Leonida": www.electrica.ro/grupul-electrica/muzeul-tehnic 

Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I), sector 4, Bucureşti

Muzeul National al Pompierilor - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta: www.muzeulpompierilor.ro

Bd. Ferdinand I, nr. 33, sector 2, Bucuresti (Foisorul de Foc)

Citeste si despre