Cum ii explici copilului ce este Halloween-ul?

| | Actualizat: 2015-10-23 15:46:31

Dincolo de costumatiile haioase si monstruoase, de dulciuri, dovleci sculptati si alte atractii ale zilei de Halloween, copiii trebuie sa inteleaga si ce este de fapt aceasta sarbatoare, ce rol are si unde isi are originile. El trebuie sa fie capabil sa o identifice si sa o numeasca cand cineva ii povesteste despre ea.

Nu trebuie ca micutul tau sa identifice Halloween-ul doar cu ziua din an in care primeste multe dulciuri, in care poarta un costum si sculpteaza dovleci. Atunci cand cineva il intreaba cum se numeste sarbatoarea cu toate aceste obiceiuri el trebuie sa detina minime informatii. Acest lucru il ajuta si sa inteleaga de ce exista o zi anume in care se fac aceste lucruri si nu in fiecare zi.

Eplica-i originile Halloween-ului pe intelesul lui!

Foloseste-te de cuvinte simple, caci daca ii spui unui copil de 5-6 anisori ca : "Halloween-ul este o sarbatoare in afara traditiilor crestin-ortodoxe care a aparut in zona celtica, la un festival numit Samhain..." ei nu vor intelege mare lucru. Ei nu sunt capabili sa retina astfel de detalii, pentru ca nu reusesc sa le identifice cu ceva din viata lor.

Dar daca folosesti o parte din vocabularul lor in explicatii atunci ei vor intelege mai usor despre ce este vorba.

Spune-i ca este o sarbatoare foarte veche care dateaza cu mult timp inainte ca el sa se fi nascut.

Il poti pune sa iti enumere anotimpurile si care dintre ele urmeaza dupa toamna. Apoi poti sa ii spui ca dupa 31 octombrie ne apropiem tot mai mult de iarna si ca oamenii de pe atunci obisnuiau sa sarbatoreasca intrarea in noul anotimp si totodata inceputul zilelor reci si intunecoase de iarna (poti accentua aici spunandu-i ca doar stie ca iarna zilele sunt mai scurte, noaptea vine mai repede si ca este foarte frig caci are nevoie de manusi, fular si caciulita – il vei ajuta sa localizeze mai bine in timp sarbatoarea).

Sfarseste aceste amanunte spunandu-i ca ei anumit aceasta sarbatoare de pe data de 31 octombrie Halloween.

Copii au nevoie sa le repeti aceeasi informatie de mai multe ori pentru a retine, deci nu este problema daca te repeti.

Povesteste-i ca pentru a marca evenimentul ei faceau focuri mari ca cele de tabara si se costumau de obicei in animalute incercand sa isi ghiceasca viitorul.

Ei credeau ca fantomele si focul alungau monstrii si ii protejau de ei. De aceea el nu are de ce sa se sperie daca vede copii sau oameni deghizati in acea zi si de aceea va avea si el un costumas, pentru ca tine departe mostrii.

Vorbeste-i despre Halloween si in scopul de a-l ajuta sa depaseasca frica!

Dupa ce i-ai spus povestea si legenda Halloween-ului, trebuie sa incepi sa il pregatesti pentru atmosfera din acea zi, care poate fi coplesitoare, chiar inspaimantatoare pentru el. Nu stii la ce sa tes astepti, de aceea este bine sa previi eventuale probleme.

Este posibil ca in ziua de Halloween sa vada o multime de monstrii si fantome pe care le credea ca fiind personaje negative. De aceea este esential sa vorbesti cu el despre aceasta sarbatoare si din acest punct de vedere.

Creandu-i o atmosfera in care sa se simta confortabil si vorbindu-i foarte mult despre ce va vedea in acea zi, il va ajuta sa se pregateasca si sa infrunte mai bine potentialele temeri care pot aparea.

Citeste articolul "Halloween, cum ajuti copilul sa depaseasca frica?" pentru a te inspira cu privire la cum sa procedezi mai bine pentru a va bucura impreuna de cel mai reusit Halloween in familie.

Vorbeste-i despre originea colindului de Halloween!

Trebuie sa inteleaga de ce se merge pe la usile vecinilor in vanatoarea de dulciuri. Poti asocia colindul de Halloween cu cel de Craciun.

Povesteste-i despre originea lui "ne dati ori nu ne dati" povestindu-i ca in vremuri indepartate, cand nici el si nici tu nu erati nascuti, in timpul sarbatorii de care i-ai spus oamenii cereau de mancare pentru ca nu aveau, iar familiile pe unde se duceau le dadeau multe bunatati pentru a-i ajuta. Si ca de atunci s-a implementat aceasta traditie.

Incearca sa ii explici ca nu inseamna ca daca merge la colindat nu are ce sa manance, ci ca face parte din farmecul sarbatorii.

Citeste si despre