Daca ai un copil caruia ii este frica de intuneric ori se sperie foarte usor, sarbatoarea Halloweenului nu va face decat sa-i creasca si mai mult anxietatea, din cauza decoratiunilor si costumatiilor inspaimantatoare. Insa nu trebuie ca totul sa fie infricosator in jurul pregatirilor de Halloween. Daca esti atenta la cateva detalii esentiale si iei cateva masuri simple de precautie, vei reusi sa faci Halloweenul mai "prietenos" pentru prichindelul tau!
Halloweenul este o sarbatoare in care realitatea si imaginarul se contopesc in decoruri spectaculoase, dar destul de greu de tolerat de copiii mici. Intre 2-4 ani, cei mici intampina probleme in a deosebi realitatea de imaginar si nu-si pot da seama ca ceea ce se ascunde in spatele costumului de vampir sau paianjen este prieten sau om.
Pentru ei, monstrul este foarte real si le creeaza un sentiment de panica si anxietate care le distruge starea de spirit si le afecteaza dezvoltarea emotionala. Pentru a nu te confrunta cu situatia in care copilul mai mult plange decat rade de Halloween, incearca sa adaptezi pregatirile de sarbatoare la gradul lui de toleranta la spaima.
Adopta un decor "cuminte" pentru casa!
Ti-ar placea sa-ti transformi casa intr-un altar al monstrilor si sa castigi premiul pentru cel mai infricosator decor. Insa atunci cand ai un copil mic, care se sperie pana si de umbra lui, este indicat sa tii cont de cateva lucruri in decorarea casei:
- evita decorurile inchise la culoare sau negre, care-i pot da fiori reci pe spate copilului (opteaza pentru obiecte decorative colorate si vesele);
- evita decoratiunile sub forma de monstri, paianjeni, fantome, vrajitori, mai ales daca sunt fioroase (exista si variante mai putin traumatizante, cu infatisari prietenoase ale acestor personaje);
- alege o tematica simpatica pentru decorul casei (florile, natura, culorile, dovlecii sculptati amuzant etc.);
- ilumineaza cat mai bine casa si evita spatiile intunecate, daca celui mic ii este frica de intuneric;
- creati impreuna decorurile pentru casa.
Creati impreuna decoratiuni originale pentru Halloween
Incurajeaza-l sa-si aleaga costume simpatice!
Pune-i la dispozitie o oferta de costume "cuminti" si agreabile in acest an. Propune-i personaje simpatice pentru deghizare: Bella, Mica Sirena, albinuta, floare, Minnie Mouse, ursulet, catel, Spiderman etc. Evita costumele care infatiseaza monstri, vampiri, schelete, fantome si alte personaje care-i pot accentua anxietatea.
Organizeaza petrecerea de Halloween la tine acasa!
Daca vrei sa controlezi mediile la care este expus copilul in perioada Halloweenului, este important sa te implici activ, atat la scoala, cat si in organizarea petrecerii. Vorbeste cu profesorii sau educatorii copilului si roaga-i sa evite decorarea clasei intr-un mod inspaimantator, iar in ceea ce priveste petrecerea pentru cei mici, propune sa o organizezi la tine acasa. In acest fel, vei avea control asupra decoratiunilor care se folosesc, a costumelor care participa si vei fi alaturi de copil, daca are nevoie de tine.
Evita casele prea inspaimantatoare in timpul colindatului!
Colindatul este o traditie distractiva adorata de copil. Desi colindatul este mai popular in perioada sarbatorilor de iarna, a inceput sa devina un obicei si de Halloween. Cel mic abia asteapta sa-si expuna costumul pe la usi, sa strige in gura mare "Ne dati ori nu ne dati", dar mai ales sa stranga o sacosa plina cu dulciuri.
Daca ai un copil mai fricos din fire, este recomandat sa mergi pe la usile vecinilor si sa inspectezi daca decorurile sunt prea agresive pentru cel mic, inainte de a iesi cu el la colindat. Incearca sa il duci doar la casele sau apartamentele care au decoratiuni mai putin infricosatoare.
Implica-l in realizarea unor crafturi sau decoratiuni inspaimantatoare!
Una dintre metodele prin care poti ajuta copilul sa depaseasca anxietatea si frica de intuneric sau de monstri este sa-l implici in crearea lor. In momentul in care vede cum se fac aceste crafturi, costumatii sau decoratiuni, va constientiza mai bine ca este vorba doar de o masca sau deghizare, care nu prinde viata si nu vine sa il manance, asa cum isi imagineaza el.
Mai cunosti si alte metode prin care poti face Halloweenul mai putin infricosator? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!