Te intrebi pe cat este Halloween-ul in 2024? Ei bine, Halloween-ul este pe data de 31 octombrie, care anul acesta pica intr-o zi de joi. Aceasta este o sarbatoare extrem de populara, in special in Statele Unite, dar care a castigat popularitate si in alte parti ale lumii, inclusiv in Romania.
Halloween-ul, cunoscut si sub denumirea de „All Hallows' Eve”, precede Ziua Tuturor Sfintilor si are origini stravechi, legate de festivitatile celtice.
Originea si semnificatia Halloween-ului
Halloween-ul isi are radacinile intr-un festival celtic numit Samhain, care marca sfarsitul verii si inceputul iernii, considerata si „perioada intunecata a anului”. Celtii credeau ca, in noaptea de 31 octombrie, granita dintre lumea celor vii si cea a spiritelor se subtiaza, permitand sufletelor celor morti sa revina pe pamant. Pentru a proteja casele de spiritele rauvoitoare, oamenii aprindeau focuri si purtau costume infricosatoare, sperand astfel sa alunge spiritele rele.
Dupa raspandirea crestinismului in Europa, Biserica a incercat sa inlocuiasca vechile traditii pagane cu sarbatori crestine, astfel ca 1 noiembrie a fost desemnata ca Ziua Tuturor Sfintilor. Cu toate acestea, obiceiurile si traditiile din Samhain au supravietuit si s-au combinat cu noile traditii, ducand astfel la formarea Halloween-ului asa cum il cunoastem astazi.
Traditiile moderne de Halloween
In zilele noastre, Halloween-ul este sarbatorit in multe tari printr-o combinatie de traditii vechi si noi. Cele mai cunoscute elemente care definesc aceasta sarbatoare sunt:
-
Costumele
Oamenii, in special copiii, se costumeaza in personaje de groaza, vrajitoare, vampiri, dar si in personaje din cultura pop. Originea acestei traditii este legata de credinta ca, prin purtarea costumelor, oamenii isi puteau ascunde identitatea de spiritele malefice care cutreierau pamantul in noaptea de Halloween.
-
Colindatul (Trick-or-Treating)
Una dintre cele mai populare activitati de Halloween, mai ales pentru copii, este colindatul din usa in usa pentru a cere dulciuri. Fraza „Trick or Treat” se traduce prin „Farsa sau Dulciuri”, si este un mod amuzant prin care copiii cer dulciuri. Daca nu primesc dulciuri, pot face o mica farsa sau gluma.
-
Decorarea dovlecilor (Jack-o'-Lantern)
O alta traditie celebra este decorarea dovlecilor sculptati, cunoscuti sub numele de „Jack-o'-Lantern”. Acestia sunt creati prin scobirea unui dovleac si sculptarea unei fete infricosatoare pe el. In interiorul dovleacului se pune o lumanare, pentru a ilumina figura sculptata. Aceasta traditie provine dintr-o veche legenda irlandeza despre un barbat pe nume Jack, care a pacalit diavolul si a fost condamnat sa rataceasca pentru totdeauna cu o lanterna facuta dintr-un nap gol.
-
Petreceri tematice
Adultii si copiii deopotriva organizeaza sau participa la petreceri de Halloween unde costumele sunt obligatorii. Aceste evenimente includ activitati precum concursuri de costume, jocuri precum „bobbing for apples” (in care participantii incearca sa prinda cu gura mere plutind intr-un vas cu apa) si dansuri.
-
Filme de groaza
Vizionarea filmelor de groaza devine o activitate preferata in perioada Halloween-ului, fiind o modalitate de a aduce o nota de suspans si distractie. Filmul „Halloween” din 1978, regizat de John Carpenter, este un exemplu iconic al legaturii dintre aceasta sarbatoare si genul horror.
Semnificatia spirituala si culturala
Desi Halloween-ul este acum vazut mai mult ca o sarbatoare de divertisment, radacinile sale spirituale sunt inca prezente. Este un moment de reflectie asupra mortii si a ciclului vietii, un prilej de comemorare a celor trecuti in nefiinta, dar si o celebrare a sperantei pentru regenerare si renastere. In anumite culturi, precum in Mexic, aceasta perioada este legata de Ziua Mortilor (Día de los Muertos), o sarbatoare colorata si plina de traditii care onoreaza sufletele celor decedati.
Sursa foto: freepik