25 mai – Ziua Internationala a copilului disparut, exploatat sexual

| | Actualizat: 2010-05-25 11:51:44

 

Cu ocazia Zilei Internationale a copilului disparut, exploatat sexual, Salvati Copiii organizeaza workshop-ul "Disparitia copiilor de acasa – cauze si interventie".

Evenimentul consta in desfasurarea simultana a trei grupuri de lucru ce vor reuni reprezentanti ai autoritatilor, copii si parinti.

Salvati Copiii incearca astfel sa identifice cauzele pentru care copiii fug de acasa, expunandu-se riscurilor strazii.

Studiile realizate la nivelul Politiei Romane pe problematica copiilor disparuti au evidentiat faptul ca peste 90% dintre cei 3259 de copii disparuti in perioada aprilie 2009 – aprilie 2010 au fugit de acasa sau din centrele de ocrotire.

In 140 de cazuri, vorbim despre copii cu varste de pana la 10 ani.

In aceeasi perioada, au fost gasiti 3.286 minori disparuti, dintre care 144 cu varste pana in 10 ani. Conform acelorasi surse, la data de 21 aprilie 2010 se aflau in evidenta un numar de 342 de minori disparuti, pentru care politia desfasoara activitati specifice in vederea gasirii. Din acest numar total de 342 de copii disparuti, 77 sunt cu varste pana in 10 ani.

Stii unde este copilul tau?


Organizatia Salvati Copiii Romania lucreaza in parteneriat cu Politia Romana, pentru a preveni acest fenomen, prin campanii de informare derulate la nivel national in scoli si licee, precum si prin programele de educatie parentala si de consiliere a minorilor. Marti, 25 mai, de Ziua Internationala a Copilului Disparut, Exploatat Sexual, Salvati Copiii Romania a lansat campania "Stii unde este copilul tau?".

"Ne ingrijoreaza numarul mare de copii care pleaca voluntar de acasa, unii dintre ei avand varste fragede. Copiii sunt extrem de vulnerabili, iar la varsta adolescentii pot fi usor influentati si atrasi in anturaje periculoase. A devenit imperios necesar sa facem o analiza serioasa, in ceea ce priveste cauzele care ii determina pe copii sa plece de acasa si sa lucram intensiv pentru ca minorii sa fie constienti de riscurile  la care se expun", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Studiile efectuate la nivelul Politiei Romane au evidentiat drept cauze ale fugii de acasa a minorilor:

• Teama de reactia parintilor fata de situatia scolara sau fata de o greseasa comisa de copil;
• Intentia de a castiga bani, din cauza situatiei materiale precare din familie;
• Conflictele din familie;
• Influenta anturajului;
• Lasarea copiilor in grija rudelor, in urma plecarii parintilor la munca in strainatate.


25 mai 2010

Citeste si despre