In 2014 inscrierile sunt deschise pana pe 15 martie.
Cursul "De-a arhitectura in orasul meu" se va desfasura din toamna acestui an in toata tara, pentru un maxim de 100 de clase de elevi, care se inscriu online. „De-a arhitectura in orasul meu” este primul program educational al Asociatiei “de-a arhitectura” (www.dea- arhitectura.ro), lansat in iunie 2012, care isi propune stimularea interesului scolarilor din invatamantul primar pentru domeniul arhitecturii. Acesta este un curs optional (parte din curicula la decizia scolii) pentru clasele a III-a si a IV-a si este conceput ca metoda de invatare experientiala, pe o structura de tip: observ si analizez, construiesc si prezint.
Cursul se desfasoara pe durata unui intreg an scolar, cu o frecventa de o ora pe saptamana.
Cursul este predat de un tandem de indrumatori alcatuit din invatator si arhitect voluntar formandu-se astfel o echipa in care partenerii se completeaza reciproc. Arhitectul (sau designerul, sau urbanistul), ca specialist in domeniul mediului construit, stapaneste notiunile specifice care sunt predate copiilor, in timp ce invatatorul stie cum sa mentina atentia copiilor, cunoaste metodele didactice si il poate ajuta pe arhitect sa transmita informatiile si sa isi adapteze discursul.
Din cel de-al treilea an al sau, anul scolar 2014-2015, cursul va fi disponibil in intreaga tara, deci orice clasa din orice oras poate fi inscrisa, exista insa o conditie pentru ca acestea sa fie declarate admise in program si anume sa avem si un arhitect voluntar din orasul respectiv. De aceea incurajam inscrierile in "pereche", in care arhitectul vine cu clasa la care vrea sa predea sau clasa vine cu arhitectul voluntar. Accesand sectiunea de inscrieri de pe site (inscrieri/Gaseste o clasa) se poate vedea in fiecare oras daca sunt clase disponibile sau arhitecti doritori sa participe la program. inscrierea este foarte simpla: se completeaza unul dintre formularele online de inscriere de pe site-ul Asociatiei "de-a arhitectura". Exista un formular pentru cadre didactice si, respectiv, un formular pentru arhitecti. inscrierea cadrului didactic implica inscrierea unei clase a III-a sau a IV-a dintr-o scoala de stat sau privata.
Pentru anul scolar 2014-2015 inscrierile sunt deschise si vor continua pana la inceputul lunii martie 2014, cu mentiunea ca avem o limita de o suta de clase care vor putea fi acceptate in program in anul scolar urmator.
Programa este insotita de un material publicat la Editura Universitara "Ion Mincu" care ii ghideaza pe invatatori si pe arhitectii voluntari in derularea activitatilor de predare. Practic, sunt sugestii despre cum sa fie folosit fiecare minut de la fiecare ora de curs. Acest ghid are si o serie de prezentari cu imagini pe suport electronic, in care sunt introduse concepte si sunt oferite explicatii pe exemple. De asemenea, desi elevii nu au un manual, exista un Caiet al elevului in care sunt trecute fise rezumat pentru fiecare lectie a cursului optional, dar in care sunt si multe exercitii amuzante prin care elevul sa-si poata insusi, prin aplicatii practice, notiuni si abilitati.
"Orice parinte isi doreste ceea ce e mai bun pentru copilul sau, isi doreste sa il pregateasca cat poate de bine pentru «viata reala» desfasurata intr-un spatiu pe cat de real si tangibil, pe atat de complicat de descifrat uneori, isi doreste sa il ajute sa isi gaseasca vocatia, sa descopere ce ii place si la ce este talentat", declara Mihaela Nistor, mama unui elev de clasa a IV-a din Bucuresti.
In ceea ce priveste costurile, arhitectii indrumatori participa ca voluntari, Manualul Invatatorului si al Indrumatorului arhitect si trainingul pentru indrumatori sunt puse la dispozitie de Asociatia "de-a arhitectura" cu ajutorul finantarilor din timbrul de arhitectura de la UAR si de la OAR, precum si a sponsorizarilor primite de la companii si persoane private. Cursul ajunge la copii pentru suma de 15lei/copil/an scolar, bani care vor acoperi costul Caietului elevului necesar in predarea si sedimentarea notiunilor continute in program.
2012-2013 a fost un an de proiect pilot, la care au participat 7 clase. Pentru anul scolar 2013-2014, cursul se desfasoara in scoli din Bucuresti, dar si din Arad, Brasov, Cluj, Otopeni, Reghin, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Timisoara, pentru 60 de clase. Extinderea programului in tara a fost posibila si datorita sponsorizarilor companiilor: Holcim, Pazo, Goodyear Dunlop Tires Romania si a Fundatiei Acvatot.
"Holcim Romania sustine acest proiect, ca parte a angajamentului nostru pentru Dezvoltare Durabila, dar si a traditiei companiei noastre de a se implica in programe educationale. Romania este o tara care se afla in plin avant si in plina dezvoltare a mediului construit, dar deciziile nu se iau intotdeauna intr-o maniera responsabila. Este nevoie de astfel de initiative prin care tanara generatie sa fie educata, inca de la cele mai fragede varste, in domeniul arhitecturii, ingineriei si constructiilor", a declarat François Petry, Directorul General Holcim Romania.
Din 2014 incepe parteneriatul cu UAR (Uniunea Arhitectilor din Romania) care a inteles importanta educarii copiilor in scopul cresterii calitatii mediului construit si care va sustine trainingul de doua zile la care participa toti arhitectii si invatatorii, in vederea implementarii cursului.
In programul 2013-2014, expeditiile a doua scoli din programul nostru au fost sprijinite de Goodyear Dunlop Tires Romania, care prin proiectul sau GOODYEAR Pentru Siguranta Celor Mici a marit echipa indrumatorilor cu inca doua persoane, menite sa asigure siguranta copiilor in timpul acestor expeditii si sa ii informeze cu privire la regulile ce trebuie respectate in oras pentru o mai mare siguranta in trafic. De-a arhitectura in orasul meu este un program educational creat de Asociatia "de-a arhitectura" sub egida Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), filiala teritoriala Bucuresti si in parteneriat cu Departamentul de stiintele Educatiei din cadrul Facultatii de Psihologie si stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Proiectul beneficiaza de sprijinul financiar al Ordinului Arhitectilor din Romania prin Taxa Timbrul de Arhitectura.
Puteti viziona online toate lectiile cursului "De-a arhitectura in orasul meu" pe site-ul www.de-a-arhitectura.ro. Inregistrarile acestora au fost facute in timpul anului scolar 2012-2013, in clasele pilot din Bucuresti. Realizarea materialelor video a fost posibila cu sprijinul Ytong, iar filmarea si montajul au fost realizate de Simona Susnea.