Biogenis: Primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical

| | Actualizat: 2014-11-07 00:00:00

In luna septembrie 2014 Biogenis a participat la tratarea primului sau pacient roman, o fetita de doi ani si jumatate diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere.

BIOGENIS a participat la tratarea copilului roman la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, Polonia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba fiind prelucrata in laboratorul sau din Bucuresti. Procedurile laboratorului au fost deja validate prin transplanturile realizate anul trecut cu probe de cordon ombilical in Polonia, probele prelucrate de catre biologii romani fiind printre cele mai bune din grup.

 

Iata povestea pacientului nostru, tratat cu succes in Polonia:

Anastasia s-a nascut in luna decembrie 2011. Sapte luni si jumatate mai tarziu, fetita a fost diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere. Intrucat cordonul sau ombilical era legat in nod in esarfa, nasterea nu a putut avea loc natural si, dupa cateva tentative nereusite, s-a facut cezariana de urgenta.

La 18 luni de la nastere Anastasia era sub observatie pentru dezvoltare intarziata psihomotorie manifestata printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenta a mainii stangi cu care putea apuca slab obiecte, mana dreapta fiind tinuta cu pumnul flexat. La acel moment s-a recomandat un tratament de reabilitare preponderent pentru igiena posturala, exercitii pentru controlul mai bun al capului si exploatare camp vizual, stimulare coordonare ochi-mana. Kinetoterapia a inceput la scurt timp de la diagnosticare si continua si in momentul de fata, fara a fi observate, din pacate, modificari marcante ale starii Anastasiei fata de cele descrise mai sus.

Din fericire, parintii Anastasiei au ales sa fie clienti Biogenis, fiind si foarte bine informati cu privire la beneficiile pe care le poate aduce utilizarea celulelor stem. In acelasi timp si medicul neurolog din Romania le-a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem.

Deoarece astfel de interventii nu se fac la acest moment in Romania, Biogenis a decis sa ajute familia sa efectueze aceasta inteventie in Polonia, tara unde au luat avant astfel de abordari terapeutice, mai ales in ultimii 2 ani.

Dupa ce echipa de transplantologi din Polonia a decis utilizarea celulelor stem mezenchimale, Biogenis a facut tot posibilul pentru ca micuta sa beneficieze de acest tratament revolutionar.

Biogenis a demarat imediat procedurile pentru a facilita efectuarea acestui transplant, in parteneriat cu PBKM, banca poloneza a grupului nostru si Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, astfel ca in luna septembrie a acestui an Anastasia a plecat in Polonia cu parintii sai alaturi de un medic din partea Biogenis. Banca noastra, alaturi de banca din Polonia s-a ocupat de toate costurile transplantului.

Procedura in sine a constat intr-o punctie lombara si infuzie de celule stem mezenchimale in lichidul cefalorahidian si a fost efectuata la spitalul de mai sus de catre Dr. Olga Milczarek sub coordonarea Prof. Dr. Marcin Majka. Rezultatele asteptate sunt imbunatatirea circulatiei cerebrale prin aparitia unor noi vase de sange precum si imbunatirea legaturilor nervoase. La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima data, in mod clar, mama ! In acelasi timp, apetitul micutei a crescut simtitor dupa momentul transplantului. Acestea sunt primele rezultate palpabile ale acestui transplant, realizat recent de echipa din Polonia.

Tratamentul va continua cu inca cel putin doua astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale puse la dispozitie de Biogenis si pregatite pentru transplant in laboratoarele de la Bucuresti si Varsovia ale Biogenis, respectiv PBKM.

Echipa medicala ce a condus acest transplant:

Prof. Dr. Marcin Majka este de mai multi ani implicat in cercetarea cu celule stem umane, biologia si utilizarea lor clinica.Cercetarile sale asupra acestui subiect au fost coordonate in Statele Unite ale Americii. In aceasta perioada studiul s-a axat pe celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical.

Dr. Olga Milczarek a absolvit Jagiellonian University Medical College din Cracovia si este asistent la Clinica de Pediatrie si Chirurgie Pediatrica a Institutului American de Pediatrie din Cracovia si autor al mai multor publicaC?ii stiintifice de neurochirurgie si neuropsihologie pediatrica. De doi ani colaboreaza cu Departamentul de Transplant de la University Medical College din Cracovia.

Dorin Pirciog, director general Biogenis: "Grupul nostru de banci de celule stem se afla deja la al 31-lea transplant cu celule stem din sange de cordon si cordon ombilical. Suntem singurul grup de banci de celule stem cu probe furnizate in transplantul cu celule stem mezenchimale (din cordonul ombilical) in Europa Centrala si de Est, iar acum ne aflam la inca o premiera, tratarea primului copil roman cu proba de celule stem prelucrata in laboratorul Biogenis. Faptul ca am putut observa rezultate imediat dupa realizarea transplantului ne face deosebit de increzatori intr-o buna evolutie a fetitei. Le multumim parintilor ca au ales sa recolteze celule stem si ca au inteles beneficiile pe care aceste celule le pot aduce organismului. Echipa noastra de biologi a furnizat in acest caz o proba excelent prelucrata, experienta noastra in grup ajutandu-ne sa obtinem cele mai bune rezultate in acest sens."

Mama Anastasiei: "Am ales aceasta practica medicala cu mari emotii, mai ales neavand precedent in Romania. Suntem multumiti ca totul a decurs bine si ca pentru Anastasia au lucrat profesionisti cu inima mare. Este inca o sansa de a face viata copilului nostru mai apropiata de cea a unui copil sanatos. Ne dorim s-o vedem dansand si alergand pe langa noi, spunand povesti si cantand. Am facut inca un pas in aceasta directie datorita sustinerii din partea echipelor Biogenis din Romania si Polonia. Nu ne ramane decat sa asteptam ca si Anastasia sa spuna MULTUMESC!"

Cazul Anastasiei a fost prezentat si la cel de-al IX-lea Congres al Romtransplant, congres derulat in perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2014 la Bucuresti. Transplantologul Dariusz Boruczkowski a prezentat tehnica folosita si rezultatele asteptate in viitor de la astfel de proceduri precum si o perspectiva pentru medicina regenerativa europeana. Boruczkowski a vizitat in aceasta perioada si micul pacient, pentru a putea observa starea actuala de sanatate si pentru a putea oferi sfaturi suplimentare familiei. Dariusz Boruczkowski este medic transplantolog in cadrul grupului de banci de celule stem Famicord din care face parte Biogenis.

Citeste si despre