Campania "Impreuna invingem autismul!" informeaza medicii de familie

| | Actualizat: 2009-03-25 14:25:17

 

10000 medici de familie afla despre depistarea simptomelor autismului la copii, de la varsta de 18 luni prin brosurile si afisele campaniei "Impreuna invingem autismul!".

Campania, inceputa in noiembrie 2008, continua cu informarea medicilor de familie prin distributia de brosuri si postere care ii vor ajuta pe acestia sa identifice semnele autismului la copil. Pachetele au ajuns cu sprijinul Societatii nationale a medicilor de familie in 33 judete la asociatiile locale ale medicilor de familie.

Astfel, 8000 de brosuri si postere ale campaniei "Impreuna invingem autismul!", vor fi distribuite in martie si aprilie catre medicii de familie in cadrul intalnirilor lunare de la nivelul celor 33 judete. 2000 brosuri si postere au fost distribuite  in cadrul Conferintei Boli Rare si Conferintei Nationale a Medicilor de Familie. Pachetul de materiale de screening pentru autism cuprinde un poster si un ghid.


 

Fundatia Romanian Angel Appeal si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, impreuna cu partenerul lor oficial Fundatia Vodafone Romania sustin campania de informare pentru ca autoritatile, medicii, oamenii, societatea sa constientizeze ca un diagnostic pus corect si la timp si o terapie adecvata pot ajuta un copil cu autism sa duca o viata aproape normala.


 

Campania a debutat la Libraria Carturesti din Bucuresti cu o expozitie de fotografii emotionante a 23 de copii frumosi, delicati, sensibili care se lupta zilnic sa iasa din captivitatea lumilor lor speciale. Tot atunci s-a lansat si www.invingemautismul.ro - site-ul de informare si sensibilizare al campaniei.

Un alt pas in campania de informare a medicilor de familie a fost realizat pe 28 februarie prin participarea la Conferinta Nationala pentru Boli Rare. Aceasta manifestare a fost initiata si organizata de Centrul National pentru Studii in Medicina Familiei, in parteneriat cu Societatea Romana pentru Boli Rare.


 

Printre temele prezentate s-a aflat si subiectul diagnosticului precoce al autismului la copil. Aceasta tema a suscitat interes si discutii in randul celor prezenti, intrucat pana acum informatiile legate de instrumentele de screening si de evaluare si monitorizare a copilului cu autism au lipsit sau erau de mult depasite. Aceasta in conditiile in care rolul medicului de familie este unul esential in stabilirea si confirmarea unui diagnostic precoce de tulburare din spectrul autismului (TSA).

Problematica legata de asistenta psihologica si medicala a copiilor cu TSA a fost prezentata de psih. Domnica Petrovai si de dr. Mihaela Stefanescu. Pe langa notiunile medicale si de terapie recuperatorie, medicii prezenti au beneficiat si de brosura si posterul pe care initiatorii campaniei "Impreuna invingem autismul!" l-au pus la dispozitie gratuit retelei de medicina primara din Romania.


 

Citeste mai multe despre Campania "Impreuna invingem autismul!":

Impreuna invingem autismul

Autism. Copiii nostri au nevoie de noi

Autismul poate fi invins


Rolul medicului de familie in stabilirea si confirmarea unui diagnostic de tulburare de spectru autist este foarte important, el fiind prima veriga care ajuta in recuperarea acestor copii. De aceea, Conferinta Nationala a Medicilor de Familie, ce se va desfasura in perioada 25-28 martie la Bucuresti, este unul dintre momentele esentiale de diseminare a informatiilor despre autism prin intermediul brosurilor realizate in campania "Impreuna invingem autismul!".


 

"Dat fiind faptul ca autismul la copii este destul de greu identificabil si identificat, ca nu exista specialisti care sa poata evalua si diagnostica un copil cu tulburari din spectrul autist, care sa indrume ulterior copilul si familia acestuia catre servicii de asistenta si recuperare, consideram ca brosura distribuita de Fundatia Romanian Angel Appeal este foarte binevenita, mai ales la nivelul asistentei medicale primare, a medicilor de familie. Totodata, consideram ca este necesar ca organizatiile nonguvernamentale sa se poata implica la nivel local in vederea infiintarii unor centre de diagnostic si recuperare a copiilor cu autism", spune Dr Costinela Georgescu, Director Adjunct Directia Sanitara Galati.  

Campania, care se desfasoara in perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009, continua in luna urmatoare cu o actiune intensa de advocacy pentru  cresterea gradului de implicare a autoritatilor publice competente pentru a raspunde nevoilor copiilor cu autism din Romania.

Conturile pentru donatii au fost deschise la BRD - Groupe Societe Generale, Agentia Calea Calarasilor:

RO90BRDE441SV30677974410 lei
RO31BRDE441SV30678184410 euro



Fiti alaturi de copiii si parintii care lupta in fiecare zi cu autismul. Ganditi-va ca in locul lor, ati lupta voi. Pentru un copil, lupta nu e niciodata in zadar!

Citeste si despre