Concediul pentru cresterea copilului, luat in calcul ca vechime in specialitate

| | Actualizat: 2013-07-16 16:25:25

Concediul pentru cresterea copilului se va lua in calcul ca vechime in specialitate, se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011. Aceasta aduce modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.

Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 prevede ca de la 1 ianuarie 2012 "Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."

 

De asemenea, noua ordonanta aduce modificari si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011). Noile reglementari prevad ca "Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."

 

Ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:


- concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit;


- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;


- concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni, se arata in articolul avocatnet.ro.

In plus, de aceste drepturi beneficiaza, optional, nu doar oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si oricare dintre parintii adoptivi,persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Citeste si despre