Ieri, 10 Aprilie Copilul.ro a desfasurat in cadrul expozitiei BabyExpo un seminar despre nastere si perioada postpartum (lauzia imediata) adresat viitoarelor mamici, dar si actualelor mamici care au trecut prin aceasta experienta. Seminarul a fost sustinut de invitatul nostru special, Domnul Dr. Ciprian Pop-Began, medic doctorand in cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica - Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu.
Domnul doctor a adus in discutie toate aspectele importante despre nastere si lauzie necesare viitoarei mamici.
Am aflat ca lauzia dureaza 6 saptamani si are trei perioade: cea imediata (primele doua ore de la nastere), lauzia secundara (primele 10-12 zile de la nastere) si lauzia tardiva (pana la 6 saptamani), ca intesitatea durerii depinde de forta contractiilor uterine, de relatia fat-bazin, de rezistenta opusa de partile moi materne, dar si de stare psiho-emotionala a mamei.
Una dintre marile temeri ale viitoarei mame este nasterea. Domnul Dr. Ciprian ne-a explicat cum putem controla aceasta durere, prin mijloace medicamentoase sau nemedicamentoase. Modificarea pozitiei mamei in cursul travaliului, aplicarea prosoapelor calde, hidroterapia, masajul zonei lombare, tehnicile de respiratie, ambientul si suportul apropiatilor sunt doar cateva dintre metodele nemedicamentoase care pot controla intr-o anumita masura durerea.
Anestezia la nastere poate fi de mai multe tipuri: locala, spinala, epidurala sau generala. Anestezia epidurala a castigat teren in competitia cu celelalte modalitati de anestezie din timpul operatiei cezariene pentru ca mama este constienta si poate actiona in sprijinul unei intrari in viata cat mai agreabile pentru nou-nascut, riscul anestezic este mult scazut atat in ceea ce priveste mama cat si copilul, iar dozele de anestezic pot fi controlate mult mai eficient si efectul este mult mai specific.
O alta intrebare controversata in randul viitoarelor mamici este "Cand nasc?", nasterea la termen are loc la 42 de saptamani de la ultima menstruatie (280 de zile sau 9 luni calendaristice). De fapt, este vorba de un interval acceptat intre 37 si 42 de saptamani de amenoree (absenta menstrei).
Mamicile prezente au aflat mai multe despre perioadele nasterii pe cale vaginala, acestea fiind: perioada de dilatare, care poate dura 8-12 ore, perioada de expulzie (de la cateva minute la o ora), delivrenta (intre 15-45 de minute), lauzia imediat (primele doua ore postpartum). Duratele sunt diferite in functie de paritate, varsta, cooperare cu echipa medicala, rasa, eventuale complicatii anterioare.
Nasterea cezariana a fost de asemenea unul dintre subiectele disputate. Printre mamicile prezente s-au numarat viitoare mamici care vor naste prin cezariana, dar si mamici care au trecut prin aceasta situatie, ele au reusit sa impartaseasca experienta lor si sa incurajeze viitoare mamici.
Dr. Ciprian Pop-Began a incurajat alaptarea la san la san deoarece are foarte multe avantaje, printre care se numara: producerea constanta a laptelui ajuta la arderea caloriilor, prolactina are efect de relaxare si de stimulare a instinctelor materne, scade riscul de cancer mamar, al celui cervical si al osteoporozei, exista sanse mai mici de a dezvolta diabet zaharat sau limfoame si chiar reduce cheltuielile financiare legate de cresterea cop
Inca din luna a saptea de sarcina, este bine ca viitoarele mamici sa isi pregateasca bagajul pentru maternitate, pentru a evita in primul rand sporirea emotiilor, in cazul in care gravida nu are tot ce ii este necesar in momentul nasterii. De asemenea este important sa se informeze din timp si sa isi cunoasca drepturile.
Printre invitati s-au numarat si membre ale Comunitatii Copilul.ro, mamici "experimentate" care ne-au impartasit momentele de fericire prin care au trecut atunci cand au auzit pentru prima data glasul bebelusului lor.
Dupa seminar, viitoarele mamici au reusit sa ii puna personal intrebari doctorului Ciprian Pop-Began, care a fost de altfel foarte deschis la a le raspunde.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
11 Aprilie 2008