Literatura Copii, un Portal al copiilor din Romania

| | Actualizat: 2013-07-15 00:00:00

Literatura Copii, un Portal al copiilor din Romania si din comunitatile romanesti de pretutindeni

La data de 1 iulie 2013 a fost relansat portalul Literatura Copii (www.literaturacopii.ro), destinat copiilor din Romania si din comunitatile romanesti de pretutindeni. Proiectul este initiat, din anul 2012, de scriitorul de literatura pentru copii Petre Craciun, impreuna cu compania Optimal Media Solution.

Literatura Copii isi propune sa devina un spatiu liber, gratuit, in care autorii din Romania si din comunitatile romanesti sa se exprime, sa isi publice textele, sa vorbeasca despre ei, despre cartile lor, despre experientele lor.

Portalul este destinat copiilor nu numai in calitate de cititori, ci si de scriitori aflati la inceput de drum. In acest sens, a fost introdusa o sectiune care va capata o deosebita importanta: Micul scriitor.

Portalul are o structura foarte complexa, cititorii putand descoperi rubrici precum: Noutati editoriale, Scriitori, Personaje indragite, Eveniment, Micul scriitor, Poezii, Basme, povesti, legende, Editorial, Carti online, Educatie, Cartea care imi place, Teatru radiofonic, Lectii de limba romana, Dictionar, Video-Audio, Este parerea mea (editorialul unui personaj de 9 ani, Gigel). in curand, portalul va inaugura si alte sectiuni: Critica (prezentarea unor carti de copii), Lecturi (recomandate de Ministerul Educatiei) si Portret.

In numai cateva zile de la inaugurarea sa, portalul a devenit un veritabil punct de atractie pentru scriitorii si poetii care au creatii destinate celor mici. Au publicat deja: Traian Vasilcau (TRAIANUS), din Republica Moldova, Monica Rohan, Aurelia Oanca, Nicolae Rotaru, Monica Patriciu, Claudia Groza, Violeta Sabina Lazar, Corina Militaru, Olga Andrici, Maria Tirenescu, Petre Craciun. Alte nume asteapta sa fie publicate.

"Marile edituri publica de multi ani traduceri din autorii universali sau reediteaza la nesfarsit cartile lui Creanga, Slavici, Ispirescu sau Eminescu. De ce sa platim drepturi de autor unor scriitori contemporani, chiar daca pretentiile lor financiare sunt foarte mici? Ce fac autorii tineri sau chiar mai in varsta, lipsiti de posibilitati financiare? Unde se duc? Unde publica? Ce mijloace au pentru ca textele lor sa ajunga la destinatie? Speram ca noul portal sa devina o adevarata comunitate online a celor care scriu pentru cei mici, un teren cultural unde oferta scriitoriceasca sa fie apreciata de publicul careia ii este destinata. Vom aloca spatii nu numai scriitorilor, ci si ilustratorilor, editorilor, tuturor celor care contribuie la aparitia cartilor care ii bucura atat de mult pe cei mici. Vom acorda atentie indeosebi volumelor semnate de autori contemporani. Romania are scriitori valorosi in viata. Este vremea ca cineva sa remarce acest lucru, de la editori, la criticii literari. Bucuria mea cea mai mare este ca deja am inceput sa descoperim scriitori despre care nu stia nimeni si pe care portalul nostru ii va promova", a declarat initiatorul proiectului, scriitorul Petre Craciun.

Scriitorul Petre Craciun a publicat pana acum "Floarea intelepciunii si iarba puterii" (basme), "Taina ghemului de ata" si "Cruciada pisicilor" (versuri, ilustratii de Nicolae Tonita) si "Candva ma chema Codita" (povestiri). In acest an vor mai aparea: "Basme" (cu ilustratii de Anca Smarandache) si "Bufnita la cor" (versuri).

Citeste si despre