Cand sarbatorim Pastele in 2018?

| | Actualizat: 2018-02-09 00:00:00

Anul acesta, Pastele Ortodox se sarbatoreste pe 8 aprilie, in timp ce Pastele Catolic este sarbatorit cu o saptamana mai devreme, pe 1 aprilie.

Sarbatoarea Invierii Domnului este un prilej de bucurie pentru crestini, o sarbatoare cu o semnificatie foarte puternica pentru crestinatate. Inainte de Sarbatoarea Pastelui, crestinii postesc 40 de zile, caci este Postul Pastelui, despre care se stie ca este cel mai aspru post din an.

Floriile, cu o saptamana inainte de Paste

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, cu o saptamana inainte de Inviere Domnului, Floriile. In ziua de Florii este una dintre cele doua dezlegari la peste din Postul Pastelui. Tot in duminica Floriilor au loc procesiuni, semnificatia acestora fiind de a memora intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim.

Totodata, in aceasta zi credinciosii merg la biserica, pentru a asista la slujba de florii si pentru a lua acasa salcie sfintita. Floriile preceda Saptamana Patimilor, saptamana care ne aminteste despre patimile pe care le-a trait Mantuitorul Iisus Hristos.

In saptamana Patimilor au loc in fiecare seara slujbe numite denii, slujbe care ne reamintesc despre evenimentele petrecute in ultima saptamana din viata Mantuitorului.

In Vinerea Mare multi credinciosi tin post negru.

In Sambata Mare au loc ultimele pregatiri pentru Paste, iar seara, in toate bisericile ortodoxe are loc slujba de Inviere, iar la miezul noptii preotii cheama credinciosii sa vina sa ia lumina. Tot cu ocazia acestei slujbe preotii sfintesc cosurile cu bucate aduse de catre credinciosi, la biserica.

Ziua de Paste este un prilej pentru ca familiile sa ia masa impreuna, sa ciocneasca ouale, sa manance pasca, miel si cozonac, bucate specifice acestei sarbatori.

Cum a aparut traditia Iepurasului de Paste

Una dintre traditiile cunoscute de Paste este aceea a Iepurasului care aduce daruri, traditie care ii bucura in special pe copii. Iepurasul de Paste reprezinta un simbol vechi al fertilitatii, insa originile exacte ale acestei traditii nu sunt cunoscute. Potivit historia.com, o teorie este aceea ca traditia isi are originile in secolul in Germania, undeva in secolul al XIII-lea, cand aveau loc festivaluri dedicate zeitei Eostre, zeita a fertilitatii, al carei simbol animal era un iepuras. Si traditia oualor decorate de Paste se pare ca a aparut tot in secolul al XIII-lea.

In zilele noastre exista vanatoarea de oua de Paste, traditie care a prins contur si in tara noastra. Adultii ascund oua colorate in iarba sau in casa, iar copiilor le revine rolul de a le gasi. Momentul, care are loc in ziua de Paste, este unul plin de bucurie si de distractie.

La 40 de zile dupa Paste are loc sarbatoarea Inaltarii Domnului, careia in popor i se mai spune si Sarbatoara de Ispas. Este ziua in care Manuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri, de pe Muntele Maslinilor.

La 50 de zile dupa Paste crestinii sarbatoresc Rusaliile sau Sarbatoarea Coborarii Sfantului Duh peste apostoli. Cu acest prilej avem parte si de o zi libera, si anume pe 28 mai. Tot in aceeasi saptama urmeaza un alt liber, de data aceasta pentru a fi celebrata Ziua Copilului, pe 1 iunie.

Citeste si despre