10 lucruri pe care le poti face ca sa-ti pregatesti copilul pentru gradinita

| | Actualizat: 2008-09-01 10:33:08

 

Copilul tau urmeaza sa inceapa gradinita in curand, dar oare e pregatit pentru asta? Esti si tu ingrijorata de momentul despartirii, chiar mai mult decat el? Ei bine, nu intra in panica – toti parintii si copiii au trecut sau vor trece prin asta la un moment dat.
 



Ai nevoie de multa rabdare, intelegere si respect pentru copilul tau. In punctele de mai jos poti gasi cateva idei practice "salvatoare". In plus, am inserat la unele puncte o serie de jocuri si jucarii, ca instrumente care te pot ajuta sa-ti pregatesti mai bine puiutul pentru acest moment important.

Tine cont de faptul ca jocul si jucariile sunt universul celor mici si reprezinta aproape totul pentru ei.

Iata ce poti face:

1. Alege din timp gradinita la care doresti sa-l inscrii, fie ca e de stat, fie ca e particulara si tipul de program (e mai bine sa incepi cu un program redus si apoi sa treci la unul lung, daca ai posibilitatea); studiaza site-ul gradinitei daca aceasta are unul; foarte important este sa vorbesti cu directorul gradinitei si cu educatoarea care se va ocupa de copilul tau. Nu te sfii sa le pui intrebari din cele mai diverse care crezi ca te-ar putea ajuta, de la meniu, la cunostintele pe care copilul trebuie sa le aiba inainte de a incepe gradinita si la regulamentul de ordine interioara.

2. Programeaza o vizita la gradinita impreuna cu copilul (daca educatoarea este de acord, puteti participa impreuna la anumite activitati ale unei grupe mici) – va face cunostinta cu educatoarea, cu alti copii, va putea vedea cum se joaca si unde mananca ceilalti copii, se va putea juca la locul de joaca din exterior.  Pentru a-l familiariza, puteti reveni sa va jucati la locul de joaca de exterior si in alte zile.

3. Cunoaste-i pe ceilalti parinti   ai caror copii vor fi colegi cu copilul tau – poti afla numele si numerele lor de telefon de la gradinita – si organizeaza intalniri pe parcusul verii in care copiii si voi sa va cunoasteti. Vei putea vedea astfel care urmeaza sa fie prietenii copilului tau, iar in prima zi de gradinita copilul nu se va simti singur si parasit de parinti, ci linistit ca poate fi impreuna cu copii pe care ii cunoaste deja si cu care, probabil, s-a si imprietenit.

4. Stabileste o "rutina", o serie de activitati care se intampla de cate ori copilul pleaca de acasa fara voi sau cu un singur parinte (in parc cu bona sau cu bunicii, la prieteni, pentru diverse activitati cum ar fi inotul sau lectiile de dans, la bunici in vacanta):  imbratisari, sarutari, cuvinte de ramas bun si asigurari ca-ti va fi dor de el si ca va veti revedea curand, imediat ce va termina activitatea respectiva si se va intoarce acasa. La fel se va intampla si la gradinita.

Jocuri si jucarii utile: carti de povesti tematice, puzzles cu membrii familiei, papusi si casute de papusi.

5. Stabileste aceeasi "rutina", cu o serie de activitati care se intampla de cate ori parintii pleaca de acasa si copilul ramane in grija bonei sau a bunicilor. Nu uita de asigurarile ca va veti revedea curand, imediat ce voi veti termina serviciul sau cumparaturile si va veti intoarce acasa. Precizati momentul la care va veti intoarce si incercati sa va tineti de cuvant – spuneti-i ca va veti intoarce dupa ce se va trezi din somnul de dupa-amiaza sau inainte de cina sau de baita – pentru copil este mai usor sa "localizeze" in timp aceste momente decat o ora anume. Folositi aceleasi jocuri si jucarii utile ca si mai sus.

6. Invatati-l sa se descurce singur si sa fie ordonat . La gradinita educatoarea nu va avea timp sa imbrace si sa dezbrace toti copiii din grupa atunci cand se pregatesc sa iasa afara sau sa plece la teatru, deci va fi important pentru el sa-si poata imbraca singur hainuta, sa stie unde ii sunt lucrurile, sa-si lege sireturile. Astfel nu se va simti frustrat sa astepte sa fie ajutat atunci cand ii vine randul, ci va fi mandru ca poate sa faca aceste lucruri cu propriile puteri – va fi sigur remarcat de educatoare si de colegi. La fel acasa, invata-l sa-si aseze lucrurile la locul lor, sa-si puna rucsacelul in dulap cand se intoarce de afara si sa verifice daca este gata pentru urmatoarea plecare, sa-si adune jucariile dupa ce a terminat joaca.

Toate aceste activitati se vor intampla si la gradinita.

Jocuri si jucarii utile: puzzles cu obiecte de imbracaminte, jucarii de plus / papusi care pot fi imbracate, incaltate, pieptanate, jucatii de sortat, caramizi de stivuit.

Notiuni de folos copilului la gradinita


 

7. Jucandu-va, incearca sa-l inveti cat mai multe lucruri care i-ar putea folosi la gradinita . Cu cat va sti mai multe, cu atat se va simti mai bine la lectii si in colectivitate si ii va fi mai usor:



• Invata-l alfabetul si insufla-i dragostea pentru lectura. Jucarii utile pentru aceasta activitate sunt literele mari din lemn, carton sau din plastic (puzzles), trenuletele cu litere, carticele de colorat, alfabetare, cuburi. Nu folosi litere mici cu magneti daca puiul tau nu a implinit inca 3 ani – pot fi periculoase pentru el. Citeste-i povesti in fiecare seara – poti gasi si povesti despre gradinita. Jucati-va de-a trimisul scrisorilor si incercati sa "cititi" ceea ce v-ati scris unul altuia.



• Invata-l notiuni matematice de baza: cifrele de la 1 la 9, numaratul de la 1 la 10, adresa la care locuieste, inclusiv numarul blocului si al apartamentului / casei, numarul de telefon de acasa, varsta lui, formele geometrice de sortat, cititi placutele de inmatriculare de la masini.



Jocuri si jucarii utile: calendarul – gaseste un eveniment important pentru el, cum ar fi plecarea in vacanta sau ziua in care incepe gradinita  si numarati impreuna zilele care au mai ramas; domino cu puncte; jocuri simple cu zaruri; gaseste cu orice prilej lucruri care sa poata fi numerate: masinutele sau papusile, cartile, din cate muscaturi poate fi mancata o banana, din cati pasi poate urca scara; forme geometrice de sortat; numaratori; diagrame de crestere cu desene simpatice pentru a-i masura inaltimea.



Notiuni de igiena, cum ar fi spalatul mainilor inainte de masa si al dintilor in fiecare dimineata si seara.



Jocuri si jucarii utile: jucarii care pot fi spalate, papusi care pot fi spalate pe maini si apoi duse la “masa”, recipiente haioase in care sa-si pastreze periuta de dinti si pasta.



• Pune-i muzica pentru copii atunci cand se joaca, antreneaza-l sa danseze – cantati si dansati impreuna, ajuta-l sa descopere sunetele.



Jocuri si jucarii utile: xilofoane si alte instrumente muzicale pentru copii, cd-uri cu cantecele pentru copii, jocuri gen karaoke.



Pregatirea fizica: incurajeaza-l sa invete sa merga cu tricicleta/bicicleta, sa-si miste diferite parti ale corpului la comanda, iesiti in parc, la locuri de joaca sau la inot.



Jocuri si jucarii utile: trotinete, triciclete, biciclete, cantecele al caror text antreneaza miscarea unor parti ale corpului, minge, seturi de badminton / golf pentru copii, popice pentru copii.



Artele si indemanare. Invata-l culorile, invata-l sa tina corect in manuta creioanele colorate sau alte instrumente de scris – acorda atentie deosebita acestui fapt, deoarece daca se obisnuieste sa tina instrumentele de scris gresit, se va dezobisnui foarte greu de acest lucru.



Invata-l sa modeleze plastelina, faceti o expozitie de desene acasa, compuneti diverse colaje.



Jocuri si jucarii utile: sabloane, plastelina, instrumente de scris si colorat, acuarele, puzzles, obiecte de desenat lavabile, studiouri de arta sau balet, jocuri de genu-l "construieste-ti singur…" sau "decoreaza singur…". Atentie, chiar daca la inceput tu nu intelegi nimic din desenele lui, pentru copil acestea inseamna intotdeuna ceva – roaga-l sa-ti explice ce a desenat si nu te mira daca o simpla liniuta inseamna pentru el un vaporas sau o masina.



Stiintele. Chiar daca suna pretentios, copilul poate primi de la tine primele notiuni legate de botanica si zoologie, anatomie, geografie, astrologie, fizica etc.



Invata-l partile corpului uman, partile corpului animalelor si pasarilor, partile plantelor, astrii ceresti, formele de relief, cum sa aiba grija de natura.



Jocuri si jucarii utile: puzzles cu diverse teme, stickere de baie cu diverse tematici, masinute, avioane si vaporase (de ce merg, zboara sau de ce plutesc oare?), enciclopedii pentru copii.



Reguli de comportament in societate. Invata-l salutul in functie de momentele zilei, invata-l sa manance corect cu tacamuri, invata-l sa respecte semnele de circulatie,  sa multumeasca atunci cand primeste ceva, sa ceara politicos un lucru, sa-si astepte randul.



Jocuri si jucarii utile: puzzles tematice, carti tematice, jocuri cu semne de circulatie, carti de povesti, jocuri de tipul hai sa ne jucam dea... , seturi de bucatarie, seturi de joaca pentru diverse evenimente cum sunt zilele de nastere.



8. Invata-l sa fie atent si sa se concentreze . Citeste-i povesti si vezi daca poate fi atent pentru 10 sau 15 minute(nu incerca sa-l fortezi sa depaseasca acest prag – la varsta lui inseamna deja destul de mult). Desenati, pictati, jucati-va cu un alfabetar (evita uitatul la televizor) si observa daca se poate concentra asupra activitatii respective.



Jocuri si jucarii utile: orice joc sau jucarie este binevenita – cu cat este mai noua si interesanta, cu atat va avea un success mai mare; poti incerca puzzles cu mai multe piese, dar de dimensiuni mari.



9. Invata-l sa fie responsabil . Antreneaza-l in activitatile zilnice – roaga-l sa te ajute cu diverse treburi marunte: la gatit – poate sa spele fructele sau legumele, sa amestece diverse ingrediente; la curatenie – sa mature sau sa te ajute sa stergi praful; la cumparaturi – sa puna in cos lucrurile cumparate; sa te ajute la ingrijirea animalelor de casa.



10. Motiveaza-l – nu va fi usor – motivatia e o "arta". E normal sa fie speriat de gradinita si teama lui se poate manifesta in diverse feluri – incearca sa-l intelegi si explica-i faptul ca mersul la gradinita nu inseamna despartirea de voi, ci dimpotriva, asa cum voi mergeti in fiecare zi la serviciu, el va incepe sa mearga la "serviciul" lui, adica la gradinita – deci iata ce lucru important poate face el, care este atat de mic. Apeleaza la diverse trucuri atunci cand se apropie ziua "despartirii": de exemplu, joaca un joc interesant impreuna cu ceilalti membri ai familiei – sigur va dori si el sa intre in joc, dar explica-i faptul ca este un joc pe care nu il pot juca decat copiii care merg deja la gradinita – imediat ce va incepe si el sa mearga (si mai sunt doar cateva zile pana atunci), veti putea juca acel joc impreuna cu el. Sigur isi va dori ca gradinita sa inceapa cat mai repede.



Atentie, nu uitati sa jucati jocul respectiv impreuna cu el dupa inceperea gradinitei, altfel va veti pierde credibilitatea.



Amintiti-va ca orice se invata mai usor prin joc – e valabil si pentru adulti.



Ceea ce este important cu adevarat este ca tot ceea ce faceti, sa faceti cu si din placere si respect pentru copilul vostru.



Diana Radu



www.ookee.ro – site cu jucarii si articole pentru copii

Citeste si despre