Cum facem fata alergiilor de toamna

| | Actualizat: 2012-10-19 11:56:41

Chiar daca primavara si vara sunt anotimpurile in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de alergii, nici sezonul de toamna nu este lipsit de factori alergogeni, care pot da peste cap sanatatea copilului tau. Plantele, mucegaiul, praful de creta, acarienii sau alimentele raman in continuare factori de risc care pot determina reactii alergice celui mic in sezonul care face trecerea spre iarna.

Chiar daca prichindelul tau a scapat de alergiile la soare si iarba, specifice verii, nu inseamna ca odata cu venirea toamnei a scapat de astfel de probleme. Inca mai raman cativa factori alergogeni care pot veni de "hac" sanatatii copilului.

Odata cu revenirea la scoala, exista riscul alergiilor la creta, praf sau alimente. In plus, copilul poate fi alergic la frunzele uscate de toamna.

Camerele mai slab aerisite din cauza frigului determina inmultirea acarienilor sau prafului, cel mai frecvent factor alergogen la copii.

Aeriseste bine camerele!

Camerele neaerisite creeaza un mediu favorabil inmultirii acarienilor si depunerii prafului in interior.

Chiar daca temperaturile au mai scazut, incearca sa aerisesti cat mai des camera in care doarme copilul si sa stergi zilnic praful, pentru a tine la distanta alergiile de cel mic.

Atentie unde il lasi sa se joace in aer liber!

Frunzele uscate si polenul sunt factori de risc pentru declansarea alergiilor. Chiar daca polenul este o problema mai mare in sezonul de vara, el ramane un factor de risc si toamna.

Asadar, daca stii ca cel mic este alergic, limiteaza timpul petrecut de copil in zone bogate in frunze uscate si polen (paduri, parcuri, zone rurale etc.)

Vorbeste cu invatatoarea lui!

Scoala poate deveni o sursa de alergii pentru copilul tau. Daca stii ca este alergic la praful de creta sau ca are nevoie de un loc in banca cat mai aproape de o fereastra, vorbeste cu invatatoarea sa-i asigure conditiile necesare pentru evitarea reactiilor alergice. Probabil ca il va muta intr-o banca la fereastra si ca nu il va pune sa fie de serviciu pentru stergerea tablei.

In plus, daca este alergic la unele alimente, atunci nu ii da bani de buzunar, pentru a nu fi tentat sa isi cumpere astfel de produse de la magazinul scolii.

Incurajeaza copilul sa stea departe de factorii alergogeni!

Cea mai buna protectie impotriva alergiilor este educarea timpurie a copilului in acest sens. Invata-l de mic care sunt factorii la care face alergie, ce se intampla daca sta in preajma lor sau consuma alimente care ii declanseaza reactiile si cum sa se protejeze corespunzator impotriva lor.

Repeta-i si explica-i ori de cate ori este nevoie, pana retine si actioneaza in consecinta. Este foarte important sa inteleaga de ce trebuie sa stea departe de acesti factori alergogeni, nu sa ii spui doar ca nu are voie sa faca ceva si sa il certi cand nu te asculta.

Invata-l cum sa ia antihistaminicele!

Copilul predispus la alergii trebuie educat si in privinta administrarii antihistaminicelor, esentiale contra acestor afectiuni.

In primul rand, trebuie sa aiba cu el astfel de pastile si sa le ia ori de cate ori sta in preajma unui factor care favorizeaza reactia alergica.

In cazul in care este prea mic, vorbeste cu medicul despre cum si cand este mai bine sa ii dai aceste pastilute - daca este indicat sa o faci in scop profilactic sau doar dupa aparitia simptomelor.

Tu cum protejezi copilul de alergiile de toamna? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre