Beneficiile taberelor pentru copii

| | Actualizat: 2012-06-21 16:01:52

Beneficiile taberelor pentru copii isi au ecoul in mai multe aspecte ale dezvoltarii celor mici, departe de distractia implicata si de ragazul de liniste al parintilor timp de o saptamana sau doua. Multe dintre aptitudinile necesare in viata pot fi capatate in urma acestei experiente, in afara de amintiri placute care raman vii pe tot parcursul vietii.

Foto: littleonesnurserypreschool.com

Specialistii in consiliere scolara si psihologia copilului au analizat in amanunt beneficiile taberelor pentru copii in termeni de socializare, dezvoltare personala si a formei fizice. In consecinta, au rezultat mai multe avantaje, de care toti prichindeii se bucura participand la o tabara organizata special pentru ei.

Sanatatea fizica si dispozitia pozitiva

Toti copiii care merg intr-o tabara de vara descopera placerea miscarii si reintra in forma. Pe parcursul anului, micutii sunt in mare parte sedentari, se deplaseaza cu masina parintilor si petrec ore in sir in fata computerului.

Toate obiceiurile statice sunt inlocuite in tabara cu drumetii, inot, excursii, jocuri in grupuri mari si competitii sportive. Din punct de vedere medical, activitatile in aer liber, interactiunea sociala si dieta echilibrata imbunatatesc considerabil sanatatea fizica si mentala a copiilor.

Stima de sine

Cei mici se cunosc pe sine in raport cu ceilalti copii de varsta lor, iar comportamentele prietenoase si aprecierile grupului contribuie la consolidarea stimei de sine. Taberele permit copiilor sa incerce activitati si jocuri noi conforme cu pasiunile lor, unde pot sa demonstreze ca au afinitati si merita aprecierea celorlalti.

Independenta

Tabara pentru copii este prima experienta a prichindeilor care le ofera sentimentul ca pot sa existe in afara familiei lor in conditii de siguranta, gustand din plin aroma independentei. Chiar daca la inceput exista o teama de a nu-i avea pe parinti prin preajma, ea dispare ca prin farmec odata ce descopera placerea de a interactiona cu pitici de aceeasi varsta, in activitati atragatoare pentru ei.

Aptitudinile de socializare

Un copil cu tendinte de introvertire isi poate imbunatati aptitudinile de socializare intr-o tabara organizata pentru prichindei. Cei mici au ocazia sa se cunoasca intre ei, sa interactioneze si sa traiasca zile bune alaturi de copii care provin din medii culturale, sociale si financiare diferite.

Prieteniile legate in tabara raman de neuitat, iar copiii invata sa accepte diversitatea oamenilor si sa respecte diferentele intre acestia.

Responsabilitatea

Tabara este totodata un prilej prin care copilul deprinde simtul responsabilitatii: el trebuie sa gestioneze atent banii de buzunar alocati de parinti, sa se imbrace singuri, sa aiba grija de lucrurile personale, sa fie atenti la igiena si sa mentina ordinea in camera.

 

In acelasi timp, invata regulile de buna purtare in societate, chiar si cand interactioneaza cu persoane straine la un nivel mai intim.

Cunoasterea mediului

Intrucat taberele au loc intr-un cadru natural deosebit, la munte sau la mare, copilul are ocazia sa cunoasca mediul inconjurator sub indrumarea cadrului didactic. Transmiterea respectului pentru natura este prioritara in majoritatea planurilor de tabere, iar copiii devin mai dornici sa cunoasca din punct de vedere geografic si stiintific lumea fizica in care traiesc.

Tu ce parere ai despre taberele pentru copii? Impartaseste-ti opinia in sectiunea de comentarii!

Citeste si despre