Sporturi de vara pentru copii. Copilul tau ce sport practica?

| | Actualizat: 2016-08-04 00:00:00

Imediat ce vara incepe sa se instaleze iar razele soarelui alunga capriciile zilelor de primavara, vastele resurse de energie ale micutilor nostri trebuie canalizate catre diverse activitati sportive in aer liber, departe de divertismentul oferit de jocurile video.

Asigurarea unei activitati fizice constante, initiata in copilarie, sub directa ta coordonare, isi aduce benefica contributie la intarirea sistemului imunitar al copilului tau, ii consolideaza sistemul osos, previne imbolnavirile si obezitatea, echilibreaza sistemul endocrin si contribuie la dezvoltarea sa mentala sanatoasa. Astfel, asociat cu armonizarea si progresul capacitatilor sale motrice, copilul tau devine mai sociabil, comunicativ, disciplinat.

9 sporturi de vara pentru copii

Inainte de a-ti inscrie micutii la un sport de vara, gandeste-te la modalitatea in care isi vor pune amprenta antrenamentele si meciurile asupra vietii de zi cu zi a copilului tau si a restului familiei. Este foarte importanta pentru copil o planificare riguroasa a intregului sau orar de vara, astfel incat, sa ii ramana la dispozitie rezerve de timp pentru odihna, gandire creativa sau joaca libera.

In cele ce urmeaza, iti punem la dispozitie cateva informatii despre sporturile de vara ce pot fi practicate de copilul tau!

Inot

Desi se afla in varful topului nostru, nu trebuie sa asociezi inotul exclusiv cu perioada verii, micutii pot practica acest sport pe toata durata anului, fie scaldati in razele soarelui de vara, fie in incinta unei piscine acoperite.

Inotul este un sport excelent pentru sanatatea si dezvoltarea inimii si a sistemului circulator, a vascularizatiei capilare la nivelul tesuturilor, ajutand la exersarea unei respiratii ample si sanatose, contribuind la cresterea volumului pulmonar, ceea ce are ca rezultanta directa mai buna oxigenare a creierului si a organelor vitale.

Oxigenarea tesuturilor si utlizarea glucozei si aminoacizilor la nivel celular ii creeaza micutului tau pofta de mancare, urmata de un somn linistit.

Pe langa binevenita balaceala si reglare a temperaturii organismului, inotul este un prilej de distractie, prin stimularea descarcarii de endorfine, prin contactul cu apa, si un bun liant, din punct de vedere social, pentru micuti, acestia legand prietenii si bucurandu-se de posibilitatea de a invata acest sport alaturi de alti copii.

Intrarea in apa, dupa cateva sedinte, alaturi de noi prieteni, alunga orice urma de dezinhibare. Un alt beneficiu este dezvoltarea micutului din punct de vedere al adaptabilitatii la mediul inconjurator, pe masura ce devin mai curajosi si mai increzatori in propriile forte.

Polo pe apa

Daca cel mic dezvolta o pasiune pentru apa, urmatorul pas in relatia lui cu inotul poate fi practicarea polo-ului pe apa.

Pe langa tonifierea musculara, asigurata de alternarea lucrului muscular aerob cu cel anaerob, polo-ul pe apa contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului tau, asigurand:

- dezvoltarea simtului de camaraderie si a aptitudinilor de lucru in echipa;

- dezvoltarea abilitatilor de conducere;

- dezvoltarea aprecierii diferitelor abilitati ale coechipierilor si adversarilor, dezvoltarea respectul fata de colegi/oponenti/oficiali;

- dezvoltarea simtului de apartenenta la un grup, la un set de obiective comune stabilit in interiorul acelui grup;

- dezvoltarea autodisciplinei, a rabdarii si rezistentei prin gestionarea atat a experientelor pozitive cat si a celor negative.

Tenis de camp

Tenisul armonizeaza supletea si coordonarea miscarilor, fiind un sport individual care dezvolta simtul tactic. Tenisul ii va solicita micutului tau concentra si atentie, dezvoltandu-i urmatoarele aptitudini:

- viteza;

- forta;

- rezistenta (in toate formele acesteia de manifestare: viteza de reactie, executie, repetitie);

- capacitatea de orientare spatio-temporala;

- capacitatea de reactie;

- perceperea ritmului si a echilibrului.

Parintii trebuie sa constientizeze ca exercitiul fizic regulat permite reducerea absorbtiei osoase si, astfel, intarzie aparitia sau complicarea osteoporozei.

Un dezavantaj al tenisului ar fi asimetria dezvoltarii practicantului acestuia in ceea ce priveste musculatura paravertebrala, care se dezvolta mai puternic pe partea bratului pe care jucatorul tine racheta.

Insa, folosind de la inceputul activitatii sportive exercitii specifice de tonifiere paravertebrala pe partea opusa si exercitii de relaxare pe partea mai dezvoltatam deficientele pot fi prevenite si corectate.

Badminton

Daca la un joc in echipa se pune accent pe colegialitate si ajutor reciproc, badmintonul se apropie, ca trasaturi, de atletism.

Se pune un foarte mare accent pe lucrul la nivel individual. Jucatorului nevoit sa se apere, sa si atace i se dezvolta increderea in propriile forte, el capatand viteza de reactie, forta, dar si tarie de caracter si putere de a lua decizii la nivelul unei fractiuni de secunda.

In ceea ce priveste viteza de executie, aceasta este dubla la nivelul badmintonului, in raport cu tenisul de camp.

Volei

Este, mai degraba, specific fetelor. Pe langa aportul pe care acesta il are la cresterea in inaltime a practicantului de volei, se imbunatatesc echilibrul si detenta, coordonarea mana-ochi si reflexele.

Este un mediu propice, de asemenea, pentru dezvoltarea spiritului de echipa si, in paralel cu aceasta, pentru dezvoltarea increderii in capacitatile proprii de a fi un membru valoros al echipei, ce intruneste calitatile atribuite postului sau si isi respecta indeaproape sarcinile atribuite, punandu-se la dispozitia echipei, pentru indeplinirea obiectivelor acesteia.

Baschet

Ca si la volei, baschetul necesita o coordonare a intregului corp, dar mai ales a coordonarea ochi-mana. Miscarile efectuate pentru a dribla, prinderile, pasele si sariturile implica planificare, precizie si reactii rapide.

Pe scurt, este esentiala coordonarea complexa a mintii si corpului, deopotriva. Copilul tau va reusi sa isi controleze treptat, in mod natural, pozitia corpului in timpul jocului, ca raspuns la miscarile adversarului.

Canotaj

Practicarea canotajului este, in primul rand, o lupta cu propriile limite. Coordonarea si dozare efortului sunt doua elemente esentiala ale acestui sport, care se desfasoare pe piste de apa, in mijlocul naturii. Poate fi practicat fie in barci pentru unul, doi, patru sau opt sportivi, plus un carmaci.

Dans

Dansul este, prin excelenta, un sport ce incurajeaza interactiunea umana. Are efecte benefice asupra echilibrului corpului copilului tau si ii dezvolta musculatura, ii intinde oasele si ii imbunatateste rapiditatea miscarilor. Confera trupului delicatete in miscari si ii imbunatateste postura.

Echitatia

Increderea pe care o capata copilul tau, controland si comunicand eficient cu un cal sau un ponei, care dispun de o forta pe care noi doar o banuim, e imposibil sa nu se resfranga asupra relatiilor cu cei din jurul sau. Legatura copil-cal dezvolta empatia, increderea reciproca, afectiunea, respectul fata de lumea inconjuratoare.

Care este sportul preferat al copilului tau? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Sporturi pentru copii. Ghid pe varste

Sporturile dinamice pentru copii. De la ce varsta?

Cele mai frumoase sporturi de vara pentru copii

Top 5 sporturi ideale pentru copilul tau

Citeste si despre