5 intrebari esentiale la care sa iti raspunzi inainte de adoptie

| | Actualizat: 2016-03-24 15:22:35

Procesul de adoptie implica foarte multe aspecte pe care trebuie sa ti le asumi de la inceput. Daca te-ai hotarat sa adopti un copil, ai grija sa iti raspunzi la cateva intrebari esentiale care te ajuta sa stii in timp util ca decizia va fi, in final, una corecta. Infierea unui sufletel dornic de protectie si dragoste este un gest minunat, dar si o responsabilitate majora.

Familiile se indreapta spre adoptie dintr-o varietate de motive, scopul ultim fiind acela de a oferi unui copil nevinovat oportunitatea de a creste in conditii normale. Nu la fel de multi parinti dornici sa adopte un copil isi adreseaza in prealabil o serie de intrebari esentiale despre implicatiile acestei hotarari importante, ajungand la un moment dat sa se confrunte cu esecul unei experiente pe care si-au inchipuit-o altfel.

Angajamentul pe care ti-l asumi atunci cand adopti un copil va avea repercusiuni cu impact asupra vietii familiei tale si a micutului defavorizat de soarta. Iata de ce este crucial sa reflectezi cu atentie asupra urmatoarelor intrebari de baza pentru orice parinte dispus sa faca acest pas.

Esti gata sa iti asumi munca implicata de procesul de adoptie?

Daca ai decis sa adopti un copil, cel mai probabil ai depasit stadiul in care te intrebai pe tine insati in ce masura te simti pregatita sa fii mama. Doar in clipa in care dorinta de a fi parinte este puternica si constanta, te va motiva suficient sa induri munca dificila implicata de procesul de adoptie.

Te asteapta un lung sir de provocari birocratice, supraveghere din partea serviciilor de asistenta sociala, teste de rabdare si cheltuieli suficient de mari. De cele mai multe ori, tendinta de a renunta la mijlocul drumului este mai puternica decat visul de a fi parintele unui copil.

Te simti capabila sa te documentezi ca la carte?

Exista atat de multe etape in demersul adoptiv, cu regulamente si solicitari infinite, incat te vei simti coplesita de cantitatea informatiilor pe care le vei absorbi. Aceste rigori legislative difera in functie de tipul de adoptie pentru care optezi, fie ca este interna, internationala sau a unui copil cu nevoi speciale.

 

Este important sa stii de la inceput ce conditii trebuie sa indeplinesti si care sunt resursele pe care le vei investi pentru incheierea procesului. Concentreaza-te doar pe datele obiective legate de adoptie si ignora miturile diverse, precum:

  • esti prea in varsta sa fii parinte adoptiv;
  • nu sunt suficienti copii "disponibili";
  • trebuie sa fii casatorita pentru a adopta;
  • ai nevoie de o avere considerabila pentru adoptie etc.

Esti pregatita sa infrunti eventualele probleme ale familiilor adoptive?

Foarte important este sa te simti pregatita de a infrunta eventualele probleme cu care se confrunta familiile adoptive. Poate fi vorba despre modul in care ii spui copilului ca nu esti mama lui naturala cand va creste sau despre dificultatea de a-l integra cu adevarat in spatiul personal, daca in casa vor exista ulterior si copii biologici.

 

De asemenea, va exista un moment in care micutul va avea sentimente complexe privind instrainarea de parintii lui biologici, de la furie la dorinta de a afla de unde provine. Pentru tine va fi dificil sa ii intelegi cu adevarat suferinta, insa va trebui sa o faci intr-un fel sau altul.

Esti dispusa sa accepti existenta parintilor biologici?

Masoara-ti gradul de disponibilitate fata de interactiunea cu parintii biologici ai copilului. Daca ideea nu iti surade in niciun fel, conflictele viitoare sunt iminente. Chiar daca familia care a renuntat la copil alege sa nu se implice in niciun mod in viata acestuia, asteapta-te sa te confrunti cu multe intrebari din partea micutului atunci cand va ajunge la varsta adolescentei.

In majoritatea cazurilor, curiozitatea de a-si cunoaste mediul de provenienta este foarte mare, iar un refuz al tau poate starni un adevarat razboi. Iata de ce trebuie sa iei in calcul posibilitatea unei legaturi relative cu mama biologica, chiar daca nu iti face placere sau chiar te intriga.

Esti pregatita sa primesti ajutor?

Parintii adoptivi sunt supusi unui numar mai mare de provocari in cresterea si educarea copilului lor. Prin urmare, asigura-te ca esti pregatita sa primesti ajutor atunci cand lucrurile vor scapa de sub control, atat de la familie si prieteni, cat si de la specialistii in consiliere sau asociatiile care ofera consultanta familiilor adoptive si copiilor luati in ingrijire de acestea.

Citeste si despre