In randul familiilor adoptive exista 2 viziuni cu privire la momentul cel mai potrivit in care ar trebui sa inceapa sa ii vorbeasca copilului despre adoptie:
- De indata ce copilul este suficient de mare incat sa inteleaga;
- Inca de la inceput, de cand a intrat in noua familie (chiar daca este bebelus).
Orice parinte simte complexitatea si incarcatura emotionala a informatiei pe care trebuie sa o impartaseasca copilului si acest lucru il poate coplesi, amanand dezvaluirea si asteptand "cel mai potrivit" moment.
Pentru a afla care din cele doua abordari are mai mult succes ar trebui sa analizam ambele pareri din perspectiva avanatajelor si a dezavantajelor pe care le prezinta fiecare in parte.
Ii spui cand este suficient de mare. Avantaje si dezavantaje
Asteptand ca cel mic sa creasca si sa inteleaga ce inseamna o adoptie, prelungesti momentul dezvaluirii pana la o varsta la care consideri copilul pregatit si suficient de matur pentru a gestiona informatia intr-un mod adecvat.
Avantajul ar fi ca ai putea avea o conversatie consistenta cu copilul, ai putea sa ii explici situatia care a condus la adoptia lui, atat din perspectiva istoriei sale, cat si a situatiei tale de cuplu. De asemenea, ai putea sa-i impartasesti copilului toate informatiile pe care le cunoasteti despre familia lui naturala.
Dezavantajele acestei viziuni insa, cantaresc mult mai greu decat avantajele. Aceasta dezvaluire oarecum brusca, va confuza simtul identitatii de sine a copilului. Cu siguranta copilul se va intreba daca a mai fost "mintit" si in alte privinte, ce alte lucruri importante i-au mai fost ascunse. Acest lucru din pacate va conduce la pierderea increderii in tine, si poate chiar in adulti in general.
Copilul se poate gandi de asemenea, ca nu i-ai spus adevarul pentru ca esti dezamagit(a) de el, sau esti inca trist(a) ca nu ai putut avea un copil biologic. Dezvaluirea secretului in adoptie la o varsta mai mare poate induce copilului sentimente de nesiguranta si confuzie.
Ii spui de la inceput. Avantaje si dezavantaje
Abordarea metodei prin care subiectul adoptie este prezent in mod uzual in conversatiile tale, conversatii in care se poate implica oricand si copilul, ii ofera acestuia parti din puzzle-ul propriei identitati, pe care il va asambla mai tarziu, cu ajutorul lor.
Pe masura ce copilul creste si se dezvolta afectiv si cognitiv, el deja a primit de la tine o serie din elementele ce pot fi puse laolalta pentru a avea o imagine autentica despre viata sa. Puzzle-ul va deveni complet pe masura ce capacitatea de intelegere a copilului va creste.
Aceasta metoda este net superioara primei intrucat nu lasa copilului loc de indoieli, de nesiguranta, de intrebari cu privire la lucruri care i-au fost ascunse. In plus, ii permite acestuia sa isi construiasca o identitate solida, bazata pe adevaruri. Mai mult decat atat, transmite copilului mesajul ca adoptia este un lucru frumos, firesc, o alta metoda de a construi o familie, care poate fi traita cu bucurie, nefiind nevoie sa fie ascunsa.
De asemenea, copilul se simte securizat suficient cat sa iti puna intrebari despre trecutul sau in orice moment, avand incredere ca ii oferi raspunsuri sincere. La toate acestea se adauga posibilitatea intregii tale familii de a organiza si participa la diferite evenimente care celebreaza adoptia copilului tau.
Ramona Popa
Psiholog