Dificultatile parintilor adoptivi

| | Actualizat: 2008-01-03 12:19:51

 

Majoritatea parintilor adoptivi intampina greutati atunci cand trebuie sa vorbeasca despre o pierdere. Cu cat isi rezolva mai bine aceste dificultati, cu atat le va fi mai usor sa il ajute pe copilul adoptat sa se confrunte cu furia si durerea pe care o resimt fara de parintii biologici (in special intre varsta de 6 si 18 ani). Senzatia de pierdere este prezenta intens in procesul de cautare al unui copil, cat si pe parcursului procesului de adoptie, deoarece parintii pot pierde si de aceasta data un copil.
 




Dreptul de a fi parinte

Parintii adoptivi adesea se intreaba daca au dreptul de a fi parintii unui copil nascut de altcineva, daca il pot considera ca fiind al lor.

Sentimentele fata de parintii biologici

Trebuie puse in balanta sentimentele pozitive si cele negative. Daca parintii isi imagineaza ca au „salvat” copilul din mainile parintilor, vor transmite aceste sentimente copilului care va ajunge sa ii urasca. Parintii adoptivi nu isi pot proteja copilul privandu-l de anumite informatii la care are dreptul. Nici o informatie legata de parintii biologici nu este mult mai daunatoare decat informatii limitate.

Pe masura ce cresc si pot intelege lucrurile, copiii adoptati trebuie sa afle adevarul, indiferent cat este de dureros, pentru a putea incepe procesul de integrare a informatiei in viata sa. Trebuie sa i se ofere copilului raspunsurile de care care are nevoie, la nivelul la care le poate intelege. Daca este vorba de doi copii adoptati, iar despre unul dintre ei parintii au mai multe informatii, nu trebuie sa le retina pentru a crea o egalitate intre cei doi.

Fiecare copil are dreptul sa stie tot ce stiu parintii despre el si despre parintii biologici. Pentru copiii care nu cer informatii, trebuie ca parintii adoptivi sa ia initiativa, sa incerce de exemplu sa le spuna ca ei nu sunt adoptati si ca ar vrea sa stie cum se simte un copil adoptat, ca ei de exemplu s-ar intreba cum arata mama lor biologica, ce face. Dupa o astfel de discutie copilul trebuie intrebat daca el se gandeste la aceste lucruri.

Asteptarile

Daca asteptarile parintilor adoptivi nu sunt realiste, acestia vor fi dezamagiti daca asteptarile lor in privinta copilului nu se indeplinesc, sau daca acel copil nu ii face 100% fericiti. Parintii trebuie sa aiba in vedere informatii realiste despre dezvoltarea unui copil.

Probleme de identitate

Parintii adoptivi isi pun problema identitatii prin prisma faptului ca daca nu au un copil al lor, oare sunt parinti „reali”, cum isi pot ajuta copilul sa aiba o identitate reala si pozitiva, cum se vor simti daca singura modalitate prin care copilul adoptat isi poate rezolva sau intelege identitatea doar daca acestia isi cauta parintii biologici.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre