1. Dureri de cap, ameteala, sensibilitate a sanilor
Acestea sunt cele mai frecvente reactii adverse ale administrarii pilulelor contraceptive. Ele dispar adesea la numai cateva luni de la administrarea lor. Daca persista este cazul sa schimbi pastilele cu unele bazate pe o formula cu o cantitate mai mica de hormoni.
2. Greata
Multe femei care iau anticonceptionale se plang de o stare de greata aproape constanta. Si acesta este un efect care apare in primele luni de administrare, pana cand corpul se adapteaza cu noii hormoni.
Un truc util pentru eliminarea senzatiei de greata este administrarea lor cu putina mancare, in loc de apa.
Acesta este un efect secundar care scoate din minti femeile. Pentru ca sangerarile sunt imprevizibile si apar in cele mai nepotrivite momente. Ca si celelalte efecte, ar trebui sa dispara in cateva luni de la administrare.
Este important sa revii la medic si sa ii spui de acest efect secundar, pentru ca te poate ajuta. Daca sangerarile nu dispar medicul iti poate prescrie antiinflamatoare sau, ocazional, doze foarte mici de estrogen. Daca nici asa nu inceteaza, atunci trebuie sa ti se schimbe pastilelele.
Este unul dintre cele mai cunoscute efecte secundare si cel mai dezbatut de specialisti. Se pare ca pastilele bazate pe hormoni care nu includ testosteron scad libidoul femeilor. Acest efect se manifesta mai mult la unele femei decat la altele.
Unele dintre ele nici nu isi dau seama de acest lucru. Insa daca suspectezi ca anticonceptionalele iti afecteaza viata sexuala, cere medicului sa ti le schimbe sau apeleaza la alte metode contraceptive.
Toate metodele contraceptive hormonale pot declansa acest efect. Daca exista si un teren predispozant pentru instalarea depresiei atunci pilulele o favorizeaza. Au fost dovedite aceste schimbari bruste de dispozitie cauzate de pastile.
Insa efectul nu se manifesta la toate femeile. Unele dintre ele nu sunt afectate, in timp ce altele pot avea probleme mari. Daca simti ca pastilele iti dau o stare proasta, de tristete, apatie si suparare, schimba metoda contraceptiva cu una non-hormonala.
Pilulele contraceptive de ultima generatie contin cantitati foarte mici de hormoni care nu mai produc acest efect. Si anticonceptionalele care sunt luate aleatoriu, fara analize medicale si fara recomandarea unui medic ginecolog pot produce acest efect.
Pastilele se pot cumpara de la farmacie fara reteta, insa asta nu inseamna ca iti poti alege orice tip vrei tu. Mergi in prealabil la un consult medical si cere sfatul unui ginecolog. Unele femei au nevoie de anumite doze hormonale pentru a se evita efecte secundare grave.
Cresterea in greutate mai apare la cele care iau pastile combinate. Acestea au efectul de crestere a apetitului alimentar. In acest caz este indicat sa ai mare grija la dieta.
7. Acnee
Majoritatea pilulelor reusesc sa diminueze si sa combata acneea. In cazuri foarte rare acestea au o reactie inversa. Cele care pot provoca afectiuni diverse ale pielii sunt cele care contin doar progesteron.
O solutie pentru evitarea acestui efect secundar ar fi anticonceptionalele cu formula combinata de hormoni. De aceea este indicat sa mergi la un medic inainte de a lua pastile. Acesta iti va prescrie aniticonceptionalele potrivite pe baza mai multor criterii, astfel incat sa nu iti provoace probleme.