Contraceptia este o masura complexa si uneori complicata pe care putine femei reusesc sa o inteleaga pe deplin, din cauza miturilor sau ideilor preconcepute care roiesc in jurul ei. Intr-o epoca in care diversitatea metodelor de contraceptie ne copleseste, femeile inca mai pleaca urechea la neadevaruri si sfaturi neavizate care le pot costa sanatatea, o sarcina nedorita sau infertilitatea pe viata. Iata cateva dintre cele mai vehiculate mituri despre metodele contraceptive si adevarul din spatele lor!
Daca nu ai nascut, nu poti apela la dispozitive intrauterine
Dispozitivele intrauterine sunt contraceptive care se pozitioneaza in interiorul uterului si impiedica fecundarea ovulului de catre spermatozoizi. Din pacate, in jurul lor s-a creat o idee preconceputa, pe care pana si unii medici sau asistente o promoveaza, cum ca se poate apela la sterilet sau alte tipuri de dispozitive intrauterine abia dupa ce exista o nastere la activ.
Steriletul este o masura contraceptiva la care poate apela orice femeie, dupa inceperea vietii sexuale, indiferent daca a nascut sau nu.
Daca faci dus dupa sex, nu ramai insarcinata
Exista multe metode contraceptive neconventionale, cele mai multe dintre ele periculoase si neadevarate, insa ideea conform careia daca faci dus dupa un act sexual in care partenerul a ejaculat, nu ramai insarcinata este una dintre cele mai aberante.
Daca partenerul ejaculeaza, pana ajungi la baie, spermatozoizii patrund in cervix si in zona de fertilizare, iar dusul devine ineficient.
Daca alaptezi si faci sex, nu ramai insarcinata
In perioada in care alaptezi, se numeste ca ai amenoree de sarcina. Acest lucru inseamna ca nu ai ovulatie si nici nu iti vine menstruatia, ceea ce inseamna ca nu esti fertila. Cu toate acestea, exista situatii in care ovulatia apare mai devreme si foarte putine femei isi dau seama de acest lucru, mai ales ca reapare inainte de revenirea menstruatiei.
In cazul in care in aceasta perioada au loc contacte sexuale neprotejate, exista riscul de a ramane insarcinata. Cea mai sigura protectie impotriva sarcinii in alaptare sunt anticonceptionalele sau injectiile hormonale special concepute pentru aceasta perioada.
Nu ramai insarcinata prima data cand faci sex
Un alt mit auzit frecvent de urechile adolescentelor este acela ca prima experienta sexuala (dezvirginarea) este lipsita de riscul de sarcina. Ovulatia nu tine cont de virginitate. Daca prima oara cand faci sex esti la ovulatie si nu te-ai protejat, exista aceleasi sanse de a ramane gravida ca in oricare perioada a vietii in care esti fertila.
Anticonceptionalele sunt eficiente dupa administrarea primei pilule
Atentie! Nu toate tipurile de anticonceptioneale actioneaza imediat dupa administrarea primelor pilule! Depinde de fiecare contraceptiv hormonal in parte. Unele dintre ele au nevoie sa treaca un ciclu menstrual intreg pentru a deveni functionale, in timp ce altele sunt active dupa doar cateva zile.
Citeste intotdeauna prospectul si intreaba medicul cu privire la momentul in care poti face sex neprotejat dupa administrarea primelor anticonceptionalele.
Daca folosesti metode contraceptive, nu ai cum sa ramai insarcinata
Principalul scop al mijloacelor contraceptive este acela de a impiedica fecundarea ovulului si obtinerea sarcinii. Insa gradul de eficienta al fiecarui tip de contraceptiv depinde, in foarte mare masura, de acuratetea sau corectitudinea cu care este folosit. Nu uita ca inca nu s-a inventat metoda care sa-ti asigure o protectie de 100% impotriva sarcinii nedorite, majoritatea dintre ele avand un procent de eficacitate de maximum 99%.
Anticonceptionalele trebuie intrerupte periodic
Unul dintre cele mai vehiculate mituri despre contraceptie este pauza necesara o data la 6 luni, 1 an sau mai multi ani atunci cand iei anticonceptionale. Multi medici care o recomanda nici macar nu s-au pus de acord cu privire la intervalul de timp la care trebuie luata aceasta presupusa pauza.
Potrivit specialistilor, nu exista niciun motiv medical pentru care ai face o astfel de pauza intre pilule. Singurul motiv pentru care ai putea renunta la ele este acela ca vrei sa ramai insarcinata.
Mai cunosti si alte mituri legate de contraceptie? Impartaseste-le cu noi si ajuta-ne sa le lamurim, in sectiunea de comentarii de mai jos!