Anticonceptionalele sunt, de fapt, hormoni sintetici cu rol contraceptiv si anume o combinatie de estrogen si progestin sau in unele cazuri doar progestin. De multe ori acesti hormoni nu sunt eliminati, ci sunt depozitati in timp in organism.
Combinatia dintre estrogen si progestin previne aparitia sarcinii prin efectul inhibitor pe care il are asupra secretiei de LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculostimulant), produsi de glanda pituitara de la nivelul creierului. Acesti doi hormoni, LH si FSH au un rol cheie in dezvoltarea oului si pregatirea endometrului pentru implantarea embrionului.
Estrogenul inhiba metabolismul (eliminarea) ciclosporinelor (imunosupresoare), avand ca efect cresterea ciclosporinelor in sange. In cazul in care nivelul de ciclosporine din sange este ridicat, pot aparea probleme ale ficatului sau rinichilor.
Estrogenul poate creste riscul de boli hepatice
Se pare ca estrogenul poate creste riscul de boli hepatice printr-un mecanism inca necunoscut la pacientii carora li se administreaza dantrolene. Femeile peste 35 de ani cu probleme hepatice sunt in special expuse riscului.
Estrogenul creste sinteza factorilor de coagulare produsi de ficat. Din aceasta cauza, persoanele care iau warfarina (anticoagulant) trebuie sa fie monitorizate.
Progestinul (progesteronul sintetic) are rol de a ingrosa mucoasa ovulului, astfel spermatozoidului ii va fi mai greu sa il penetreze, implicit va scade posibilitatea ca fertilizarea sa aiba loc. La unele femei, progestinul inhiba ovulatia (expulzarea ovulului).
In momentul in care inghiti pilula, aceasta va ajunge in stomac, unde se va dizolva, iar continutul acesteia va ajunge in sange. Principalul traseu pe care continutul pilulei (hormonii) il va lua este sangele portal, mai precis este vorba de sangele care ajunge la ficat. In unele cazuri, multe substante nu pot fi prelucrate de ficat si ajung sa fie depozitate la nivelul acestuia.
Din fericire, ficatul este un organ care are capacitatea de a se regenera, doar in cazul in care 25% din acesta functioneaza normal. Medicamentele administrate pe termen lung pot insa sa afecteze in mod ireversibil ficatul.
Cum actioneaza anticonceptionalele?
Anticonceptionalele sau hormonii au drept rol de a pune ovarul in repaus, acesta comportandu-se ca si cum femeia este insarcinata. Pe toata perioada in care aceasta ia anticonceptionalele, organismul se va comporta ca atare.
In mod normal, anticonceptionalele sunt prescrise pentru prevenirea sarcinii, insa sunt prescrise si femeilor cu probleme menstruale. Acestea regleaza ciclul menstrual, reduce crampele menstruale si sangerarile masive.
Cele mai frecvente efecte adverse sunt: greata, durerile de cap, dureri la nivelul sanilor, sangerari neregulate si schimbari de dispozitie.
Sunt foarte importante testele de sange si cele endocrinologice, de aceea este recomandat ca inainte de a va decide sa luati anticonceptionale sa consultati un medic. Femeile care folosesc anticonceptionale trebuie sa ia si medicamente hepatoprotectoare, insa nu fara acordul medicului.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro